Alkohol se pil od pradávna. Různé národy v minulosti pili v rituálech a při různých příležitostech fermežované nápoje. Výroba kvašených nápojů je doložena již ve starověku. Sumerové a Babyloňané vařili pivo, Řekové a Římané uměli vyrábět vína a jejich zkušenosti se rozšířily po celém světě. Konzumace piva a vína se stala součástí životního stylu většiny národů a snad jen islám důsledně odmítá alkoholické nápoje.

Středověk a novověk zdokonalily staré technologie a doplnily je výrobou destilátů. Protože alkohol zklidňuje, uvolňuje tělo a mysl, ale u mnoha lidí nahrazuje přirozené zklidnění formou meditace, odpočinku apod. Pamatujte, že každá závislost je škodlivá, ať je to závislost na alkoholu, práci, kávě.

Zdravá konzumace alkoholu znamená, že vypijete denně maximálně 2-3 drinky a přitom pijete i vodu.
Mírná konzumace – do 150 g týdně
Střední konzumace – 150-300 g týdně
Těžká konzumace – nad 150 g týdně
(0.5 l piva 12°=16g, 2 dl vína 12%=19 g)

Negativní účinky alkoholu na zdraví

Alkohol zatěžuje játra a při velké pravidelné konzumaci a dráždí střevní sliznici. Zhoršuje chronická onemocnění jako obezita, trávící obtíže, deprese a bolesti kloubů. Alkohol snižuje imunitu, odvodňuje tělo, narušuje úsudek a výkonnost. Alkohol je návykový. Pokud máte dojem, že potřebujete pít alkohol denně, zkuste přerušit pití na měsíc. Jakýkoliv návyk je vhodné 1xročně přerušit na měsíc, tak se dá vyhnout závislosti. Zkuste místo toho pít vodu s limetkou, ovocné a zeleninové šťávy, bylinné řaje.

Větší a častá konzumace fermentovaných potravin z ovoce a obilí vytváří často problém s kvasinkami (candida). Kandidoza ovlivňuje nejen trávení, ale též navozuje pokles únavy a ztrátu energie i změny nálad. Dalším problémem jsou cukry a plísně (v pivech) i chemikálie v alkoholu, zejména siřičitany. Naše vína z jižní Itálie jsou nefiltrovaná a bez siřičitanů.

Pozitivní účinky alkoholu na zdraví

Alkohol má ale i pozitivní zdravotní účinky. Podle výzkumu má alkohol, zejména ale červené víno, pozitivní vliv na snižování nemocí srdce a cév.
Alkohol zvyšuje hladinu estrogenů, snižuje krevní tlak a stres. Dvě až čtyři skleničky vína denně snížilo výskyt infarktů myokardu na polovinu. Jedná se o důležitou informaci, neboť účinky vína nezávisely na stravě. Vědci se už mnohokrát pokusili dokázat, že alkohol v mírných dávkách je dobrým prostředkem proti srdečním chorobám. Nyní přišli na to, že střídmé popíjení
alkoholických nápojů může i v pozdním věku zachovat bystrou mysl.

Výsledky ze studií sice dále posilují tvrzení, že umírněná konzumace alkoholu prospívá zdraví, ale nabádají k opatrnosti, co
se týče jejího doporučování všem starým lidem. Je totiž možné, že u starých lidí jsou zdravotní rizika z pití větší než prospěch,
který z pití mohou získat, připustili vědci.

Ke vzniku rizika dny nevztahovalo ke konzumaci červeného vína. Bolestmi trpěli pravidelní konzumenti piva a destilátů. Dnu ovlivňovala častá vysoká konzumace piva z neznámých příčin.
Některé výzkumy přisuzovaly polyfenolům (rostlinné látky v červeném víně) protirakovinné účinky, ale kvalita těchto studií nebyla prokázána.

Alkohol a byliny

Pokud pijete alkohol, užívejte vitaminy a stopové prvky, které zlepšují metabolismus alkoholu. Velmi účinné jsou vitaminy B, přírodní vitamin C a E, ze stopových prvků selen a zinek. Aminokyselina L-glutamin (1000 mg 3xdenně) snižuje chuť na alkohol a cukr. Lžíce kvalitního olivového oleje před konzumací alkoholu zpomaluje jeho vstřebávání. Hořčík zklidňuje nervový systém.

Z bylin je na snižování závislosti vhodné Brahmi. Na podporu jater užívejte směsi bylin s hořkou chutí a silnými bylinami na játra i ledviny, například Liver Plus či LKC. Směs obsahující zklidňující byliny v tomto čaji pomáhají i na žaludek a játra.

Z dalších metod je vhodná akupunktura, masáže s orient saunou na zbavení se toxinů v těle, cvičení a procházky.

Doporučení ke konzumaci alkoholu

– pít pravidelně jen malé množství alkoholu
– alkohol pít jen s jídlem
– z alkoholu je nejzdravější kvalitní suché červené víno , nejlépe z organického zemědělství, podívejte se na naši nabídku kvalitních bio vín

df

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.