V nové studii se analyzovala otázka, zda strava v bio kvalitě s menším rizikem, že obsahuje pesticidy, souvisí s rizikem rakoviny.
Podle 2018 European Food Safety Autority, 44% konvenčních potravin je znečištěno nejméně jedním z pesticidů, zatímco u bio potravin to je jen 6,5%. Syntetické pesticidy mají nepříznivý vliv na organismus ve srovnání s přírodními pesticidy. Doposud byla provedena jen jedna studie zkoumající vliv bio potravin na rakovinu, ve které se uvádí snížení riziko non-Hodgkinského lymfou u těch, co jí často biopotraviny. V této studii se incidence rakoviny zejména prsu zvýšila u konzumaci biopotravin, ale jedno z vysvětlení bylo, že bohatší ženy, které si biopotraviny mohou dovolit, mají větší stres, pijí více alkoholu a mají méně dětí.
V prospektivní studii mezi 69 000 francouzskými dobrovolníky se mezi roky 2009 a 2016 sledovalo, jak často a v jakém množství účastníci studie konzumovali 16 potravin podle dotazníku zaškrtli kolonku nikdy, příležitostně nebo většinou.
Po statistické analýze se zjistilo, že konzumací biopotravin se snížilo riziko rakoviny prsu, prostaty, kůže, tlustého střeva. Statisticky významně snížené riziko se týkalo rakoviny prsu u žen zejména v menopauze o 25% a lymfomů. Autoři vysvětlují, že herbicidy jako glyfosát Roundup) a syntetické pesticidy narušují DBNA, činnost mitochondrií, buněčnou rovnováhu a mnohé endogenní disruptory (se strukturou napodobující například přírodní estrogeny) narušují hormonální rovnováhu zejména u žen.
Autoři v závěru píší, že propagace ke zvýšené propagaci bio potravin může být důležitým opatřením na snížení rizika rakoviny.