V nové studii se analyzovala otázka, zda strava v bio kvalitě s menším rizikem, že obsahuje pesticidy, souvisí s rizikem rakoviny.

Podle 2018 European Food Safety Autority, 44% konvenčních potravin je znečištěno nejméně jedním z pesticidů, zatímco u bio potravin to je jen 6,5%. Syntetické pesticidy mají nepříznivý vliv na organismus ve srovnání s přírodními pesticidy. Doposud byla provedena jen jedna studie zkoumající vliv bio potravin na rakovinu, ve které se uvádí snížení riziko non-Hodgkinského lymfou u těch, co jí často biopotraviny. V této studii se incidence rakoviny zejména prsu zvýšila u konzumaci biopotravin, ale jedno z vysvětlení bylo, že bohatší ženy, které si bioporarviny mohiíu  dovoilit, mají větší stres, pijí více alkholu a mají méně dětí.

V prospektivní studii mezi 69 000 francouzskými dobrovolníky se mezi roky 2009 a 2016 sledovalo, jak často a v jakém množství účastníci studie konzumovali 16 potravin podle dotazníku zaškrtli kolonku nikdy, příležitostně nebo většinou.

Po statistické analýze se zjistilo, že riziko rakoviny prsu, prostaty, kůže, tlustého střeva a lymfou snížilo riziko rakoviny. Statisticky významně snížené riziko se týkalo rakoviny prsu u žen zejména v menopauze o 25% a lymfomů. Autoři vyvstělují, že herbicidy jako glyfosát Roundup) a syntetické pesticidy narušují DBNA, činnost mitochondrií, buněčnou rovnováhu a mnohé endogenní disruptory (se strukturou napodobující například přírodní estrogeny) narušují hormonální rovnováhu zejména u žen.

Autoři v závěru píší, že propagace ke zvýšené propagaci bio potravin může být důležitým opatřením na snížení rizika rakoviny.

Zdroj: JAMA Intern Med. doi:10.1001/jamainternmed.2018.4357, October 22, 2018.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.