Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.
Pokud dojde k narušení vlastní regulace, zánět přetrvává jako chronický, a o riziku nízkoaktivního zánětu v těle jsem napsal 3 knihy. Regulace zánětlivých reakcí jsou totiž zásadní k udržení rovnováhy. Chronický zánět, na rozdíl od akutního, který je viditelný, bývá skrytý, nízkoaktivní, a podtrhuje patologické změny v organismu.
Akutní zánět | Chronický zánět | |
Příčina | mikrobi, poranění, toxiny | patogeny jako viry, cizorodé částice v těle nebo stimulují imunitu |
Projev | rychlý | pomalý |
Trvání | několik dnů | měsíce až roky |
Důsledky | ukončení zánětlivé reakce, nebo vznik abscesu | poškození či zničení tkáně, jizvení pojivové tkáně, civilizační nemoci |
Je proto zásadní zjistit a regulovat zánět v prevenci nemocí a komplikací, jak popisuji v mých knihách o zánětu.
Ztráta ochranné funkce střevní stěny proti průniku škodlivin, nepřiměřená reakce na běžné látky jako potraviny, nadměrná koncentrace zánětlivých látek a buněk v poškozených tkáních, zvýšená hladina tvorba zánětlivých látek – tyto mnohé faktory, které popisuji, jako bakteriální toxiny, stres či strava bez antioxidantů narušují správnou činnost imunity a rovnováhu směrem k zánětlivým reakcím. například nedostatek vitaminu D nepřepne prozánětlivou rekci imunitních buněk na protizánětlivou. To vysvětluje, proč mnohé degenerativní nemoci vznikají u západního stylu stravy a způsobu života, přestože mnozí domorodci mají vysokou úroveň zánětu, který je přirozený jako ochrana proti parazitům.
Mnohé látky mají protizánětlivý účinek, ale záleží na zdroji (například ryby mají lepší účinek než rybí tuk v kapslích), či obecně účinkují lépe u některých zánětlivých nemocí (například omega-3 tuky u revmatismu, psoriázy a celiakie) , zatímco u astmatu a ekzému působí daleko méně.
Antioxidanty ve stravě mají výrazné protizánětlivé účinky, naopak syntetické antioxidanty v doplňcích stravy jako vitamin E či betakaroten zvyšují riziko nemocí jako rakovina. Oxidativní stres je součástí nemocí a synergický účinek látek v přirozené stravě, který chybí v doplňcích s antioxidanty působí účinně. Dalším zásadním problémem je dosažení dostatečného množství antioxidantů v tkáních, protože ve střevech se vstřebávání antioxidantů často výrazně snižuje.
Cílem je obnovení správné regulace funkcí, které se podílejí na zánětech. Strava se podílí na homeostáze, a snižuje riziko zánětlivých reakcí, a obnovuje činnost tkání. Strava může rozšířit spektrum reakcí, v jejichž rozmezí může zánět fungovat na toxiny či alergeny, aniž se překlopí do chronického, poškozujícího zánětu.
Roli hrají nejen antioxidanty, či zmíněné omega-3 tuky, fytolátky v bylinách, mikronutrienty nebo probiotika s prebiotiky.
dr. David Frej