V dnešní době stoupá výskyt tzv. civilizačních onemocnění, ke kterým se řadí nejen srdečně-cévní nemoci, nejčastější příčina úmrtí v současné době, ale také alergie, astma, obezita, cukrovka, zažívací obtíže ale též rakovina a psychické onemocnění jako jsou deprese.

Špatnou zprávou je, že se tyto nemoci mají v nejbližších letech ztrojnásobit a mnohými trpí už malé děti. Západní medicína se celkem neúspěšně snaží tuto epidemii nemocí z blahobytu zastavit, protože neřeší nejčastější příčinu těchto nemocí: špatnou životosprávu, nekvalitní stravu, nepravidelný režim a stres. Přírodní medicína se zaměřuje právě na nesprávný životní styl, úpravu stravy a protistresové techniky.

Strava

Ten, kdo se rozhodne pro úpravu životosprávy, musí tedy k léčbě přistupovat aktivně, nespoléhat na užívání pilulek a léčivých čajů, ale snažit se alespoň v rámci svých možností změnit a nejlépe postupně odstranit své špatné životní návyky. Ve stravě se jedná o omezení nezdravých a překyselujících potravin – pšenice, cukru, mléčných výrobků, vepřového a uzeného masa, brambor a rafinovaných rostlinných olejů.

Životospráva

V životosprávě se jedná zejména o pravidelný režim, kdy ve všední den i o víkendu se má chodit spát (nejlépe před půlnocí) a vstávat v podobnou dobu, jídla se mají konzumovat v podobnou dobu, kdy hlavní pokrm se doporučuje v době, kdy máme nejsilnější trávení tedy v poledne. Nedostatek pohybu, typický pro současný svět, vyžaduje alespoň půl hodiny se pravidelně hýbat, stačí rychlá chůze nebo plavání.

Protistresové techniky

Protistresových technik je celá řada, např. velmi účinným prostředkem proti stresu jsou dechová cvičení, jóga, autogenní trénink, ale také relaxační hudba a procházky v přírodě.

Bylinná léčba

V neposlední řadě jako součást změn v životosprávě v přírodní medicíně předepisujeme bylinné přípravky a čaje, které nemají, pokud se vhodně užívají, nežádoucí účinky.

Ve své praxe vím, že v případě, kdy se zaměříme na odstranění toho, co nám v životě škodí, zlepšíme stravu, zvýšíme mírně pohyb, doplníme pravidelnou relaxací a odpočinkem, pak se nemusíme vysokého krevního tlaku, obezity nebo cukrovky obávat.

MUDr David Frej

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.