V celosvětovém měřítku je produkován cukr ze 60 % z cukrové třtiny a ze 40 % z cukrové řepy. Cukr – sacharóza neboli také cukr řepný či třtinový se rozšířil jako sladidlo v posledních 200 letech. Spolu s medem známým již odedávna patří mezi nejpoužívanější sladidla přírodního původu. Cukr získal pověst zloděje vitamínů, protože se mělo za to, že při odbourávání cukru v těle se spotřebovává vitamín B1. Vitamín B1 je potřebný k odbourávání cukru a sacharidů. Čistý cukr se tedy metabolizuje „na účet“ jiných potravin obsahujících sacharidy současně s vitamínem B1.

Stolní cukr

Stolní cukr (sacharóza) obsahuje 50 procent glukózy a 50 procent fruktózy. Fruktóza se metabolizuje v játrech přímo, a metabolickým produktem jsou odpadní produkty, okamžitou energii poskytuje sacharóza. Přírodní řepný cukr (u nás) nebo přírodní cukr z cukrové třtiny neprochází chemickou úpravou a obsahuje nějaké minerály , i když poskrovnu. 1 lžička obsahuje 15 kilokalorií, takže jak u bílého, tak jiného cukru je nutné dávat pozor na množství.

Ovoce

Ohledně ovoce existuje spor: máme je jíst častěji, a pokud ano, tak kdy? Ti, kdo odmítají ovoce poukazují na glykemický index a tvrdí, že ovocný cukr může vést ke vzniku cukrovky, přičemž upozorňují na to, že ovocný cukr je fruktóza, a fruktóza zatěžuje játra.

Jaké jíst ovoce

Průměrná hodnota GI v ovoci se pohybuje od nízkého GI 22 pro třešně až po
72 u vodního melounu. Bobule obsahují mnoho antioxidantů ve slupce a vlákninu. Bobule a  jablka jsou nejvhodnějším a navíc domácím ovocem. Z bobulí patří prvenství borůvkám. Ovoce by mělo být konzumovány buď samostatně, nebo s obilninami. Ovoce samotné se stráví rychle. Ovoce v kombinaci s jinými potravinami zůstává delší dobu v trávicím systému a začne kvasit, čímž narušuje trávení všech potravin v zažívacím traktu.

Fruktóza

Cukr ovocný je sladidlo, které je součástí cukru sacharózy. Je asi o 20 – 50 % sladší než sacharóza. Sirupy s vysokým obsahem fruktózy tzv. fruktózové kukuřičné sirupy
Obsahují od 55 procent do 90 procent fruktózy. Vědci dospěli k závěru, že nejvíce populární jsou sladké nápoje obsahující 65 procent čistá fruktózy. Podle profesora preventivní medicíny Obezita Research Center, Michaela Gorana, jsou hlavní příčinou obezity u dětí fruktóza v nápojích a stravě. Mateřské mléko obsahuje laktózu, která se jako cukr z mateřského mléka u kojenců tráví dobře. Ale různé potraviny pro kojence, dětské obiloviny a musli, ovocné džusy, přesnídávky, limonády a jiné potraviny často obsahují fruktózu a nesmírně zatěžují játra. Profesor Goran poukazuje na to, že vláknina v ovoci brání rychlému svtřebávání fruktózy a snižuje negativní účinky ovocného cukru.

Fruktóza má nízký glykemický index (GI) (pomaleji se přeměňuje na glukózu), ale způsobuje zdravotní obtíže, zejména inzulinovou rezistenci a ukládání tuku. Ve škodlivých účincích předčí glukózu ve stolním cukru (kombinace fruktózy a glukózy). Vědci krmili laboratorní myši fruktózou, aby vyvolali cukrovku (inzulinovou rezistenci) v zájmu testování antidiabetik. Varuji před konzumací potravin bohatých na fruktózu nebo fruktózy samotné.

Nesnášenlivost fruktózy způsobuje zažívací obtíže

Fruktóza, přírodní cukr v medu a ovoci, může způsobovat zažívací obtíže, kterých nenacházíme jinou příčinu, stojí ve zprávě z univerzity v Iowě. Nesnášenlivost fruktózy způsobuje v některých případech syndrom dráždivého tračníku. Ve studii na 219 pacientech s nadýmáním a bolestí břicha lékaři našli u 78 % špatné zažívání fruktózy. U 82% z nich byl diagnostikován syndrom dráždivého tračníku. Pro některé nemocné s tímto syndromem by úlevu mohl přinést snížený příjem fruktózy, tj. ovoce a medu.

Cukry – další sladidla

Med obsahuje kolem 80% hroznového a ovocného cukru. Zbytek je voda. Vitamíny a nerostné látky jsou obsaženy jenom v nepatrných stopách a nemají s ohledem na spotřebované množství žádný význam pro zdraví. 
Agave sirup obsahuje až 56-92% fruktózy a není o nic lepší než jiná sladidla.
Javor cukrový jsou stromy, z nichž se dá získat cukr sacharóza. Naříznutím vytéká šťáva, se vyráběli varem tradiční javorový sirup. Je srovnatelný s medem.
Steviosid je přírodní sladidlo z listů keře stevie – Stevia rebaudiana Bertoni, který se k tomuto účelu pěstuje. Nemá energetickou hodnotu. Je vhodný pro diabetiky, neboť neindukuje potřebu tvorby inzulínu a jeho vedlejší účinky jsou zanedbatelné. Stevie má sladivost téměř 300x vyšší než cukr.
Palmový cukr. Přírodní nízkokalorické sladidlo v biokvalitě. Ekologicky získaný cukr s medovou chutí vyráběný zahuštěním sladké mízy z palmy olejné. Lze používat na pečení a slazení, vynikající chuti a nízkého glykemického indexu.

Doporučení

Ze sladidel a cukrů je nejvhodnější používat ty, které jsou průmyslově neupravované, a pokud možno v malé míře, protože ani přírodní sladidla nemají málo fruktózy a kalorií. Doporučuji ovoce z vlákninou (jablka, bobulovité ovoce, třešně) a nejlépe konzumovat dopoledne. Ze sladidel květový med v malé míře (max 1 lžička denně), bio palmový cukr a stevie.

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.