V celosvětovém měřítku je produkován cukr ze 60 % z cukrové třtiny a ze 40 % z cukrové řepy. Cukr – sacharóza neboli také cukr řepný či třtinový se rozšířil jako sladidlo v posledních 200 letech. Spolu s medem známým již odedávna patří mezi nejpoužívanější sladidla přírodního původu. Cukr získal pověst zloděje vitamínů, protože se mělo za to, že při odbourávání cukru v těle se spotřebovává vitamín B1. Vitamín B1 je potřebný k odbourávání cukru a sacharidů. Čistý cukr se tedy metabolizuje „na účet“ jiných potravin obsahujících sacharidy současně s vitamínem B1.

Stolní cukr

Stolní cukr (sacharóza) obsahuje 50 procent glukózy a 50 procent fruktózy. Fruktóza se metabolizuje v játrech přímo, a metabolickým produktem jsou odpadní produkty, okamžitou energii poskytuje sacharóza. Přírodní řepný cukr (u nás) nebo přírodní cukr z cukrové třtiny neprochází chemickou úpravou a obsahuje nějaké minerály , i když poskrovnu.

Ovoce

Ohledně ovoce existuje spor: máme je jíst častěji, a pokud ano, tak kdy? Ti, kdo odmítají ovoce poukazují na glykemický index a tvrdí, že ovocný cukr může vést ke vzniku cukrovky, přičemž upozorňují na to, že ovocný cukr je fruktóza, a fruktóza zatěžuje játra, způsobuje steatózu jater.

Jaké jíst ovoce

Průměrná hodnota GI v ovoci se pohybuje od nízkého GI 22 pro třešně až po
72 u vodního melounu. Bobule obsahují mnoho antioxidantů ve slupce. Glykemický index ale není spolehlivý. Z ovoce jím prakticky jen bobule. Z bobulí patří prvenství borůvkám. Ovoce samotné se stráví rychle, v kombinaci s jinými potravinami zůstává delší dobu v trávicím systému.

Fruktóza

Cukr ovocný je sladidlo, které je součástí cukru sacharózy. Je asi o 20 – 50 % sladší než sacharóza. Sirupy s vysokým obsahem fruktózy tzv. fruktózové kukuřičné sirupy obsahují od 55 procent do 90 procent fruktózy. Vědci dospěli k závěru, že nejvíce populární jsou sladké nápoje obsahující 65 procent čistá fruktózy. Podle profesora preventivní medicíny Obezita Research Center, Michaela Gorana, jsou hlavní příčinou obezity u dětí fruktóza v nápojích a stravě. Mateřské mléko obsahuje laktózu, která se jako cukr z mateřského mléka u kojenců tráví dobře. Ale různé potraviny pro kojence, dětské obiloviny a musli, ovocné džusy, přesnídávky, limonády a jiné potraviny často obsahují fruktózu a nesmírně zatěžují játra. Profesor Goran poukazuje na to, že vláknina v ovoci brání rychlému vstřebávání fruktózy a snižuje negativní účinky ovocného cukru.

Fruktóza způsobuje zdravotní obtíže, zejména ukládání tuku. Ve škodlivých účincích předčí glukózu ve stolním cukru (kombinace fruktózy a glukózy). Vědci krmili laboratorní myši fruktózou, aby vyvolali cukrovku v zájmu testování antidiabetik. Varuji před konzumací potravin bohatých na fruktózu, zejména džusů nebo fruktózy samotné.

Nesnášenlivost fruktózy způsobuje zažívací obtíže

Fruktóza, přírodní cukr v medu a ovoci, může způsobovat zažívací obtíže, kterých nenacházíme jinou příčinu, stojí ve zprávě z univerzity v Iowě. Nesnášenlivost fruktózy způsobuje v některých případech syndrom dráždivého tračníku. Ve studii na 219 pacientech s nadýmáním a bolestí břicha lékaři našli u 78 % špatné zažívání fruktózy. U 82% z nich byl diagnostikován syndrom dráždivého tračníku. Pro některé nemocné s tímto syndromem by úlevu mohl přinést snížený příjem fruktózy, tj. ovoce a medu.

Cukry – další sladidla

Med obsahuje kolem 80% hroznového a ovocného cukru. Zbytek je voda. Vitamíny a nerostné látky jsou obsaženy jenom v nepatrných stopách a nemají s ohledem na spotřebované množství žádný význam pro zdraví. 
Agave sirup obsahuje až 56-92% fruktózy a není o nic lepší než jiná sladidla.
Javor cukrový jsou stromy, z nichž se dá získat cukr sacharóza. Naříznutím vytéká šťáva, se vyráběli varem tradiční javorový sirup. Je srovnatelný s medem.
Steviosid je přírodní sladidlo z listů keře stevie – Stevia rebaudiana Bertoni, který se k tomuto účelu pěstuje. Nemá energetickou hodnotu. Je vhodný pro diabetiky, neboť neindukuje potřebu tvorby inzulínu a jeho vedlejší účinky jsou zanedbatelné. Stevie má sladivost téměř 300x vyšší než cukr.
Kokosový cukr. Přírodní sladidlo v biokvalitě. Ekologicky získaný cukr s medovou chutí. Lze používat na pečení a slazení, ale stále se jedná o cukr.

Doporučení

Ze sladidel a cukrů je nejvhodnější používat ty, které jsou průmyslově neupravované, a pokud možno v malé míře, protože ani přírodní sladidla nemají málo fruktózy a kalorií. Doporučuji bobulovité ovoce, třešně) a nejlépe konzumovat dopoledne. Ze sladidel květový med v malé míře (max 1 lžička denně), kokosový cukr a stevii.

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?