
V celosvětovém měřítku je produkován cukr ze 60 % z cukrové třtiny a ze 40 % z cukrové řepy. Cukr – sacharóza neboli také cukr řepný či třtinový se rozšířil jako sladidlo v posledních 200 letech. Spolu s medem známým již odedávna patří mezi nejpoužívanější sladidla přírodního původu. Cukr získal pověst zloděje vitamínů, protože se mělo za to, že při odbourávání cukru v těle se spotřebovává vitamín B1. Vitamín B1 je potřebný k odbourávání cukru a sacharidů. Čistý cukr se tedy metabolizuje „na účet“ jiných potravin obsahujících sacharidy současně s vitamínem B1.
Stolní cukr
Stolní cukr (sacharóza) obsahuje 50 procent glukózy a 50 procent fruktózy. Fruktóza se metabolizuje v játrech přímo, a metabolickým produktem jsou odpadní produkty, okamžitou energii poskytuje sacharóza. Přírodní řepný cukr (u nás) nebo přírodní cukr z cukrové třtiny neprochází chemickou úpravou a obsahuje nějaké minerály , i když poskrovnu. 1 lžička obsahuje 15 kilokalorií, takže jak u bílého, tak jiného cukru je nutné dávat pozor na množství.
Ovoce
Ohledně ovoce existuje spor: máme je jíst častěji, a pokud ano, tak kdy? Ti, kdo odmítají ovoce poukazují na glykemický index a tvrdí, že ovocný cukr může vést ke vzniku cukrovky, přičemž upozorňují na to, že ovocný cukr je fruktóza, a fruktóza zatěžuje játra.
Jaké jíst ovoce
Průměrná hodnota GI v ovoci se pohybuje od nízkého GI 22 pro třešně až po
72 u vodního melounu. Bobule obsahují mnoho antioxidantů ve slupce a vlákninu. Bobule a jablka jsou nejvhodnějším a navíc domácím ovocem. Z bobulí patří prvenství borůvkám. Ovoce by mělo být konzumovány buď samostatně, nebo s obilninami. Ovoce samotné se stráví rychle. Ovoce v kombinaci s jinými potravinami zůstává delší dobu v trávicím systému a začne kvasit, čímž narušuje trávení všech potravin v zažívacím traktu.
Fruktóza
Cukr ovocný je sladidlo, které je součástí cukru sacharózy. Je asi o 20 – 50 % sladší než sacharóza. Sirupy s vysokým obsahem fruktózy tzv. fruktózové kukuřičné sirupy
Obsahují od 55 procent do 90 procent fruktózy. Vědci dospěli k závěru, že nejvíce populární jsou sladké nápoje obsahující 65 procent čistá fruktózy. Podle profesora preventivní medicíny Obezita Research Center, Michaela Gorana, jsou hlavní příčinou obezity u dětí fruktóza v nápojích a stravě. Mateřské mléko obsahuje laktózu, která se jako cukr z mateřského mléka u kojenců tráví dobře. Ale různé potraviny pro kojence, dětské obiloviny a musli, ovocné džusy, přesnídávky, limonády a jiné potraviny často obsahují fruktózu a nesmírně zatěžují játra. Profesor Goran poukazuje na to, že vláknina v ovoci brání rychlému svtřebávání fruktózy a snižuje negativní účinky ovocného cukru.
Fruktóza má nízký glykemický index (GI) (pomaleji se přeměňuje na glukózu), ale způsobuje zdravotní obtíže, zejména inzulinovou rezistenci a ukládání tuku. Ve škodlivých účincích předčí glukózu ve stolním cukru (kombinace fruktózy a glukózy). Vědci krmili laboratorní myši fruktózou, aby vyvolali cukrovku (inzulinovou rezistenci) v zájmu testování antidiabetik. Varuji před konzumací potravin bohatých na fruktózu nebo fruktózy samotné.
Nesnášenlivost fruktózy způsobuje zažívací obtíže
Fruktóza, přírodní cukr v medu a ovoci, může způsobovat zažívací obtíže, kterých nenacházíme jinou příčinu, stojí ve zprávě z univerzity v Iowě. Nesnášenlivost fruktózy způsobuje v některých případech syndrom dráždivého tračníku. Ve studii na 219 pacientech s nadýmáním a bolestí břicha lékaři našli u 78 % špatné zažívání fruktózy. U 82% z nich byl diagnostikován syndrom dráždivého tračníku. Pro některé nemocné s tímto syndromem by úlevu mohl přinést snížený příjem fruktózy, tj. ovoce a medu.
Cukry – další sladidla

Med obsahuje kolem 80% hroznového a ovocného cukru. Zbytek je voda. Vitamíny a nerostné látky jsou obsaženy jenom v nepatrných stopách a nemají s ohledem na spotřebované množství žádný význam pro zdraví.
Agave sirup obsahuje až 56-92% fruktózy a není o nic lepší než jiná sladidla.
Javor cukrový jsou stromy, z nichž se dá získat cukr sacharóza. Naříznutím vytéká šťáva, se vyráběli varem tradiční javorový sirup. Je srovnatelný s medem.
Steviosid je přírodní sladidlo z listů keře stevie – Stevia rebaudiana Bertoni, který se k tomuto účelu pěstuje. Nemá energetickou hodnotu. Je vhodný pro diabetiky, neboť neindukuje potřebu tvorby inzulínu a jeho vedlejší účinky jsou zanedbatelné. Stevie má sladivost téměř 300x vyšší než cukr.
Palmový cukr. Přírodní nízkokalorické sladidlo v biokvalitě. Ekologicky získaný cukr s medovou chutí vyráběný zahuštěním sladké mízy z palmy olejné. Lze používat na pečení a slazení, vynikající chuti a nízkého glykemického indexu.
Doporučení
Ze sladidel a cukrů je nejvhodnější používat ty, které jsou průmyslově neupravované, a pokud možno v malé míře, protože ani přírodní sladidla nemají málo fruktózy a kalorií. Doporučuji ovoce z vlákninou (jablka, bobulovité ovoce, třešně) a nejlépe konzumovat dopoledne. Ze sladidel květový med v malé míře (max 1 lžička denně), bio palmový cukr a stevie.