Olejová masáž celého těla  je součástí denního režimu pro posílení zdraví a pro prevenci nemocí. Pokožka je největším orgánem člověka. Tisíce nervových zakončení ji spojují se všemi orgány a tkáněmi těla. Proto může být přes pokožku zklidněno a pozitivně ovlivněno tělo i mysl člověka.

Pravidelná olejová masáž chrání před nemocemi kloubů a zlomeninami ve vyšším věku. Olejovou ájurvédskou masáží jsou vylučovány toxiny z hlubších vrstev pokožky a putují k povrchu. Teplem oleje a jemnou masáží se otevřou kanálky, takže je tělo každou abhjangou trochu více oproštěno od nahromaděné ámy. Výsledkem je posílení imunity a pozitivní naladění organismu.

domaci-masaz

Provedení abhjangy

Ráno nebo večer provádějte vlastní masáž, použijte při ní za studena lisovaný kvalitní sezamový olej, nejlépe bio. Ohřejete ho ve vodní lázni tak, že hrníček s 1,5 dl oleje dáte buď do většího hrnce s vroucí vodou, nebo do horké vody v umyvadle, a pak ho budete roztírat.
Máte-li olej v teplé koupelně, stačí teplota místnosti. Během abhjangy si dejte na zem starý ručník, abyste neuklouzli a chránili si podlahu před olejovými kapkami.
Abhjangu můžete provést zčásti vsedě a zčásti vestoje, důležité přitom je, abyste měli pohodlný a uvolněný postoj. Začněte u hlavy, kde si ke kořínkům vmasírujte olej určený na vlasy (Hair Plus) a pak se sezamovým olejem pokračujte přes krk, ramena, ruce, břicho, nohy a záda za pomoci druhé osoby. Dlouhé kosti masírujte pohyby nahoru a dolů, klouby jako loketní, kolenní, ramenní krouživým pohybem po směru hodinových ručiček. (Viz obr.)

masaz-spatne
masaz-spravne

Celý proces masáže zabere zhruba 10 až 15 minut. Za půl hodiny se osprchujte teplou vodou s použitím přírodního mýdla. Nemáte-li dostatek času, provádějte alespoň masáž hlavy a nebo jen chodidel před spaním.

Po masáži

Jestliže se tím pokožka vysouší, naneste po abhjance a následující koupeli nebo sprchování zvlhčující pleťový krém. Po několika dnech nebo týdnech se tímto způsobem vyloučí tolik toxinů, že se pokožka opět vrátí do původního stavu. Čistá horká voda obvykle dokáže olej odstranit; při silném ochlupení je ale někdy nutné i mýdlo. Zde ajurvéda doporučuje různé druhy mýdla dle konstitučního typu a druhu pokožky. Zkuste Neem mýdlo, které je vyrobeno na čistě rostlinném základě s ajurvédskými bylinami a bez konzervantů.

DF, upraveno z knihy Matka a dítě od dr. Karin Pirc, Ecce Vita 2004

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.