Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.

Již stovky let víme o tom, že mikronutrienty ovlivňují imunitní systém. První klinická studie je z roku 1753, kdy James Lind sledoval, že ti, co konzumovali vitamin C, netrpěli kurdějemi. Mikronutrienty jsou pro imunitu zásadní a často reagují synergicky.

Mnohé látky se účastní různých fází imunity a různým způsobem se podílejí na vrozené a získané imunitě. Studie ukazují, že dávka některých živin, které bychom měli konzumovat, je vyšší než současná doporučená denní dávka pro udržení silné imunity se zachováním tolerance k vlastním tkáním. 
Mnohé produkty v lékárnách uvádějí, že podporují imunitu. Ale koncept posilování imunity je složitý, v těle je mnoho různých specializovaných buněk, které reagují rozdílně a na různé antigeny. Víme, že tělo neustále generuje nové imunitní buňky a ve větším počtu. Nikdo neví, jaký počet a kombinace je optimální.

Nicméně víme, že nedostatek některých látek, jako zinku, železa, selenu, mědi, kyseliny listové a vitaminů A, B6, C a E narušuje imunitní odpověď.
Infekce následně zvyšuje nedostatek mikronutrientů snížením příjmu, zvýšením ztrát nebo aktivací různých metabolických cest. Poruchy imunity a nedostatek mikronutrientů se pak zejména týkají starších osob, dětí, kuřáků, osob s narušeným biologickým rytmem například při cestování nebo nočních směnách, nebo nemocných.

Ve studii z Indonésie se během 3 měsíců podával multivitamin s hlavními mikronutrienty pro imunitní systém. Mnozí účastníci studie neměli dostatečný příjem některých látek, jako vitaminu C a zinku, navíc do hlavního města, Jakarty, které je jedním z nejvíce znečištěných měst na světě, dojížděli nebo pracovali v kancelářích s kopírkami a chemickými látkami, jako v prádelnách nebo tiskárnách.

Lidé užívající multivitamin měli až o 50 % nižší rýmu a o 27 % méně bolestí v krku a o 40-50 % nižší výskyt bolestí hlavy, pálení oči, únavy a bolesti. Podstatné je, že se jim zvýšila imunita a výrazně snížily příznaky spojené s infekcemi horních cest dýchacích, průjmy a syndrom nemocných budov.

I jen menší nedostatek antioxidantů a mikronutrientů narušuje rovnováhu ve prospěch reaktivních molekul kyslíku, zvyšuje náchylnost k oxidačnímu stresu a oslabuje imunitu, způsobuje zánět a zvyšuje riziko infekce.

Téměř 30 vitaminů a minerálů tělo nevyrábí v dostatečném množství. Nedostatek mnohých látek způsobuje civilizační nemoci nebo k nim přispívá.

Pro optimální funkci a rezistenci k infekcím je ale často nutné užívat látky ve vyšších dávkách. Například doporučená dávka vitaminu C je 100 mg, ale pro dostatečnou funkci imunitního systému a metabolickou aktivitu by to neměla být dávka nižší než 1 g denně.

Na nedostatek mikronutrientů má vliv nutričně chudá strava a nedostatek některých potravinových skupin, např. u veganství, snížené vstřebávání u nemocí, u starších osob bývá nedostatek vitaminu C, D a zinku, a v době zvýšeného stresu, nedostatku spánku a nedostatku pohybu, nebo genetické predispozice ke snížení vstřebávání nám chybí vitaminy jako D, stejně tak pro klima jako nedostatek slunce nebo vysoká ochrana proti slunci. Některé nemoci jako obezita nebo cukrovka též buď zvyšují potřebu, nebo snižují vstřebávání. Znečištěné prostředí klade nároky na imunitu a potřebu antioxidačních vitaminů C, E a také vitaminu D.

Blíže se o doplňcích a životosprávě pro silnou imunitu dozvíte z mé knihy Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař a v Kuchařce pro dokonalou imunitu najdete mnoho originálních jednoduchých receptů.

David Frej

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.
Nová studie uvádí, že roušky u dětí způsobí zdravotní obtíže

Nová studie uvádí, že roušky u dětí způsobí zdravotní obtíže

Německá a první studie svého druhu zahrnující 25,000 dětí ukazuje, že školáci trpí nejen fyzicky ale i psychicky při nošení roušek, a jejich nošení má negativní efekt na chování, soustředěnost a zájem o učení.