Fenoly se v přírodě nachází ve velkém množství – vědci popsali tisíce různých druhů. Fenoly se vyskytují ve všech částech rostlin, ve stonku, kořenech, cévním systému, a listech. Fenoly v listech se skrývají v chlorofylu během roku a pouze na podzim se projevují krásnými červenými a purpurovými odstíny.

Fenolová barviva vyzařují barevnou paletu od červené k tmavě purpurové a propůjčují jablkům, bobulím, brusinkám, švestkám, granátovým jablkům, lilku a jinému ovoci a zelenině jejich zabarvení. Léčivé vlastnosti polyfenolů se staly později předmětem zájmu po objevení jejich schopnosti vychytávat volné radikály a pro antioxidační účinky. Vědci objevili, že vitamín C, přírodní nejčastěji se vyskytující lapač ve vodě rozpustných volných radikálů, se nachází ve fenolech ovoce a zeleniny. Vitamíny a fenoly spolupracují ve vychytávání volných radikálů a v jiných účincích. Vědci též zjistili zvýšené protirakovinné účinky při výskytu obou těchto látek.

Fenolové kyseliny

Fenolové kyseliny se nacházejí v ovoci, zelenině a bylinách. Fenolové kyseliny v ovoci, zelenině, semíncích, bylinách, obilí a luštěninách velmi významně chrání tělo před oxidativním poškozením. Nacházejí se v bobulích, citrusech, lilku, mrkvi, brokolici, kapustě, petrželi, okurkách, tykvi, sladkých bramborách, celozrnných obilninách, semíncích a bylinách.
Fenolové kyseliny jsou vynikajícím antioxidantem a významně snižuje oxidativní stres v těle. Každá z kyselin plní své specifické úkoly. Některé brání oxidaci LDL cholesterolu a účastní se prevence aterosklerózy.

Polyfenoly

Antocyaniny jsou rostlinnými barvivy, chránící živočišné druhy před škodlivými volnými radikály. Patří do skupiny polyfenolů, vyskytující se v červeném ovoci s fenolovými kyselinami. V přírodě se nejvyšší množství antocyaninů nachází v částech rostlin vystavených nejškodlivějším vnějším podmínkám, zejména v listech a stonku. Koncentrují se též v slupkách většiny červeného ovoce.

Bobule obsahují množství antocyaninů, zodpovídající za antioxidační účinek tohoto ovoce. Pozitivní efekt konzumace bobulí zahrnuje:

• zlepšení zraku
• kontrola cukrovky
• zlepšení krevního oběhu
• prevence rakoviny
• zpomalení stárnutí

Proantocyanidiny

„Francouzský paradox“ popisuje nízký výskyt srdečních onemocnění mezi Francouzi navzdory vysokotučné stravě. Hlavní faktor, který rozlišuje Francouze od jiných obyvatel západní Evropy spočívá v pití červeného vína s jídlem. Tento rozpor mezi výživou a srdečním onemocněním zaujal vědce již před mnoha lety. Mnohé studie se zabývaly otázkou, zda alkohol nebo polyfenoly v červeném víně působí preventivně proti nemocem. Vysvětlení vyplývá z fenolových fytochemikálií v červeném víně. Červené i bílé víno obsahuje fenoly. V červeném víně se však vyskytují ve vyšším množství a zdají se lepším zdrojem antioxidantů než bílé víno.

Katechiny

Fenoly zvané katechiny, aktivní látky v zeleném čaji, jsou silné antioxidanty a chrání před nemocemi.Přibližně 35 % zeleného čaje tvoří pevné látky, z nichž katechiny tvoří polovinu. Zelený čaj obsahuje fenolové kyseliny, karotenoidy, chlorofyl, minerály, kofein, teofylin, teobromin a jedinečnou aminokyselinu, teanin. Černý čaj obsahuje 5-10 % katechinů.

Moderní vědecké výzkumy zdravotních účinků čaje začali v 70.letech poté, co u osob pijících čaj se snížilo riziko onemocnění rakovinou, srdečními záchvaty, mrtvicemi, infekcemi, průjmem a zubními kazy. Nyní po 25 letech se vědecky u čaje prokázaly následující účinky:
• podpora hubnutí
• podpora imunity snížením volných radikálů
• prevence vzniku a rozvoje nádorů
• zabránění vzniku a růstu nádorů
• regulace hladiny cholesterolu
• snížení rizika mrtvice
• udržování normální hladiny krevního tlaku a krevního cukru
• inhibice bakteriální, virové a plísňové infekce
• ochrana kůže před UV zářením
• udržování pevnosti kostí
• snížení alegických reakcí
• neutralizace negativních účinků při konzumaci přepáleného masa

Flavonoidy

Flavonoidy patří k velké skupině polyfenolů, čítajících přes 4000 druhů, které se nacházejí v ovoci, zelenině, ořeších, semíncích, víně a čaji. Západní strava obsahuje odhadem 100-1000 mg flavonoidů denně. Tyto látky pro významné a různorodé pozitivní účinky na zdraví doporučují vědci označovat „přírodními výživovými biologickými stimulátory“. Tyto látky ovlivňují reakci těla na vnější stres a průběh nemoci. Hlavní účinky flavonoidů zahrnují regulaci imunitní funkce, prevenci oxidace mastných kyselin, prevenci rakoviny a srdečního onemocnění, snížené alergií a prevenci před virovými a bakteriálními infekcemi. Běžně funkci flavonoidů podporuje vitamín C.

Isoflavonoidy-účinné fytoesterogeny
Isoflavonoidy tvoří různorodou skupinu flavonoidů s jedinečnými účinky. Nacházejí se v luštěninách, zejména sóje, ve vojtěšce, kudzu, červeném jeteli, petrželi, kořeni lékořice (nikoliv ve sladkých výrobcích z lékořice) a v obilninách. Sója upoutala pozornost vědců preventivním účinkem před srdečním onemocněním, úlevou od příznaků menstruačních a menopauzálních a v prevenci rakoviny. Sója je však také alergen a pokud není fermentovaná jako tempeh, edamame či miso, je i obtížně stravitelná.

Fenoly v potravinách

Bobule, švestky, granátové jablko, hroznové víno a jejich šťávy, meruňky, pomeranče, a jejich šťávy, hrušky, citróny, zelený čaj, bylinné čaje, limetky, luštěniny
rebarbora, červené víno, rajčata, a výrobky z rajčat, broskve, grapefruit

df

Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.