V nové kanadské studii se poprvé sledoval vliv fluoridu sledovaný během těhotenství. Fluorid v pitné vodě se považoval za lék a prevenci zubních kazů od 50.let minulého století, a přitom to byl nepodařený experiment s toxickou látkou.

Fluorid a voda

V této prospektivní studii zahrnující 601 žen, ty, které konzumovaly během těhotenství nejvíce fluoridu měly u svých 3-4leých dětí nižší IQ, jednalo se ale jen o chlapce. Již dřívější studie ukázaly souvislost mezi fluoridem a inteligencí, ale neměřily fluorid během doby před porodem.

Pokles IQ u fluoridu ve vodě byl 1.5 až 3 body v hodnocení IQ. A výsledky se nezměnily ani po korekci k těžkým kovům. Pokles IQ (3,7 bodu) byl znatelný na každý 1mg/l. Většinou bylo množství fluoridu ve vodě nižší než 0,7 mg /l, hodnocené množství institucemi jako optimální. Výsledky studie odpovídají ekologickým studím, které odpovídají souvislosti mezi fluoridem a nižším IQ. Proč chlapci a nikoli dívky reagují na fluorid neurokognitivní poruchou, není dořešeno, chlapci ale mívají větší tendenci k poruchám jako autismus a poruchy intelektu. Největší paradox ale je, že fluorid působí na zuby až v době, kdy se prořezávají, takže fluorid v těhotenství jako prevence je naprostý nesmysl.

Fluorid a zubní pasty

Fluorid ve vodě je špatné řešení, ale ten se v mnoha zemích již nepoužívá. Ale jak to je s fluoridem v zubních pastách?
Klinické studie převážně ukazují, že fluorid podporuje mineralizaci zubů, a snižuje tvorbu zubního plaku. Nicméně, rozhovor s odborníkem (parodontologie) z University of Utah Health ukazuje, že ohledně zubního kazu potřebujete zuby čistit zejména dobře mechanicky. Jak odpověděl v rozhovoru, nepotřebujete zubní pastu k odstranění zubního plaku, vedoucího k zubnímu kameni. Jen samotné správné čistění a dentální niť narušují plak, který vede ke kazu a zánětu dásní. Takže zubní pasta není nutná. Například zubní pasta s bělícími účinky narušuje zubní sklovinu. Mechanické čistění a dentální niť jsou tedy proti zubními kazu nejdůležitější, nikoli zubní pasta.

Zubní pasta s fluoridem pomáhá remineralizovat zub s náběhem na zubní kaz, ale hrozí fluoróza, porucha vývoje skloviny či větším příjmu fluoridů. Podle amerických průzkumů v roce 2012, 68% dospívajících mělo mírnou nebo větší fluorózu skloviny.

Co je podstatné, používat jen velmi malé množství zubní pasty, nikoli to, co ukazují firmy v reklamách. Maximálně nanášíme na kartáček pastu o velikosti rýžového zrna. Zubní pasty s fluoridem jsou problém u dětí, které používají větší množství pasty a část z ní polykají i s fluoridem. Dalším probléme jsou syntetické látky v pastách včetně pěnícího potenciálě karcinogenního sodium lauryl sulfátu.

Celkově ale používáme doma zubní pastu bez syntetických látek a bez fluoridu mnoho let, a zuby máme zdravé.

DF

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.