Glykemický index (glykemický index) popisuje druh sacharidů, který se nachází v konkrétní potravině. Určuje, jak tyto sacharidy ovlivní vzestup hladiny krevní glukózy. Potraviny obsahující sacharidy, které se rychle štěpí při trávení, mají nejvyšší glykemický index. Krevní glukóza rychle stoupne. Naopak potraviny obsahující sacharidy pomalu se štěpící zvyšují krevní glukózu pomalu a mají tak nízký glykemický index. Glykemický index je ale dosti nepřesný index. Lepší je omezit sacharidy ve stravě pro rovnovážnou hladinu krevního cukru.
Pomalé vstřebávání, postupný vzestup a pokles krevní glukózy po stravě s nízkým množstvím sacharidů reguluje krevní glukózu u diabetiků. U zdravých lidí se vylučuje méně inzulinu. Nižší hladina krevní glukózy během dne chrání srdce a cévy snížením oxidativního stresu. Stabilní hladina krevní glukózy udržuje cévy pružné, a snižuje tvoření tukových plátů, způsobující kornatění tepen (aterosklerózu). Rovnovážná hladina krevní glukózy brání tvorbě trombů, to znamená krevních sraženin, které způsobují srdeční infarkt. Pomalejší trávení oddaluje hlad a podporuje hubnutí u osob trpící nadváhou.
Omezení sacharidů a nižší riziko nemocí
Glykemická nálož a inzulinový index je lepší indikátor, ale ideální je maximální snížení sacharidů, a toto opatření pomáhá:
• Diabetikům 1.typu
• Diabetikům 2.typu
• Diabetičkám v těhotenství
• Lidem s nadváhou
• Osobám s přiměřenou váhou, ale zásobním tukem na břiše
• Jedincům s vyšší hladinou krevní glukózy
• Těm, kteří mají porušenou glukózovou toleranci (přechod k cukrovce)
• Lidem s vysokou hladinou cholesterolu
• Lidem se syndromem X
• Ženám trpícím polycystickými ovárii
• Těm, kteří chtějí být zdraví!
U výše zmíněných poruch je klíčovým viníkem vysoká hladina krevní glukózy.
Strava s nízkým glykemickým indexem je mýtus
Zapomeňme na rozdělení na cukry a sacharidy, na jednoduché a komplexní sacharidy. Ve vztahu k hladině krevní glukózy nemá toto třídění žádný význam.
Vědci zjistili zvýšení hladiny krevní glukózy u potravin obsahujících cukry (ovoce, obiloviny, sladkosti a zmrzlina). Většina cukrů v potravinách bez ohledu na zdroj zvyšuje hladinu krevní glukózy. Některé škroby, např. brambory, zvyšují hladinu krevního cukru stejně jako bílý cukr.
Strava s nízkým množstvím cukru:
– obsahuje nejvíce stopových prvků
– nezvyšuje tak inzulin
– snižuje příjem nevhodných obilovin
– snižuje váhu
Vysoká hodnota glykemického indexu překračuje hodnotu 70. Střední hodnota se rovná 55 až 69 včetně. Nízký glykemický index značí hodnoty 55 a méně. Kombinace potravin s vysokým a nízkým glykemickým indexem = střední glykemický index. důležitější je inzulinový index.
Polední jídlo s nízkým inzulinovým indexem
1. Jídlo nízké na sacharidy s omezením celozrnného pečiva, těstovin, obilovin nebo luštěnin.
2. Na bílkoviny bohatá strava, jako jsou maso, ryby, kuře, sýry nebo vejce.
3. Zelenina přispívající k pocitu sytosti.
2. Z rostlinných potravin lze jíst zeleninu, bobulovité ovoce, ořechy, semena,
Vybírejte z čerstvé, mražené a konzervované zeleniny. Ořechy je lépe předem namáčet k vyloučení antinutrientů.
3.Zařaďte bílkoviny pro živiny, chuť a sytost
Bílkoviny se nachází v mnoha formách. K vhodným potravinám patří například hovězí maso, zvěřina, rybí filé a candát, libová šunka, hovězí párky nebo pastrami, tvrdý sýr, vykostěná kuřecí prsa, losos, sardinky, vejce, hrst ořechů, trocha strouhaného parmezánu.
4.Vybírejte vhodné tuky
Ke zdravým olejům náleží olej olivový, kokosový, ghí, sádlo, lůj. Konzumujte jen přiměřené množství.
upraveno dle nových informací, z knihy Glukózová revoluce, Triton, 2004