Vstřebávání alkoholu snižuje a zpomaluje přítomnost potravy s obsahem bílkovin v žaludku, některé léky, vysoký podíl tuku na tělesné hmotnosti. Odbourávání alkoholu snižuje též věk ( u dětí a starších osob) a jaterní onemocnění ( alkohol se odbourává v játrech).

Po požití alkoholického nápoje dochází k resorpci alkoholu do organismu. Tento proces začíná již v ústech. Množství takto vstřebaného alkoholu je však zanedbatelné a k průkaznému zvýšení hladiny alkoholu v krvi nedojde, i když člověk podrží silně koncentrovaný nápoj v ústech po delší dobu. Ze žaludku se vstřebává asi 20 % vypitého alkoholu. Rozhodující část, 80 %, se vstřebává z tenkého střeva. 90 % alkoholu se metabolizuje v játrech na kysličník uhličitý a vodu.

Proces eliminace alkoholu v organismu je značně individuální a jeho rychlost ovlivňují různé okolnosti. V první řadě záleží na tělesné hmotnosti jedince a stavu jeho jater. Svou roli zde hraje návyk požívání alkoholu a fakt, zdali se pilo nalačno, či nikoliv. Vhodné je vypít ½ l mléka před konzumací.

Fyzická námaha nemá na zvýšení eliminace podstatný vliv. Žádné léky, kofein či přípravky střízlivění neurychlí.

Jaký čas potřebuje alkohol, než zmizí z krve řidiče

Poznámka: Výpočty jsou orientační a berou v úvahu muže o hmotnosti 85 kg a ženu o hmotnosti 60kg.

Pivo 10°

Muž/žena

Pivo 12°

Muž/žena

Víno přírodní

Muž/žena

Lihovina 40%

Muž/žena

0,5 l

2.15/3.42

0,5 l

2.45/4.31

0,2 l

2.28/4.04

0,5 dcl

3.15/3.42

1 l

4.30/7.24

1 l

5.30/9.12

0,4 l

4.56/8.08

1 dcl

4.30/7.24

1,5 l

6.45/11.07

1,5 l

8.15/13.33

0,6 l

7.24/12.13

1,5 dcl

6.45/11.07

2 l

9.00/14.49

2 l

11.00/18.04

0,8 l

9.52/16.18

2 dcl

9.00/14.49

2,5 l

11.15/18.31

2,5 l

13.45/22.35

1 l

12.20/20.22

2,5 dcl

11.15/18.31

3 l

13.30/22.15

3 l

16.30/27.06

1,2 l

14.48/24.26

3 dcl

13.30/22.13

3,5 l

15.45/25.57

3,5 l

19.15/31.37

1,4 l

17.16/28.30

3,5 dcl

15.45/25.57

4 l

18.00/29.38

4 l

22.00/36.06

1,6 l

19.44/32.34

4 dcl

18.00/29.38

Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.