
Vrásky, nedostatek energie a nezdravá pokožka je výsledkem stresu, množství cukru, opalování a nedostatku vody může způsobit problémy následkem probíhajícího malého zánětu. Pokožka je přímo spojena s játry, které přes krev ovlivňují kůži. Též ledviny se podílí na vzniku kožních nemocí.
Strava a pokožka
Ve stravě se proto u kožních nemocí zaměřujeme na očistu jater, ledvin a snížení horkosti (oheň). Horkost se zvyšuje často následkem konzumace pálivých, kyselých a slaných jídel a svou horkostí se přenáší krví na pokožku. Je vhodné vyloučit smažená jídla, kysané produkty, citrusy, mořskou sůl. Cílem tedy musí být potlačení horkosti nejlépe přirozeně sladkou (obilniny, bio nezakysané mléčné výrobky), hořkou (např. listová zelenina) a také trpkou chutí (cizrna, granátové jablko, fazole, kurkuma).
Na vzniku a průběhu kožních nemocí se podílí ale více faktorů, takže jídelníček, který sestavuji pro klienta, je vždy individuální podle dalších případných zdravotních obtíží a nerovnováhy.
Tipy ve stravě pro zdravou pokožku
Výživou lze pokožku obnovit a dodat jí novou svěžest.
Některé tipy:
– jezte tučné ryby (losos, úhoř, pstruh), neboť obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivý účinek.
– antioxidanty obsahují zelenina (rajčata, avokádo, brokolice, kapusta, květák) a ovoce (pomeranče, bobule). Antioxidanty pohlcují volné radikály, které škodí zdravým buňkám, tedy i kůži.
– jezte složité sacharidy, celozrnné pečivo, neloupanou rýži, zeleninu a celozrnné těstoviny. Bílý cukr a bílá mouka podporují zánět kůže.
– solte zdravou himalájskou solí
– vyloučit kofein (káva, černý čaj, čokoláda), který podporuje stres a zánět.
– vitamín A je obsažen v žlutém ovoci a zelenině
– zinek je důležitý pro zdravou pokožku: zdroj zinku se nachází v některých potravinách jako dýňová semínka, vejce, slanečci, krůtí maso, mořské řasy, brokolice, tofu, listová zelenina, bio mléčné produkty.
df