Vrásky, nedostatek energie a nezdravá pokožka je výsledkem stresu, množství cukru, opalování a nedostatku vody může způsobit problémy následkem probíhajícího malého zánětu. Pokožka je přímo spojena s játry, které přes krev ovlivňují kůži. Též ledviny se podílí na vzniku kožních nemocí.

Strava a pokožka

Ve stravě se proto u kožních nemocí zaměřujeme na očistu jater, ledvin a snížení horkosti (oheň). Horkost se zvyšuje často následkem konzumace pálivých, kyselých a slaných jídel a svou horkostí se přenáší krví na pokožku. Je vhodné vyloučit smažená jídla, kysané produkty, citrusy, mořskou sůl. Cílem tedy musí být potlačení horkosti nejlépe přirozeně sladkou (obilniny, bio nezakysané mléčné výrobky), hořkou (např. listová zelenina) a také trpkou chutí (cizrna, granátové jablko, fazole, kurkuma).

Na vzniku a průběhu kožních nemocí se podílí ale více faktorů, takže jídelníček, který sestavuji pro klienta, je vždy individuální podle dalších případných zdravotních obtíží a nerovnováhy.

Tipy ve stravě pro zdravou pokožku

Výživou lze pokožku obnovit a dodat jí novou svěžest.

Některé tipy:

– jezte tučné ryby (losos, úhoř, pstruh), neboť obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivý účinek.
– antioxidanty obsahují zelenina (rajčata, avokádo, brokolice, kapusta, květák) a ovoce (pomeranče, bobule). Antioxidanty pohlcují volné radikály, které škodí zdravým buňkám, tedy i kůži.
– jezte složité sacharidy, celozrnné pečivo, neloupanou rýži, zeleninu a celozrnné těstoviny. Bílý cukr a bílá mouka podporují zánět kůže.
– solte zdravou himalájskou solí
– vyloučit kofein (káva, černý čaj, čokoláda), který podporuje stres a zánět.

– vitamín A je obsažen v žlutém ovoci a zelenině

– zinek je důležitý pro zdravou pokožku: zdroj zinku se nachází v některých potravinách jako dýňová semínka, vejce, slanečci, krůtí maso, mořské řasy, brokolice, tofu, listová zelenina, bio        mléčné produkty.

df

Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.