Většině lidí je známo, že snížit tělesnou hmotnost je snadné, ale její udržení je umění. To vás však nesmí odradit, protože i to je možné.
Většina „úspěšných shazovačů“ má společných několik zdravotních návyků. Jedí zdravě tučnou stravu bohatou na zdravé tuky, dost bílkovin, vedou si o stravování záznamy (dokonce až dvacet let poté, co se jim podařilo zhubnout) a denně zhruba hodinu cvičí.
V jedné americké studii se sledovalo v registru zhruba 3 tisíce úspěšných jedinců, kteří průměrně shodili 33kg a udrželi si hmotnost dalších 5,5 roku.
Většina odborníků považuje snížení pouhých 10% tělesné hmotnosti a udržení si nové hmotnosti po dobu jednoho roku za úspěch. Použijeme-li toto měřítko, bylo úspěšných zhruba dvacet procent těch, co se o to pokusili.
Tři čtvrtiny registrovaných členů se samostatně vážilo jednou týdně. „Svou hmotnost používají jako systém včasné výstrahy, která je upozorňuje, že ,přibývám na váze a něco bych s tím měl dělat.‘ Některým vyhovuje vést si záznamy o stravě. „Když se soustředíte na to co jíte, můžete svůj příjem potravy upravit.“
Ti, kdo jsou ve své snaze úspěšní, jedí více přes den a méně večer. Méně než 1% konzumuje pro udržení hmotnosti potravu s nízkým obsahem cukrů, většina se orientuje na potravu s obsahem zdravých tuků a bílkovin, která úbytek hmotnosti udržuje bez ohledu na typ diety, která jim pomohla při snižování původní hmotnosti.
Osoby sledované ve studii se snažily o to, aby denně aspoň hodinu věnovaly fyzické aktivitě, čímž spálily zhruba 2700 kalorií týdně. To obnáší zhruba 12 tisíc schodů nebo denní chůze 3-5km.
Mnoho lidí, kteří si úspěšně udržují svou tělesnou hmotnost, se o totéž již snažila – a neuspěla – několikrát předtím. Než dospěli ke správnému způsobu, vyzkoušeli všechny nesprávné. Tito lidé si svou tělesnou hmotnost udržují přiměřeným objemem fyzické aktivity. Zejména konzumují zdravé tuky a živočišné bílkoviny, což může působit příznivě proti kardiovaskulárním onemocněním.