Jaro je ideální dobou na jarní očistu. V tomto jarním období lze přistupovat k odlehčovacím dnům, které zároveň podporují činnost jater a ledvin. Tato jarní detoxikace je neobyčejně účinná v tom, že pomáhá organismu rychle řešit potíže tam kde vznikají příznaky akutního onemocnění. Mezi takovéto příznaky patří horečka, zánět, bolest, atd. A jsou to právě akutní onemocnění, u kterých zaznamenáváme největší úspěch s krátkodobou detoxikací.

Strava před a během detoxikace

Z jídelníčku je třeba vyloučit rafinované a průmyslově upravované potraviny a naopak se doporučuje konzumovat potraviny, které podporují detoxikace a regeneraci celého organismu. Po dobu detoxikace je nutné vyloučit potraviny jako smažené pokrmy, vinný ocet, margaríny ( z tuků lze používat ghí -přepuštěné máslo, kokosový olej a extra panenský olivový olej), ořechy, sladkosti, mléčné výrobky, maso, vejce, z obilovin pečivo, bílou rýži (vhodná je basmati a divoká rýže, amarant, jáhly, quinoa, pohanka), omezit brambory pokud tak raději sladké brambory – topinamburi nebo bataty.

V pitném režimu vylučte kofein (káva, kakao, čokoláda, káva, zelený a černý čaj, maté) a alkohol. Lze pít teplejší přefiltrovanou a převařenou vodu, Tulsi a další bylinné čaje jako např. pampeliškový nebo řepíkový čaj a bylinnou kávu. Kromě vyloučení výše uvedených zahleňujících potravin je důležité jíst pomalu a v klidu, s odpočinkem před a po jídle. Důležité je dodržování pravidelného denního režimu.

Při vaření je dobré používat jen extra panenský olivový olej a ghí, a koření jako je římský kmín, fenykl, zázvor, koriandr, skořice, kardamom, černý pepř nebo kombinace čerstvý nebo mletý zázvor (1/4 lžičky) s kurkumou /1/2 lžičky). Mořskou nebo běžnou sůl nahraďte himalájskou kamennou solí. Tradiční směsi koření známá pod názvem Trikatu nebo Pačak podporuje spalování toxinů.

Účinky detoxikace

Správně provedená detoxikace harmonizuje celý systém, navozuje pocit zdraví, zvyšuje energii a projasňuje mysl. Detoxikace urychluje novotvorbu buněk, regeneruje celý organismus, zvyšuje samočisticí schopnosti orgánů, pročišťuje krev a zejména navodí samoléčebné schopnosti organismu, čímž je tělo bez další vnější pomoci schopno se vypořádat s mnohými zdravotními obtížemi. Odstraněním toxinů z kanálků se obnovuje proudění životní energie.

Komplexní detoxikace (opakované a dlouhodobější očistné dny bez pevné stravy, ájurvédská očista) odstraňuje toxiny nejen z trávícího traktu, ale také z celého organismu (zejména hluboko usazené toxiny v tkáních). Výsledkem je výrazné zlepšení na fyzické i mentální úrovni, a nabízí cestu k vyléčení většiny chronických zdravotních potíží a nemocí (nadváha, migréna, cukrovka, bolesti zad, kožní nemoci, vysoký krevní tlak, nespavost, menstruační potíže, zažívací obtíže, neplodnost atd.).

Pro koho je detoxikace organismu vhodná?

Existují čtyři základní kategorie, kde se detoxikace uplatňuje nejvíce:

A/ jako prevence pro zdravé lidi (prevence je vždy lepší než léčení)

B/ pro celkovou regeneraci a omlazení organismu zejména ve středním věku;

C/ jako léčba pro zvýšení potence a plodnosti;

D/ Při léčbě chronických onemocnění jako např. chronická horečka, záněty kloubů, revmatismus, dna, bolesti zad, hemeroidy, nemoci srdce, anorexie, gynekologické poruchy, cukrovka, nemoci jater, kožní vyrážky, ekzémy a lupenka, chronické průjmy, krční, nosní, ušní a oční onemocnění, otoky, únava, vyčerpání, nadváha, časté nachlazení, astma, nervová onemocnění, sexuální poruchy, bolesti hlavy a migréna, nadýmání, zažívací obtíže, močové a žlučníkové kameny, deprese, nespavost….
Nehodná je detoxikace pro malé děti, staré osoby, těhotné a kojící ženy , při akutním infekčním onemocnění, velkém oslabení organismu (podvýživa, rakovina spojená s hubnutím) a u psychicky labilních osob.

Kontraindikace detoxikace

Existují jedinci, kteří nejsou vhodnými adepty pro léčebný půst. Ale samo o sobě existuje jen málo takových překážek.
Největší kontraindikací půstu je strach. Nedostatečné znalosti o průběhu půstu sebou přináší nepřekonatelné problémy. Extrémní oslabení u různých chorob provázené úbytkem svalové hmoty či podváha může být rovněž kontraindikací půstu.

Nevhodný je půst pro těhotné a kojící ženy, děti do 10 let, velmi staří lidé a u akutního infekčního onemocnění.

Určité typy rakoviny a těžkých onemocnění ledvin mohou způsobit, že pacient se stane pro půst nevhodným kandidátem. Za fyziologického stavu poskytují rozpadající se buňky a tkáně dostatečné živiny pro organismus, který zužitkuje tuky a bílkoviny z těchto buněk. Zdravé buňky a orgány jsou nedotčeny. Detoxikací se zbavujeme toxických látek, které jsou využity nebo vyloučeny z organismu. Ale v některých případech u rakoviny, kdy není nemocný příliš oslaben, může mít hladovění delší než pár dnů, například týden pod dohledem lékaře dobrý účinek. Bylo zjištěno, že když po takovém půstu člověk přejde na plnohodnotnou stravu, významně mu stoupne imunita. Znám mnoho lidí, kteří mají u rakoviny nadváhu a tam je půst jednoznačně vhodný.

MUDr. David Frej

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.