V posledních 10 letech se diskuze soustředila na to, zda veškeré druhy alkoholu mají stejně prospěšný vliv na zdraví. V roce 1996 byla v časopise British Medical Journal publikována analýza 25 studií sledující účinek piva, vína a destilátů na ischemickou chorobu srdeční…

Několik studií potvrdilo prospěšnost vína, ale jejich struktura neumožňovala vyvodit definitivní závěry. V závěru studií se hodnotilo snížené riziko nemocí srdce při konzumaci piva, vína a destilátů. Autoři studie (dr. E.B.Rimm a kolegové) hodnotili účinek samotného alkoholu bez ohledu na další látky v alkoholickém nápoji. V úvahu se braly i jiné faktory jako životní styl a životní úroveň účastníků studie.

Alkohol snižuje riziko úmrtí

V roce 2003 publikoval Rimm a spolupracovníci v časopise  New England Journal of Medicine analýzu dat shromážděných od 38077 osob zahrnutých do studie The Health Professional Follow-Up Study. Do této studie byli zahrnuti dentisté, veterináři, osteopati a podiatristi (lékaři věnující se léčbě chodidel) ve věku 40 až 75 let, kteří byli ve sledování 12 let od roku 1986 do roku1998. Byl zaznamenáván počet infarktů myokardu nekončících úmrtím a úmrtí na ischemickou chorobu srdeční. Každý účastník studie vyplňoval dotazník ohledně stravování a konzumace alkoholu v letech 1986, 1990 a 1994. Pravidelní konzumenti alkoholu (od jednoho do čtyř drinků denně)  měli nižší výskyt ischemických příhod než ti, co alkohol pili nepravidelně nebo nepili vůbec. Účastníci této studie byly rozděleni na konzumenty červeného vína, bílého vína, piva a tvrdého alkoholu (destilátů). Opět Rimm uzavírá, že zdraví prospěšné účinky mají všechny druhy alkoholu. Ze studie vyplývá pozitivní  vliv každodenní konzumace alkoholu na nižší riziko nemocí srdce ve srovnání s nižší nebo žádnou konzumací alkoholu. Tento závěr odpovídá jiných studiím.

Z tohoto pohledu je problematické hodnotit data jen ohledně vlivu na srdeční nemoci. Konzumace alkoholu na zdraví a ovlivnění rizika nemocí zajímá každého, kdo chce žít dlouhý a zdravý život. Důležité byly tak závěry dvou studií, dánské a francouzské, sledující riziko smrti na ischemickou chorobu srdeční a všechny další příčiny (takzvaná celková mortalita). Dánské studie se účastnilo více než 24 000 mužů a žen z Kodaně. Účastníci studie byly zařazováni do sledování v letech 1964 až 1976 a sledováni až do roku 1995. Jedna až tři sklenice piva nebo vína denně snižovaly riziko ischemické choroby srdeční, ale jen konzumenti vína měly nižší riziko úmrtí na nemoci ve srovnání s abstinenty.

Víno vs. pivo a destiláty

Serge Renaud uvádí podobné výsledky ze studie z východní Francie.  Mezi lety 1978 až 1983 bylo do studie zařazeni 36250 mužů ve věku 40 až 60 let a sledováni byli 12 až 18 let. Tak jako v dánské studii pivo a víno snížilo počet nemocí srdce. Konzumentům vína popíjející dvě až čtyři skleničky hrozilo o 30 procent nižší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří pili více než čtyři skleničky vína denně nebo nepili víno vůbec. Jinými slovy mírní konzumenti vína patřili k nejzdravějším lidem v obou studiích.

Není překvapením, že nadměrná konzumace alkoholu způsobovala vyšší riziko úmrtí v dánské i francouzské studii–opět musíme vzít v úvahu mírnou konzumaci alkoholu a riziko nežádoucích účinků při vyšší konzumaci.

Kalifornský průzkum Klatského a spolupracovníků z roku 2003 přináší další důkaz zdraví prospěšných účinků vína. Tato 20-letá analýza sledovala počet úmrtí a konzumaci alkoholu u 128934 lidí. Mírní konzumenti vína (jedna až dvě skleničky denně) měli nižší počet úmrtí na nemoci a úmrtí na ischemickou chorobu srdeční bylo o 40-60 procent nižší. U pravidelných konzumentů (jeden a více drinků denně) piva nebo destilátů se nesnížilo úmrtí ani na ischemickou chorobu srdeční ani na všechny nemoci.

df, zdroj: Roger Corder, Zdravý život s vínem, 2004

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.