Lidé nejsou dostatečně seznámeni s  dlouhodobými účinky kofeinu. Naopak, firmy v masivních reklamách kofeinové nápoje doporučují. Kofein patří mezi alkaloidy rostlinného původu, stejně jako strychnin, kokain, nikotin. Je obsažen v kávě, čaji (theofylin), kakau (theobromin) a čokoládě. Stává se jednou z příčin mnoha onemocnění a poruch, např. strachu, nespavosti, srdečně cévních nemocí, cukrovky, potratů, onemocnění zažívacího traktu.

Na druhou stranu je nutné zmínit, že vypití kávy po obědě zlepšuje trávení a zažívání. Pokud pijete kávu, raději zvolte bio, která je bez plísní a šetří životní prostředí. Následující účinky se vztahují ke kávě, protože obsahuje nejvíce kofeinu.

Kofein neposkytuje energii

Jde o jeden z velkých mýtů. Po vypití nápoje s kofeinem nenásleduje žádný vzestup energie, pouze zaznamenáme rychlé vyplavení stresových hormonů, vzestup krevního tlaku a zrychlený tep. Kofein brzdí účinek adenosinu, tlumícího mozek; nervový systém je tedy ve stavu zlepšení nálady. Kofein nezlepšuje paměť nebo učení. Některé studie ukazují pravý opak. Při normální konzumaci kofeinových nápojů se snižuje krevní průtok mozkem o 30%. To znamená snížení přívodu kyslíku mozkovým buňkám a zpomalení jejich metabolismu, což zhoršuje učení. Šálek kávy obsahuje 50-150 mg kofeinu. Záleží také na druhu (Robusta obsahuje kofeinu nejvíce), přípravě (presso ztrácí při přípravě velkou část  kofeinu).

Opakovaná stimulace některých orgánů při pití kávy, např. nadledvin při produkci stresových hormonů (adrenalin), vyčerpává tyto orgány (játra, nadledviny, slinivka). Stoupá krevní tlak, hrozí srdeční poruchy (nebezpečí srdečních arytmií). Zvyšuje se krevní cukr.

Káva a trávení

Kofein zejména nalačno dráždí žaludeční sliznici a podněcuje tvorbu žaludeční šťávy (nebezpečí žaludečních vředů). V žaludku se kombinací s kyselinou chlorovodíkovou vzniká kofein hydrochlorid. Po vstřebání se krví dostává do jater, kde stimuluje produkci žluči, která se snaží tuto jedovatou látku z těla vypudit. To podněcuje k činnosti střevo a střevní stěnu k pohybům. Kávu lze proto nejlépe pít po jídle, zejm. obědě.

Káva bez kofeinu

Káva bez kofeinu není zdravější než běžná káva. Obsahuje trichloretylen, který se používá například v saponátech a čistírnách (trichloretylen je podobný vinylchloridu spojeného s některými druhy rakoviny jater). Bezkofeinová káva podporuje zvýšenou kyselost žaludku jako běžná káva.

Kávová zrna jsou promořena pesticidy (Heptachlor, Aldrin), užívanými k postřikům kávových plantáží.V kávových zrnech můžeme dále najít škodlivou kyselinu chlorogenovou.

Kofein je návyková droga

Stává se jednou z příčin mnoho onemocnění, např. strachu, nespavosti, srdečně cévních nemocí, cukrovky, potratů, onemocnění zažívacího traktu. Kofein se řadí k látkám povzbuzujícím, zlepšujícím náladu. Pokud se podá kofein někomu, kdo na něj není zvyklý, kofein zapůsobí nepříznivě a náladu nezlepší. U lidí pijících kofein změnu nálady a snížení únavy způsobí, kofein má u nich též antidepresivní účinky. Deprese a únava jsou v tomto případě pouze příznaky podobné abstinenčním příznakům u kuřáka. Tělo se tím hlásí o další dávku kofeinu. Jakmile tělu kofein dodáme, vyrušíme abstinenční příznaky a  následuje snížení deprese a únavy.

Kofein může způsobit návyk již u dětí, které pijí hodně nápojů obsahujících kofein. Přetížení organizmu kofeinem (návyk na kofein se jmenuje kofeinismus) způsobuje podrážděnost, nervozitu, nucení na zvracení, bolesti hlavy, nespavost, křeče, nebezpečné mohou být nepravidelnost srdečního rytmu.

Kofein působí nepříznivě u žen

Zvyšuje riziko zlomenin a osteoporózy (řídnutí kostí), nemocí srdce, chudokrevnosti, premenstručních příznaků, dřívější menopauzy, chronické únavy, deprese, může způsobit komplikace v těhotenství a při porodu.

Kofein přechází při pojení do mateřského mléka. Nápojům obsahujícím kofein se mají vyhnout těhotné a kojící ženy.

Zdravé náhražky kávy

Kávu může vhodně nahradit některými nápoji, které mají stimulační účinek bez kofeinu nežádoucích účinků kofeinu.

Náhrady kávy:
– bylinné čaje
– tulsi čaje
– některé ovocné čaje ( ostružinový )
– obilná káva (z cikorky, řepy, ječmene, špaldy)

Ke zlepšení zdraví je nutné projít očišťovací kůrou. Je nutné zbavit se všech chemikálií, které tělo a hlavně játra obsahuje po letech nesprávné výživy. Současně s tím je potřeba vyloučit škodlivé látky v potravinách nápojích, kam patří i kofein.

dr.Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.