Kolagen je jednou z nejvíce zastoupených bílkovin v našem těle (tvoří 30% všech bílkovin a 70% kloubních chrupavek). S vyšším věkem se kolagen stává stále důležitějším, protože přirozená tvorba kolagenu se stárnutím snižuje.

Kolagen pro naše buňky

Stárnutí se spojuje s degenerativními procesy jako vrásky, bolesti v kloubech, svraštělá kůže oslabující nebo snižující množství chrupavky. Kolagen najdeme jej ve svalech, kostech, kůži, šlachách, zažívacím ústrojí. Pokožka poskytuje pružnost a sílu, nahrazuje staré buňky novými. Kolagen v souvislosti s klouby připomíná lepidlo, držící tělo pohromadě. Kolagen je snižován vyšší konzumací cukrů, kouřením a nadměrným sluněním. Nedostatek kolagenu ovlivňuje špatná strava, nedostatek potravin bohatých na kolagen, genetická predispozice, trávící poruchy ovlivňující tvorbu kolagenu.

Jednou z možností je konzumace potravin bohatých na kolagen jako vývar z kostí a kolagen v doplňcích stravy.

Proč kolagen potřebujeme

1. Podporuje zdravou pokožku a vlasy

Jedním z viditelných známek stárnutí je stav pokožky a vlasů. Jak stárneme, naše kožní buňky se neobnovují jako když jste mladí. Ztrácí se kožní pružnost, objevujíc se vrásky, zejména kolem očí a úst.
Přestože jsou projevy stárnutí součástí našeho života, urychlují se například opalováním, kdy se narušuje regenerace pokožky.
Zpomalení stárnutí a obnovení přirozené regenerace pokožky ovlivníme snížením slunění, zlepšením stravy a užíváním kolagenu.
Pro pokožku můžeme kolagen považovat za nejdůležitější látku.

2. Podporuje zdravé klouby

Silné kosti a svaly jsou důležité, ale Klouby nám umožňují se hýbat. Zdravé klouby jsou zásadní pro naše flexibilitu. Pravidelný pohyb, vyvážená strava, správné držení těla a vhodná obuv snižuje opotřebování kloubů.
Kolagen je důležitou látkou pro zdravé klouby. Glycin v kolagenu se mění na kreatin, pro zdravé svaly a tvorbu energie v buňkách během cvičení.

3. Propustné střevo a kolagen

Potraviny a molekuly jako lepek a kasein dráždí sliznici střeva. Sliznice střeva vlivem alergenů a  následkem zánětu ztrácí těsná spojení a propouští toxické molekuly. Kolagen posiluje střevní sliznici. Uvařený kolagen se stává želatinou, obnovující zdravou střevní sliznici. Kolagen obsahuje aminokyseliny prolin a glycin, podporující zdravé střevo.

4. Zdravý metabolismus, svaly a energii

Konzumace kolagenu podporuje správou funkci metabolismus, zejména vlivem aminokyseliny glycin. Glycin je hlavním komponentem kolagenu, malá molekula s mnoha důležitými účinky v metabolismu. Zejména reguluje jako glukogenní aminokyselina hladinu krevního cukru, a podporuje vychytávání glukózy do buněk, kde se mění na energii. Glycin takto zvyšuje tvorbu neuropřenašečů v mozku.

5. Zdravý spánek

Aminokyselina glycin podporuje zdravý spánek. Kvalitní pravidelný spánek je zásadní pro regeneraci organismu, přesto většina lidí má spánku nedostatek. Deficit spánku znamená, že spíme méně než 7.5 hodiny, většinou v průměru 6 a méně hodin. 30 % lidí uvádí, že se dobře vyspali jen několikrát za měsíc. Během spánku se regeneruje svalová tkáň, tkáně, tvoří se bílkoviny, uvolňuje růstový hormon, regeneruje pokožka.

Ideálním zdrojem kolagenu jsou vývar z kostí, kde se kolagen uvolňuje z hovězích kostí do tekutiny, kterou konzumujete. Protože příprava vývaru je na čas náročný proces, lze koupit kvalitní, vstřebatelný kolagen.

Vysoce kvalitní kolagen z Japonska

Proto jsemse rozhodl s výrobcem v Japonsku sestavit pro firmu Ecce Vita kombinaci kvalitního kolagenu s dalšími látkami, které budou účinek kolagenu podporovat. Kolagen se vyrábí z čerstvých ryb enzymatickou hydrolýzou přírodního kolagenu šetrným způsobem bez použití chemických látek, konzervantů a barviv. Japonský kolagen se považuje za nejkvalitnější na světě a vyrábí se ze surovin od prověřených dodavatelů a řídí se nejvyššími standardy technologické výroby a kvalitou.

Výsledkem naší roční práce je 100% čistý hydrolyzovaný kolagen (ve formě kolagenních peptidů) s vysokou koncentrací aminokyselin o ideální stálé nízké molekulové hmotnosti (3000 Daltonů) s 15% obsahem kolagenu velmi nízké molekulové hmotnosti (200 Daltonů) o třech peptidech.

V nabídce máme nyní kolagen, který je vysoce účinný (na regeneraci chrupavky a pohybového aparátu než kolagen nehydrolyzovaný), snadno stravitelný (kolagen který není hydrolyzován není příliš účinný a je špatně stravitelný), s rychlou rozpustností a s velkou biologickou dostupnosti (kolagen je peptid, bílkovina, a vstřebatelnost více než 90%).

Jeden sáček našeho kolagenu z Ecce Vita obsahuje kromě kolagenu z ryb také další látky na klouby, šlachy a pokožku: glukosamin, Boswelia serrata (pomáhá udržovat normální stav kostí, kloubů, dýchacího systému a duševního zdraví), antioxidant extrakt ze zeleného čaje, vitamin C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní,kůže a zubů, důležitý antioxidant glutathion, kyselinu hyaluronovou pro kloubní chrupavku, chondroitin, a vitaminy kyanokobalamin a riboflavin.

MUDr. David Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.