Některé druhy potravin a koření se hodí spíše pro chladné části roku, některé spíše příjemně vnitřně ochlazují v létě. O těch se dozvíte v tomto článku.
Koření v létě
Koření, které nezahřívá nebo ochlazuje (máta, kurkuma, skořice, kumín, koriandr, fenykl), by se mělo přidávat do pokrmů. Fenykl a koriandr snižují vnitřní horkost s jsou ideálními druhy koření na léto. Velmi vhodný je i čerstvý koriandr. Koriandr jako jedno z mála koření ochlazuje, a je vhodné v létě. Snižuje ostrost a horkost některých jídel (např. karí). Působí proti nadýmání, pro správné zažívání, proti bolestem břicha u špatného zažívání, proti zvracení, proti střevní infekci. Fenykl je harmonické koření. Pro výrazné aroma se používá v malém množství. Několik semínek rozžvýkaných po jídle podpoří trávení a chrání před plynatostí a křečemi – často v kombinaci spolu s koriandrem a římským kmínem. V létě vylučte pálivé koření jako kajenský pepř, cibule, česnek, hořčičná semínka, hřebíček, mletý zázvor.
Byliny v letním období
Z bylin jsou vhodné ty, které mají ochlazující účinek, např. aloe vera, kutki, neem, lopuch, pampeliška, amalaki, amrita.
Amalaki (Emblica officinalis) roste jako strom s odlupující se kůrou a nazývá se indický angrešt. Chuťově je trpký, osvěžující, organismus spíše vnitřně ochlazuje. Léčebné účinky mají plody, které dozrávají na podzim a suší se. Organické plody Amalaki obsahují nejvyšší množství vitaminu C v přírodní podobě a další zdraví prospěšné látky.
Nejvhodnější šťáva z aloe vera je vyráběná z dužiny dlouhých, zelených listů. Aloe se používá k léčení mnoha nemocí spojených se zánětem a horkostí (např. ekzémy, překyselení) tisíce let.
Neem (Azadirachta indica) zvyšuje obranyschopnost organizmu, zvlášť proti působení bakterií, virů, plísní a mikrobů. Příznivě ovlivňuje kůži, dýchací a močové cesty. Zmírňuje střevní infekce a pomáhá čistit krev. Není doposud v EU povolena.
Amrita (Tinospora cordifolia) povzbuzuje činnost jater a ledvin, podporuje obranyschopnost, metabolismus a vylučování toxinů z těla. Mírně snižuje hladinu krevního cukru. Povzbuzuje imunitní systém.
U lopuchu se sbírají se mladé výhonky, řapíky a kořeny lopuchu, lze i listy, které jsou ale příliš hořké, přesto účinné, protože lopuch čistí krev a má ochlazující účinek.
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) působí vhodně na očistu jater a ledvin. Pijte pampeliškový čaj: jednu až dvě lžičky sušené rostliny dáme do čtvrt litru vody (jeden šálek), minutu povaříme, necháme deset minut odstát a scedíme. Pijeme dva šálky denně. Používají se sušené kořeny, nať i listy.
Hořké himalájské tonikum Kutki (Picrorhiza kurroa) chrání játra i ledviny a stimuluje jejich činnost. Kutki má několikrát silnější účinek než známý ostropestřec. Nachází se v unikátní směsi na játra a ledviny Liver Plus.
df