Některé druhy potravin a koření se hodí spíše pro chladné části roku, některé spíše příjemně vnitřně ochlazují  v létě. O těch se dozvíte v tomto článku.

Koření v létě

Koření, které nezahřívá nebo ochlazuje (máta, kurkuma, skořice, kumín, koriandr, fenykl), by se mělo přidávat do pokrmů. Fenykl a koriandr snižují vnitřní horkost s jsou ideálními druhy koření na léto. Velmi vhodný je i čerstvý koriandr. Koriandr jako jedno z mála koření ochlazuje, a je vhodné v létě. Snižuje ostrost a horkost některých jídel (např. karí). Působí proti nadýmání, pro správné zažívání, proti bolestem břicha u špatného zažívání, proti zvracení, proti střevní infekci. Fenykl je harmonické koření. Pro výrazné aroma se používá v malém množství. Několik semínek rozžvýkaných po jídle podpoří trávení a chrání před plynatostí a křečemi – často v kombinaci spolu s koriandrem a římským kmínem. V létě vylučte pálivé koření jako kajenský pepř, cibule, česnek, hořčičná semínka, hřebíček, mletý zázvor.

Byliny v letním období

Z bylin jsou vhodné ty, které mají ochlazující účinek, např. aloe vera, kutki, neem, lopuch, pampeliška, amalaki, amrita.

Amalaki (Emblica officinalis) roste jako strom s odlupující se kůrou a nazývá se indický angrešt. Chuťově je trpký, osvěžující, organismus spíše vnitřně ochlazuje. Léčebné účinky mají plody, které dozrávají na podzim a suší se. Organické plody Amalaki obsahují nejvyšší množství vitaminu C v přírodní podobě a další zdraví prospěšné látky.

Nejvhodnější šťáva z aloe vera je vyráběná z dužiny dlouhých, zelených listů. Aloe se používá k léčení mnoha nemocí spojených se zánětem a horkostí (např. ekzémy, překyselení) tisíce let.

Neem (Azadirachta indica) zvyšuje obranyschopnost organizmu, zvlášť proti působení bakterií, virů, plísní a mikrobů. Příznivě ovlivňuje kůži, dýchací a močové cesty. Zmírňuje střevní infekce a pomáhá čistit krev. Není doposud v EU povolena.

Amrita (Tinospora cordifolia) povzbuzuje činnost jater a ledvin, podporuje obranyschopnost, metabolismus a vylučování toxinů z těla. Mírně snižuje hladinu krevního cukru. Povzbuzuje imunitní systém.

U lopuchu se sbírají se mladé výhonky, řapíky a kořeny lopuchu, lze i listy, které jsou ale příliš hořké, přesto účinné, protože lopuch čistí krev a má ochlazující účinek.

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) působí vhodně na očistu jater a ledvin. Pijte pampeliškový čaj: jednu až dvě lžičky sušené rostliny dáme do čtvrt litru vody (jeden šálek), minutu povaříme, necháme deset minut odstát a scedíme. Pijeme dva šálky denně. Používají se sušené kořeny, nať i listy.

Hořké himalájské tonikum Kutki (Picrorhiza kurroa) chrání játra i ledviny a stimuluje jejich činnost. Kutki má několikrát silnější účinek než známý ostropestřec. Nachází se v unikátní směsi na játra a ledviny Liver Plus.

df

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.