Kdo vaří jinou než českou kuchyni, tak již ví, jak je koření důležité. Přitom jeho používání není nijak složité a nezahrnuje zvláštní a obtížně dostupná exotická koření. Koření má ještě jednu vynikající vlastnost. Dokáže měnit kvalitu potravin. Například pískavice podporuje stravitelnost ryb, kardamom neutralizuje kofein a brání zahleňování mléčných výrobků atd. Většina pokrmů v receptech východní nebo středomořské kuchyně začíná restováním koření na másle nebo kvalitním nejlépe olivovém oleji, na kterém se koření orestuje, a následně přidané ingredience (zelenina atd.) získají příjemné aroma a pokrm je pak lehce stravitelný. V přiměřeném množství koření stimuluje a zdržuje dostatečně silné trávení a působí nejen detoxikačně, ale i léčivě proti nemocím.

Trávení proti nemocím

Trávení představuje zzákladní podmínku zdraví, protože zaručuje správné natrávení potravy v našem zažívacím traktu. Potrava (živiny) je natrávena, zejména v žaludku a tenkém střevě, pomocí enzymů na jednoduché vstřebatelné složky–cukry (jednoduché sacharidy), volné mastné kyseliny (tuky) a aminokyseliny (bílkoviny). U člověka, který má svůj metabolismus v rovnováze, pracuje trávení účinně a správně. Potrava se v tenkém střevě rozloží na dvě části –živiny, které se vstřebají a na odpadní látky, vyloučené ve stolici. Živiny postupně přinášejí stavební látky pro ostatní tkáně v těle. Podstatou nemoci je nedokonalé trávení potravy. Slabé trávení nedostatečně rozloží živiny (tuky, cukry a bílkoviny), které se nevstřebávají a usazují ve střevech. Tkáně nedostávají látky, které potřebují pro svou funkci a regeneraci. Postupně se dostavuje únava z nedostatečného přísunu živin, v krvi kolují toxiny z nedokonale natrávené potravy, jež se postupně usazují v orgánech a zatěžují detoxikační orgány (hlavně játra a ledviny). Správně vyvážené trávení stráví potravu dokonale, nevznikají toxiny a tím základ budoucí nemoci. Člověk se těší optimálnímu zdraví a má pozitivní mysl.

Jak trávení a zažívání podpořit

Naše strava tvoří základ zdraví. Výživou a dostatečně silným trávením lze vyléčit až osmdesát procent (!) všech nemocí. Při silném trávení může organismus strávit i méně vhodnou stravu. Jakým způsobem posilujeme zažívání? Kromě bylin z nichž se používám kopřívu, pampelišku, čekanku, řepík, amalaki, bowelcare nebo triphalu, která navozuje očistu i omlazení organismu, je to vhodně použité koření, které umožňuje správné trávení a vstřebávání látek potřebných pro tělo. Lze restovat na celém koření, kdy se na rozpáleném oleji nebo másle či ghí orestuje např. římský kmín, kmín, hořčičná semínka a fenykl a následně se vmíchá mleté koření jako zázvor nebo kurkuma a postupně se přidíávají další ingredience jako zelenina, luštěniny, ořechy apod. podle druhu receptu.

Koření na podporu trávení

Speciální směsi koření se nazývají Trikatu, Rása koření a Pačak působí proti zažívacím obtížím. Přidávají se do jídla nebo se rozmíchají v malém množství vody, které se vypije po jídle. K harmonickým kořením dále patří kardamom, koriandr, fenykl, římský kmín, kamenná (himalájská) sůl, pravá skořice, bazalka (včetně svaté bazalky tulsi), zázvor, kurkuma, oregáno, šalvěj a šafrán. Kombinací těchto druhů koření lze vytvářet další směsi.

MUDr. David Frej

Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.