Kdo vaří jinou než tzv. českou kuchyni, tak již ví, jak je koření důležité. Přitom jeho používání není nijak složité a nezahrnuje zvláštní a obtížně dostupná exotická koření. Koření má ještě jednu vynikající vlastnost. Dokáže měnit kvalitu potravin. Například pískavice podporuje stravitelnost ryb, kardamom neutralizuje kofein a brání zahleňování z mléčných výrobků atd. Většina pokrmů v receptech východní nebo středomořské kuchyně začíná restováním koření na ghí nebo kvalitním nejlépe olivovém nebo kokosovém oleji, na kterém se koření orestuje, a následně přidané ingredience (zelenina, maso atd.) získají příjemné aroma a pokrm je pak lehce stravitelný. V přiměřeném množství koření stimuluje a zdržuje dostatečně silné trávení a působí nejen detoxikačně, ale i léčivě proti nemocím.
Trávení proti nemocím
Trávení představuje základní podmínku zdraví, protože zaručuje správné natrávení potravy v našem zažívacím traktu. Potrava (živiny) je natrávena, zejména v žaludku a tenkém střevě, pomocí enzymů na jednoduché vstřebatelné složky–cukry (jednoduché sacharidy), volné mastné kyseliny (tuky) a aminokyseliny (bílkoviny). U člověka, který má svůj metabolismus v rovnováze, pracuje trávení účinně a správně. Potrava se v tenkém střevě rozloží na dvě části –živiny, které se vstřebají a na odpadní látky, vyloučené ve stolici. Živiny postupně přinášejí stavební látky pro ostatní tkáně v těle. Podstatou nemoci je nedokonalé trávení potravy.
Slabé trávení nedostatečně rozloží živiny (tuky, cukry a bílkoviny), které se nevstřebávají. Tkáně nedostávají látky, které potřebují pro svou funkci a regeneraci. Postupně se dostavuje únava z nedostatečného přísunu živin, v krvi kolují toxické látky a bílkoviny z nedokonale natrávené potravy, jež se postupně usazují v orgánech a zatěžují detoxikační orgány (hlavně játra a ledviny). Správně vyvážené trávení stráví potravu dokonale, nevznikají toxiny a tím základ budoucí nemoci. Člověk se těší optimálnímu zdraví a má pozitivní mysl.
Jak trávení a zažívání podpořit
Naše strava tvoří jeden ze základů zdraví. Životosprávou lze zabránit až osmdesáti procent (!) všech nemocí. Při silném trávení může organismus strávit i méně vhodnou stravu. Jakým způsobem posilujeme zažívání? Kromě bylin z nichž se používám kopřivu, pampelišku, čekanku, řepík, amalaki, Bowel Kare nebo Triphalu, která podporuje detoxikaci organismu, je to vhodně použité koření, které umožňuje správné trávení a vstřebávání látek potřebných pro tělo. Lze restovat na celém koření, kdy se na rozpáleném oleji nebo ghí orestuje např. římský kmín, kmín, hořčičná semínka a fenykl a následně se vmíchá mleté koření jako zázvor nebo kurkuma a postupně se přidávají další ingredience jako zelenina, maso, ořechy apod. podle druhu receptu.
Koření na podporu trávení
Speciální směsi koření se nazývají Trikatu, provensálské koření, garam masala proti zažívacím obtížím. Přidávají se do jídla nebo se rozmíchají v malém množství vody, které se vypije po jídle. K harmonickým kořením dále patří kardamom, koriandr, fenykl, římský kmín, kamenná (himalájská) sůl, pravá skořice, bazalka (včetně svaté bazalky tulsi), zázvor, kurkuma, oregáno, šalvěj a šafrán. Kombinací těchto druhů koření lze vytvářet další směsi.
MUDr. David Frej