Co mnoho lidí nehodnotí (včetně některých lékařů) při diagnoze je, že za mnohými nejen zažívacími obtížemi stojí lepek, který způsobuje mnoho zdravotních obtíží. Častá konzumace lepku se nedoporučuje ani pro zdravé lidi.

Lepek v klinické studii

V nedávné studii uveřejněné v časopise Journal of the American Medical Association se zjistilo, že alergie na lepek nebo celiakie zvyšuje riziko nemocí srdce a rakoviny. Ve studii se zkoumalo 3000 pacientů téměř 40 let ve třech skupinách: u osob diagnostikovaných jako celiakie, u pacientů se zánětem střeva ale bez diagnozy celiakie a u jedinců s krevními testy prokazujícími protilátky proti lepku. Zvýšené riziko smrti měli lidé s celiakií o 39%, u 72% u osob trpících střevním zánětem daným reakcí na lepek a o 35 % se zvýšilo riziko úmrtí z těch, kteří netrpěli celiakií, ale měli přecitlivělost na lepek.

To znamená, že i když vám lékař nezjistí nemoc odběrem střevní sliznice (/biopsie), přesto můžete trpět zvýším rizikem a zdravotními obtížemi způsobenými lepkem. A podle posledních informací se zvýšil nesnášenlivost lepku o 400%. Statisticky se uvádí, že celiakie postihuje 1 osobu na 100 lidí.

Lepek a nemoci

Celiakie a intolerance lepku je mnohem častější než se uvádí, a než lékaři ve své praxi diagnostikují. Ačkoli někteří lidé řadí bezlepkovou stravu mezi nejnovějšími módní vlnu, existuje mnoho důvodů, proč omezovat konzumaci lepku. Skupina proteinů nacházejících se v pšenici, ječmenu, žitu a ovsu může vyvolat alergické reakce ve významné části populace.

Lepek může způsobovat latentní alergickou reakci v mnohem větší část populace, až u 60 procent. Ačkoli jiné běžné alergeny, jako jsou kasein (nachází se v mléce ) mohou též způsobit chronický zánět, lepek je hlavním viníkem potíží, zejména zažívacích u mnoha lidí.

Celiakie je často nepoznána, protože se projevuje nejen u dospělých, ale u dětí častěji příznaky jinými než zažívacími, například únavou, chudokrevností, a hubnutím. K nejčastějším dalším neurčitým příznakům patří mírná slabost, bolest v kostech, zánět žaludku nebo také jen nedostatek určitých minerálů. Mohou se objevovat bílé skvrnky na nehtech, suchá pokožka, poruchy paměti po konzumaci lepku, bolest v krku. Intolerance lepku bývá spojena s mnoha jinými zánětlivými autoimunitními onemocněními (kdy protilátky poškozují vlastní orgány a tkáně) jako je cukrovka závislá na inzulinu, revmatoidní artritida, zánět štítné žlázy), střevní zánět či psychická onemocnění. Dále může způsobit jaterní poškození, poškození ledvin a psychické poruchy.

K alergické reakci na lepek se vztahuje chronický zánět, jakož i jiné vedlejší účinky, například otoky, záněty dutin, bolesti hlavy a deprese. Bohužel souvislost s potravinami nemusí být znatelná a zřejmá, často opožděná až o několik dnů, v závislosti na stravě a zánětlivá reakce pokračuje v nezmenšené míře tak dlouho, dokud se konzumují potraviny vyvolávající alergickou reakci.

Výraznější projevy – průjem, nadýmání a hubnutí – postihují jen kolem 30 procent nemocných, často nemusí mít vůbec obtíže spojené se zažíváním. Nebezpečí konzumace lepku v případě této nemoci spočívá v až stonásobném větším riziku rakoviny trávícího traktu (tenkého střeva, jícnu) nebo lymfomu (teploty, bolesti břicha, průjmy a hubnutí, krvácení). Riziko rakoviny se přitom snižuje na úroveň v běžné populaci již po pětiletém dodržování diety.
Je vhodné provádět důkladnější diagnostiku, nejen např. protilátky proti tkáňové transglumatináze, často negativní i když je přítomna intolerance lepku, kdy při obtížích, které zde uvádím, by se prováděly podrobné krevní testy a biopsie ze střevní sliznice na lepek, což v důsledku může vést k levnějšímu léčení.

Dr. David Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.