Léto je obdobím vysoké energie, volnosti a zábavy. Jedná se o roční období nejvhodnější k růstu a expanzi energie. Nejvhodnější stravou jsou maso, ryby, lesní ovoce a listová zelenina. Syrová i lehce ohřátá strava např. nad párou nezvyšuje zbytečně vnitřní horkost…
Ideální letní strava je proto málo slaná.
Léto také poskytuje čas na relaxaci v přírodě či u vody.
V létě se snadněji pije voda (odstátá, nikoli studená) a omezuje káva nalačno, cukr a černý čaj. V noci ztrácíme přibližně ½ šálku vody, proto při vstávání pijeme vodu, též pozornost se zvyšuje, protože mozek obsahuje 80% vody.
Před koupelí zkuste kartáčování suché pokožky, která zjemňuje pokožku a zvyšuje zdravý tonus.
Co v létě jist
Nemoci srdce jsou způsobeny mimo jiné nadměrnou konzumací rostlinných olejů, sacharidů a cukrů, které způsobují zánět a kornatění tepen. V létě je vhodné jíst jednoduchá nepříliš slaná, kyselá a pálivá jídla, která způsobují v létě trávicí obtíže, pocení a zatěžují srdce.
Potraviny pro léto
V létě lze jíst maso, ryby i některé potraviny z rostlinné stravy.. Vhodný je letní pitný režim-voda, lehčí čaje, kokosová voda, minerálky.
Maso
Hovězí maso, bílé maso, zvěřina jsou nejhodnotnějším zdrojem bílkovin a mikronutrientů.
Vejce
Vejce obsahují kvalitní komplexní bílkoviny, vitaminy a látky jako lutein a zeaxantin.
Ryby
Ryby sladkovodní jako candát, sardinky, divoký losos a další jsou kvalitním zdrojem tuků, zejména omega-3 mastných kyselin a bílkovin.
Okurky
Obsahují dostatek vody snižující tělesnou teplotu a také v ní najdeme vlákninu. Semínka okurky obsahují cucurbitin, a mastné kyseliny. Oloupanou okurku nakrájejte do salátu.
Melouny
Jedno z nejstarších ovocí lidstvo konzumuje už 5000 let, příjemně sladké a osvěžující, různé druhy jako vodní meloun, medový meloun, kantalup obsahují 95% vody a 5% ovocného cukru. Kromě toho v nich najdeme enzymy, vitaminy, minerály a elektrolyty, vhodné jako iontový nápoj při pocení a sportu. Z vitaminů obsahuje meloun vitaminy A (pro oči, imunitu), B6 (pro imunitu), vitamin C (posiluje imunitu), draslík, proti křečím, vodní metabolismus a zdravé srdce). Lykopen se vstřebává lépe než z rajčat.
Jahody a další bobulovité ovoce
Lahodné a nutričně bohaté, plody příbuzné růži jsou ovoce jen jao semínka, v dužině, která může mít až 200 semen, obsahují hodně vitaminu C, manganu, draslíku, kyseliny listové, antioxidanty jako protizánětlivý quercetin, a enzymy. Cukr v jahodách se po utrhnutí mění postupně na škrob. V přepočtu na porci patří na třetí místo mezi 50 nejbohatších antioxidačních potravin. Snižují riziko nemocí srdce, posilují oči, regulují krevní cukr a potlačují zánět. Odstranění listové části aktivuje enzym, který ničí vitamin C. Podle přehledů znečištěných druhů ovoce jsou ale jahody nejvíce kontaminované pesticidy, proto kupujte v bio kvalitě nebo si je pěstujte sami.
Máta
Výborný ochlazující letní nápoj, lze lístky máty přidávat do čaje, vody, salátů, marinád, smoothie a sorbetů. Máta působí ve střevech protizánětlivě a protibakteriálně, obsahuje vlákninu, železo, měď, vápník, kyselinu listovou a omega-3 tuky. Máta je i nenávykový bezkofeinový stimulant. Máta není vhodná u refluxu.
Chia semínka
Chia hydratuje a regeneruje, dodává energii i během letních dnů. Namočte chia do vody na 10 minut, přidávejte do kaší, smoothie, domácích cereálií, salátů. Chia obsahují omega-3 tuky a snižují zánět.
Kokos
Kokosová voda je vynikající iontový nápoj nejen na léto. V horku i po sportu působí jako ochlazující nápoj, dodávající minerály. Též kokosový olej na pokožku a do jídla je vynikající.
df