Léto je obdobím vysoké energie, volnosti a zábavy. Jedná se o roční období nejvhodnější k růstu a expanzi energie. Nejvhodnější stravou jsou saláty, ovoce a listová zelenina. Syrová i lehce ohřátá strava např. nad párou nezvyšuje zbytečně vnitřní horkost…

Podle východní medicíny energie v létě vyživuje srdce a tenké střevo. Ideální letní strava je proto málo slaná, více syrová, s ovocem a zeleninou, ale také smoothie.
Léto také poskytuje čas na relaxaci v přírodě či u vody.

V létě se snadněji pije voda (odstátá, nikoli studená) a omezuje káva, cukr a černý čaj. V noci ztrácíme přibližně ½ šálku vody, proto při vstávání pijeme vodu, též pozornost se zvyšuje, protože mozek obsahuje 80% vody.

Před koupelí zkuste kartáčování suché pokožky, která zjemňuje pokožku a zvyšuje zdravý tonus.

Co v létě jist

Nemoci srdce jsou způsobeny mimo jiné nadměrnou konzumací masa a mléčných potravin a také sacharidů a cukrů, které způsobují zánět a kornatění tepen. V létě je vhodné jíst jednoduchá nepříliš slaná, kyselá a pálivá jídla, která způsobují v létě trávicí obtíže, pocení a zatěžují srdce. Saláty, zelenina a ovoce příliš nezatěžuje trávení.

Potraviny pro léto

V létě dávejme přednost potravinám, které obrazně nezahřívají, ale spíše ochlazují a obsahují vodu. V létě hrozí dehydratace a voda je základní tekutinou pro naše buňky.

Okurky

Obsahují dostatek vody snižující tělesnou teplotu a také v ní najdeme vlákninu. Semínka okurky obsahují cucurbitin, a mastné kyseliny. Oloupanou okurku nakrájejte do salátu.

Melouny

Jedno z nejstarších ovocí lidstvo konzumuje už 5000 let, příjemně sladké a osvěžující, různé druhy jako vodní meloun, medový meloun, kantalup obsahují 95% vody a 5% ovocného cukru. Kromě toho v nich najdeme enzymy, vitaminy, minerály a elektrolyty, vhodné jako iontový nápoj při pocení a sportu. Z vitaminů obsahuje meloun vitaminy A (pro oči, imunitu), B6 (pro imunitu), vitamin C (posiluje imunitu), draslík, proti křečím, vodní metabolismus a zdravé srdce). Lykopen se vstřebává lépe než z rajčat.

Meloun:
Snižuje riziko mozkové mrtvice
Snižuje riziko rakoviny
Posiluje imunitu
Podporuje oči a brání makulární degeneraci
Posiluje srdce a snižuje krevní tlak

Mango

Tropické ovoce se Sladkou, krémovou chutí obsahuje přes 20 vitaminů a minerálů, vlákninu, z vitaminů zejména vitamin A a C a více draslíku než banány. Navíc zeaxantin filtruje modré UV světlo a chrání zrak. Sladké ovoce má překvapivě nižší glykemický index.

Jahody

Lahodné a nutričně bohaté, plody příbuzné růži jsou ovoce jen jao semínka, v dužině, která může mít až 200 semen, obsahují hodně vitaminu C, manganu, draslíku, kyseliny listové, antioxidanty jako protizánětlivý quercetin, a enzymy. Cukr v jahodách se po utrhnutí mění postupně na škrob. V přepočtu na porci patří na třetí místo mezi 50 nejbohatších antioxidačních potravin. Snižují riziko nemocí srdce, posilují oči, regulují krevní cukr a potlačují zánět. Odstranění listové části aktivuje enzym, který ničí vitamin C. Podle přehledů znečištěných druhů ovoce jsou ale jahody nejvíce kontaminované pesticidy, proto kupujte v bio kvalitě nebo si je pěstujte sami.

Ředkvičky

Na první pohled jako letní potravina nevypadají, ale tato detoxikační pálivě-sladká zelenina s prebiotickým účinkem se hodí do salátů i k sýrům nebo do rizota či pilafu. Ředkvičky podporují trávení, játra a žlučník.

Máta

Výborný ochlazující letní nápoj, lze lístky máty přidávat do čaje, vody, salátů, marinád, smoothie a sorbetů. Máta působí ve střevech protizánětlivě a protibakteriálně, obsahuje vlákninu, železo, měď, vápník, kyselinu listovou a omega-3 tuky. Máta je i nenávykový bezkofeinový stimulant. Máta není vhodná u refluxu.

Chia semínka

Chia hydratuje a regeneruje, dodává energii i během letních dnů. Namočte chia do vody na 10 minut, přidávejte do kaší, smoothie, domácích cereálií, salátů. Chia obsahují omega-3 tuky a snižují zánět.

Kokos

Kokosová voda je vynikající iontový nápoj nejen na léto. V horku i po sportu působí jako ochlazující nápoj, dodávající minerály. Též kokosový olej na pokožku a do jídla je vynikající.

df

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.