Mléčné výrobky se doporučují konzumovat ve větší míře než je zdravé. V malém množství je potřebujeme v případě, že nejsou zbytečně chemicky upravovány. Umělé upravování zbavuje potraviny, např. ořechy nebo obilí, esenciálních mastných kyselin a živin a objevilo se dlouho před vznikem prvního McDonald´s. Již v 50.letech se mléko upravovalo (homogenizace) způsobem, kdy se již smetana neodstraňovala a doba trvanlivosti se prodloužila, ale mléko se stalo méně stravitelným.

Odborníci na výživu, kteří trvají na tom, že mléčné produkty nejsou pro nás vhodné, mají pravdu, pokud mluví o komerčně vyráběném mléku a mléčných produktech dnešních dnů. Ačkoliv mléko obsahuje cenné živiny, má se pít v malém množství a v určité roční době. Přednostně to má být plnotučné, nehomogenizované a dokonce nepasterizované mléko, nikdy studené a bez pozůstatků růstových hormonů a antibiotik, kterými se krávy přikrmují. Je pravdou, že některá etnika nejsou vybavena enzymy trávícími mléko. Pravdou je též to, že mléko velmi zatěžuje trávící trakt.

Obyvatelé zemí s dlouholetou tradicí zemědělství, např. ve Švýcarsku a nebo ve Středomoří, pijí studené mléko výjimečně. Mléko se dodává na stůl přímo dojené od krávy, syrové, nehomogenizované a teplé. V průmyslových západních zemích se pije mléko z krav přikrmovaných růstovými hormony a antibiotiky pro zvýšení výnosu, krmených pesticidy. Mléko se dále pasterizuje za účelem zničení bakterií, které přežily dávky antibiotik a nakonec se homogenizuje, což zabrání oddělování smetany. Při homogenizaci, která odstraňuje přírodní enzymy, se mléko vhání za extrémně vysokého tlaku přes tenký filtr a stává se tak stravitelným. Podle Annemarie Colbin, zakladatelky Natural Gourmet Cooking School, existuje přímá souvislost mezi zvyšujícím se výskytem snižování pružnosti cév a homogenizací.

Ve Spojených státech se laktózová intolerance spolu s cholesterolem a obezitou začala zvyšovat v 50. – 60. letech s masovým rozšířením homogenizace. Pasterizace, tepelný proces ničící bakterie chrání před nemocemi a přestože mění přirozený stav mléka, nejde o tak špatný proces jako v případě homogenizace. V mnoha státech můžete nehomogenizované a dokonce nepasterizované mléko koupit, ale předtím byste si měli zjistit stav a hygienické podmínky takové farmy. Nehomogenizované mléko lze dostat v obchodech se zdravou výživou. Zákon nařizující homogenizaci neexistuje. Pokud koupíte homogenizované mléko, okořeňte je a podávejte teplé nebo horké. Tradiční národy dosud před spaním pijí mléko oslazené medem nebo okořeněné zázvorem, kardamomem, skořicí, hořčičnými semínky, kajenským pepřem, což pomáhá snížit tendenci mléka k vytváření hlenu.

Mléko se nehodí příliš do kombinace s jiným jídlem, způsobuje tak zažívací obtíže a tvorbu hlenu, výrazně podpořenou chlazením. Vyloženě nevhodné jsou mléčné ovocné koktejly. Koření v mléce napomáhá uvolnění zahleněných kanálků a zvlhčením brání vysušování v zimě. U svých pacientů používám raději bylinky, které zamezují tvorbě hlenu. Horké léto patří k nejvhodnějšímu období pití mléka pro jeho ochlazující účinky. Avšak z mléka ochlazujícího tělo se vyráběné produkty jako sýry, jogurt nebo kefír mění v látky, které organizmus zahřívají.

Závěr: snažte pít mléko jen teplé, samostatně a v malém množství, přednost dávejte vždy mléku nehomogenizovanému, z ostatních mléčných výrobků bio tvarohu a tvarohovým sýrům jako rikota, žervé, kozím výrobkům, vyhněte se pravidelné konzumaci těžce stravitelného jogurtu, tvrdým a plísňový sýrům a na jaře omezte celkově mléčné výrobky.

MUDr.David Frej a kniha Steven Pratt, Superpotraviny

Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.