Mléčné výrobky se doporučují konzumovat ve větší míře než je zdravé. V malém množství je potřebujeme v případě, že nejsou zbytečně průmyslově upravovány. Již v 50.letech se mléko upravovalo (homogenizace) způsobem, kdy se již smetana neodstraňovala a doba trvanlivosti se prodloužila, ale mléko se stalo méně stravitelným.
Odborníci na výživu, kteří trvají na tom, že mléčné produkty nejsou pro nás vhodné, mají pravdu, pokud mluví o komerčně vyráběných mléčných produktech dnešních dnů. Mléko samotné velmi zatěžuje trávící trakt.
Obyvatelé zemí s dlouholetou tradicí zemědělství, např. ve Švýcarsku a nebo ve Středomoří, pijí studené mléko výjimečně. Mléko se dodává na stůl přímo dojené od krávy, syrové, nehomogenizované a teplé. V průmyslových západních zemích se pije mléko z krav přikrmovaných růstovými hormony a antibiotiky pro zvýšení výnosu, krmených pesticidy. Mléko se dále pasterizuje za účelem zničení bakterií, které přežily dávky antibiotik a nakonec se homogenizuje, což zabrání oddělování smetany. Při homogenizaci, která odstraňuje přírodní enzymy, se mléko vhání za extrémně vysokého tlaku přes tenký filtr a stává se tak stravitelným.
Ve Spojených státech se laktózová intolerance (běžná ve světě) spolu s obezitou začala zvyšovat v 50. – 60. letech s masovým rozšířením homogenizace. Pasterizace, tepelný proces ničící bakterie chrání před nemocemi a přestože mění přirozený stav mléka, nejde o tak špatný proces jako v případě homogenizace. V mnoha státech můžete nehomogenizované mléčné produkty koupit.
Vyloženě nevhodné jsou mléčné ovocné koktejly.
Z mléčných produktů doporučuji ovčí jogurt a sýry, kozí produkty, biotvaroh, kefír, podmáslí, kyšku, případně skyr a parmezán.
MUDr.David Frej