Blíží se léto a většina z lidí se chystá používat opalovací krémy. Raději ale vybírejte opatrně. Opalovací krémy obsahují mnoho syntetických látek, které sice brání UV záření, i když často jen B, ale pronikají přes pokožku do krve.

Některé syntetické účinné látky ve většině konvenčních opalovacích krémech jako avobenzon neboli butyl methoxydibenzoylmetan způsobují v těle tvorbu volných radikálů, hormonální disruptory, hromadí se v těle (bioakumulace) aniž by byly biologicky odbourávány a může vyvolat alergické reakce, jsou celkově nestabilní.

Jak jsem uvedl, tyto látky (viz níže 12 syntetických účinných složek v běžných opalovacích krémech) pronikají přes kůži do krve. A to je jeden z důvodů, proč tyto opalovací krémy raději nepoužívat.

Potenciálně toxické látky v naší krvi

Jedním z důkazů, že tyto látky pronikají do krve a mohou nepříznivě systémově ovlivňovat organismus je nová studie publikovaná v časopisu JAMA. Čili nejedná se jen o lokální aplikaci bez celkového vlivu na tkáně.
Ačkoliv podle FDA se má koncentrace v plazmě vyšší než 0,5 ng/ml má projít toxikologickými testy ohledně karcinogenního účinku a bezpečnosti. Ve studii se analyzovala míru vstřebávání u 24 dobrovolníků po aplikaci 2 sprejů, mléka, a krému.

Po aplikaci pro aktivní látku avobenzon byly naměřeny hodnoty 4.0 (60.9%), 3.4 (77.3%), 4.3 (46.1%), a 1.8 (32.1%) ng/mL I pro další měřené látky jako oxybenzon, oktokrylen a ekamsul byly koncentrace v krvi překročeny významně u všech 4 testovacích opalovacích krémů po 4 aplikacích hned 1 den (podle návodu, aplikujte každé 2 hodiny). Zatímco oxid zinečnatý a dioxid titaničitý jsou snad bezpečné, dalších 12 ingrediencí (cinoxate, dioxybenzon, ensulizol, homosalat, meradimat, octinoxat, octisalat, octocrylen, padimat O, sulisobenzon, oxybenzon, a avobenzon) nemají prokázanou bezpečnost.

Hladina 0,5 ng/ml byla stanovena jako hranice, pod kterou by neznámá látka mela mít minimální karcinogenní efekt.

Lepší je používat bio kosmetiku, např. s minerálními filtry.

Zdroj: Matta MK, Zusterzeel R, Pilli NR, et al. Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients: A Randomized Clinical Trial. JAMA. Published online May 06, 2019. doi:10.1001/jama.2019.5586

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.