V současné době se ve svém centru setkávám stále častěji s nemocemi štítné žlázy, převážně se sníženou funkcí. Podícejme se na to, jak se poruchy funkce štítné žlázy rozdělují a projevují.

Zvýšená funkce štítné žlázy

Ovlivňuje negativně metabolismus, neboť zvýšené množství hormonů štítné žlázy zrychluje metabolismus. U zvýšené funkce která se projevuje zrychlenou srdeční akcí, pocením, třesem, úzkostí a nervozitou, pocitem horka, hubnutím. V přírodní léčbě se používají: pupalkový olej, kurkuma, obklady na krk z jílu a zelí.Velmi dobrý efekt má karbinec evropský Lycopus europaeus. Sbírá se nať v době květu. Obsahuje lykopin, který působí přímo na štítnou žlázu. Užívá se tinktura 3xdenně 30 kapek, samostatně nebo často ve směsi s tymiánem a lékořicí. Z přípravků je vhodný též pupečník asijský Brahmikurkuma ve směsi Kubra.

Snížená funkce štítné žlázy

Uvádí se, že téměř 40 % lidí trpí hypotyreózou, sníženou funkcí štítné žlázy. Při poruše činnosti štítné žlázy se zpomaluje metabolsimus a méně odbourává tuk. Tato porucha se projevuje únavou, zimomřivostí, zpomalenými funkcemi, depresemi, studenými končetinami, bolestmi hlavy, nízkou hladinou krevního cukru, třepivými nehty, zácpou, nízkým libidem, prodlouženým menstruačním krvácením, vysokým cholesterolem a nadváhou.

Při snížené funkci se tvoří méně hormonu, který v krvi přenáší a reguluje pohlavní hormony testosteron a estrogeny. Při nízké hladině tohoto hormonu se zvyšuje hladina pohlavních hormonů, které brání menstruaci, a tvoří se více prolaktinu, hormonu který zastavuje ovulaci a tím menstruaci. Protože výrazně převažuje snížená funkce štítné žlázy, doporučení zde uvedená se týkají hypotyreózy.

Strava

Strumigeny jsou látky, které do jisté míry mohou zhoršovat činnost štítné žlázy. Naxchází se v některých druzích košťálové zeleniny – brokolici, zelí a květáku. Velká konzumace sóji v nefermentované podobě je příčinou mnoha chronických obtíží, zejména poruchy endokrinního systému, Větší množství soji po dobu jednoho měsíce vyvolává sníženou činnost štítné žlázy, hypotyreózu. U osob konzumujících takové množství sóji se objevila zácpa, únava a apatie i přes dostatečný příjem jódu. Sója snižuje vychytávání jódu štítnou žlázou a zpomaluje činnost štítné žlázy.

Jod. Nedostatek jodu se stále v populaci vyskytuje. Nejbohatším zdrojem jsou jodidovaná sůl, ale tam se jedná většinou u rafinovanou sůl, která není příliš zdravá. Nejvhodnějším zdrojem jodu jsou mořské ryby a mořské i sladkovodní řasy, zejména spirulina a chaluha bublinatá (kelp). Druhů kelpu je několik, nejkvalitnější v bio kvalitě najdete v přípravku ze zelených potravin Alga Forte.

Velmi dobrým zdrojem manganu a jodu jsou vlašské ořechy. Zelená listová zelenina, vejce, mrkev jsou další potraviny vhodné pro správnou funkci štítné žlázy. Je nutné si zajistit dostatek vitaminu B a D. U některých druhů zánětu štítné žlázy ale může být jód velmi nevhodný.

Masáže a joga

Mezi mými pacienty je mnoho takových, kde je snížená funkce štítné žlázy. Kromě jídelníčku jim předepisuji speciální detoxikační kúry, které provádím ambulantně nebo pobytově. Jedná se o kombinaci různých masáží, detoxikace (úprava stravy a bylinná léčba), orientální sauny, bylinných koupelí a cvičení, zaměřených specielně na stimulaci funkce štítné žlázy a snížení zánětu, který bývá často u snížené funkce přítomen následkem zvýšené tvorby protilátek proti štítné žláze .

Byliny

Cimicifuga racemosa podporuje správnou činnost nadledvinek a štítné žlázy.

Dva druhy ženšenu, withanie spavá neboli ašvaganda jako indický ženšen i sibiřský ženšen stimulují činnost štítné žlázy.

Kurkuma, žluté koření používané do směsi karí se v ájurvédské medicíně používá již stovky let a také směs zázvoru, černého a dlouhé pepře zvaná trikatu (v překladu tři koření) také podporuje štítnou žlázu k činnosti.

Guggul, je pryskyřice získávaná ze stromu, a látky zvané Guggulsterony podporují činnost štítné žlázy, v případě její snížené funkce. Guggul se kombinuje s jinými bylinami ve směsích na různé zdravotní problémy spojené se sníženou funkcí štítné žlázy, jako vysoký cholesterol nebo obezita.

Podobné účinky na štítnou žlázu má Mořena srdčitá-Rubia cordifolia.Působí protizánětlivé a snižuje protilátky u zánětu štítné žlázy stejně jako Morinda citrifolia zvaná lidově noni.

dr. Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.