Když dítě večer pláče, vyčerpaní rodiče řeší, jestli nemá hlad, není mu zima, nemá mokré plenky, necítí se samo. Vědci z Harvardu nabízejí též jiné, diskutabilní vysvětlení…

Pláč má podle vědců zabránit nebo co nejvíce oddálit zplození nového potomka. Evoluční biolog David Haig tvrdí, že další dítě narozené do rodiny snižuje zájem o kojence, který se snaží zabránit nočnímu sexu rodičů, vedoucímu k dalšímu těhotenství. Nočním buzením a kojením způsobuje nízké libido, nechuť na sex a únavu, a snižuje i plodnost. Kojení navozuje hormonální změny a brání ovulaci. Haig tvrdí, že kojenci mají geneticky naprogramované, že nočním pláčem vyžadujícím kojení zvyšovali šanci přežití. Údajně nejvíce se toto noční ručení spánku matky objevuje kolem 6 měsíců věku a dále, kdy je šance vzhledem k vracející se ovulaci na další otěhotnění zvyšuje.

Podle dr. Haiga noční křik kojenců tak vypadá jako boj proti narození nového potomka. Antropolog James McKenna z University of Notre Dame popisuje, že kojenci ale v noci křičí z mnoha jiných důvodů, například poctu tepla či zim, hladu anebo se cítí osaměle. Navíc v jedné studii prováděné Keninou se zjistilo, že 40% nočního buzení kojenců bylo způsobeno hlukem způsobeným z vnějšího prostředí a matkou dítěte. Kromě toho, noční buzení brání dítěti, aby se propadlo do hlubšího a hlubšího spánku, což může být nebezpečné.

To, co tvrdí Haig, stojí proti sobě geneticky naprogramované sobecké zájmy dítěte a naopak evoluční cíl matky mít více potomků, kteří přežijí, protože kojenecká a dětská úmrtnost v pravěku byla až 50%.zpětně nezjistím,e zda noční buzení kojence a matky napomáhalo lepším vyhlídkám přežití. Je možné, že noční křik dítěte byl adaptací na tehdejší drsné podmínky, ve kterých naši předci žili..

Podle výzkumu kojenci, kteří se v noci nebudí na kojení, se nezdá, že by prospívali hůře. To, že kojenec nemá v noci hlad, tedy nemusí znamenat poruchu vývoje. Kojenci nejsou tak zranitelní, jak se myslí, a pamatuji si na rčení profesora anatomie v prvním ročníku medicíny, které si dodnes pamatuji-kojenec je nerozbitný. I geneticky má logiku, že v minulých tisíciletích byly podmínky podstatně drsnější pro přežití, čemuž se kojenci i malé děti musely přizpůsobit.

Zdroj: https://academic.oup.com

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.