Bez ohledu na to, pro který olej se rozhodnete, platí pokaždé zásada: používejte jen kvalitní rostlinné oleje lisované zastudena. Jsou sice o něco dražší než oleje získané jinými metodami, ale vyšší cena se v zájmu vašeho zdraví vyplatí. S rostlinnými oleji si skutečně dopřáváte zdraví, i proto, že mají velmi dobré složení mastných kyselin.

Jak říká název, olej lisovaný zastudena se technologicky zpracovává za použití nízkých teplot. Díky tomu zůstávají v rostlinných olejích zachovány všechny cenné látky. Rafinace se oproti tomu provádí za vysokých teplot, a pokud je olej získáván extrakcí, používají se navíc i chemická rozpouštědla. To je hlavní důvod, proč rafinované a extrahované oleje ztrácejí značnou část svých prospěšných účinků na lidské zdraví. Z tohoto důvodu by se neměly používat.

Rozdělení olejů

Pojďme se nyní seznámit alespoň se základními pojmy ze světa chemického složení olejů. Mastné kyseliny jsou dlouhé řetězce uhlíkových atomů, které tvoří základní stavební kameny všech tuků. Existují tři typy mastných kyselin – nasycené, mononenasycené a vícenenasycené. Jednotlivé typy přitom mají dlišné účinky na naše zdraví.

Nasycené mastné kyseliny si organismus dovede vyrobit, není závislé na jejich příjmu. Nové studie vůbec nepotvrzují spojitost mezi nasycenými tuky a nemocemi srdce, naopak nasycené tuky prokazují pozitivní vliv v prevenci nemocí srdce, zejména některé např. v kokosovém oleji či některých mléčných výrobcích a mase. Nasycené tuky se středně dlouhým řetězcem, například v kokosovém oleji, které se rychle vstřebávají, přeměňují na energii a neukládají se v těle jako tuk.

Mononenasycené mastné kyseliny, jako je například kyselina olejová, se intenzivně zkoumají od 50. let minulého století. Snižují hladinu škodlivých malých částic LDL cholesterolu, chrání srdce a cévy a udržují látkovou výměnu v rovnováze.

K vícenenasyceným mastným kyselinám, které mají v porovnání mononenasycenými mastnými kyselinami více dvojných vazeb v řetězci, patří například kyselina linolová, linolenová a alfa-linolenová. Upravují hladinu krevních tuků, kromě toho snižují zvýšený krevní tlak, chrání před volnými radikály a působí protizánětlivě. Ve stravě musí převažovat omega-3 (rybí tuk, lněný olej), nikoli omega-6 tuky (běžné stolí oleje, slunečniocvý či sójový olej).

Doporučuji pokrývat spotřebu tuků převážně mononenasycenými a vícenenasycenými mastnými kyselinami omega-3. Můžete toho dosáhnout i prostřednictvím této knihy.

Oleje a jejich výroba

Paleta současných olejů je velmi pestrá a podobně rozmanité bývá i jejich označení. Řídí se podle metody získávání oleje a podle složení. Abyste si mohli pro detoxikaci vybrat skutečně dobrý olej, měli byste vědět, co se za jednotlivými často tajuplně znějícími názvy skrývá.

Nativní neboli přírodní pokrmové tuky a oleje se získávají z výchozí suroviny lisováním bez zahřívání nebo jinými šetrnými mechanickými postupy. Mohou být promývány, filtrovány nebo odstřeďovány, ovšem jiné postupy nejsou povoleny. Zvláštní ustanovení přitom platí pro olivový olej (jako jediný lze nazývat panenský) a také pro kakaové máslo.

Nerafinované pokrmové tuky a oleje se získávají šetrnými mechanickými postupy, například lisováním nebo odstřeďováním. Na rozdíl od olejů označených jako přírodní je možné je ošetřovat vodní párou a sušit. Nepovolené jsou naopak odkyselování, bělení a dezodorace.

Pokud mají přírodní nebo nerafinované oleje v názvu poznámku lisované zastudena nebo z prvního lisování, měli byste na ně zaměřit svoji pozornost. Jde o zvláště cenné pokrmové oleje získané bez použití tepla a za co nejšetrnějších podmínek.

Více v knize David Frej, Jiří Kuchař Detoxikace léčivými oleji

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.