Bez ohledu na to, pro který olej se rozhodnete, platí pokaždé zásada: používejte jen kvalitní oleje lisované zastudena. Jsou sice o něco dražší než oleje získané jinými metodami, ale vyšší cena se v zájmu vašeho zdraví vyplatí. S oleji a tuky si skutečně dopřáváte zdraví, pokud mají vhodné složení mastných kyselin.
Jak říká název, olej lisovaný zastudena se technologicky zpracovává za použití nízkých teplot. Díky tomu zůstávají v rostlinných olejích zachovány všechny cenné látky. Rafinace se oproti tomu provádí za vysokých teplot, a pokud je olej získáván extrakcí, používají se navíc i chemická rozpouštědla. To je hlavní důvod, proč rafinované a extrahované oleje ztrácejí značnou část svých prospěšných účinků na lidské zdraví. Z tohoto důvodu by se neměly používat.
Rozdělení olejů
Pojďme se nyní seznámit alespoň se základními pojmy ze světa chemického složení olejů. Mastné kyseliny jsou dlouhé řetězce uhlíkových atomů, které tvoří základní stavební kameny všech tuků. Existují tři typy mastných kyselin – nasycené, mononenasycené a vícenenasycené. Jednotlivé typy přitom mají dlišné účinky na naše zdraví.
Nasycené mastné kyseliny si organismus dovede vyrobit, není závislé na jejich příjmu. Nové studie vůbec nepotvrzují spojitost mezi nasycenými tuky a nemocemi srdce, naopak nasycené tuky prokazují pozitivní vliv v prevenci nemocí srdce, zejména některé např. v kokosovém oleji či některých mléčných výrobcích, másle, ghí, sádle a mase. Nasycené tuky se středně dlouhým řetězcem, například v kokosovém oleji, které se rychle vstřebávají, přeměňují na energii a neukládají se v těle jako tuk.
Mononenasycené mastné kyseliny, jako je například kyselina olejová, se intenzivně zkoumají od 50. let minulého století. Snižují hladinu škodlivých malých částic LDL cholesterolu, chrání srdce a cévy a udržují látkovou výměnu v rovnováze.
K vícenenasyceným mastným kyselinám, které mají v porovnání mononenasycenými mastnými kyselinami více dvojných vazeb v řetězci, patří například kyselina linolová, linolenová a alfa-linolenová. Ve stravě musí převažovat omega-3 (rybí tuk, lněný olej), nikoli omega-6 tuky (běžné stolí oleje, slunečnicový, řepkový či sójový olej). omega-3 mastné kyseliny v rybách, řasách a kvalitních doplňcích upravují hladinu krevních tuků, snižují zvýšený krevní tlak, chrání před volnými radikály a působí protizánětlivě.
Doporučuji pokrývat spotřebu tuků převážně nasycenými, mononenasycenými a vícenenasycenými mastnými kyselinami pouze omega-3. Můžete toho dosáhnout i prostřednictvím této knihy.
Oleje a jejich výroba
Paleta současných olejů je velmi pestrá a podobně rozmanité bývá i jejich označení. Řídí se podle metody získávání oleje a podle složení. Abyste si mohli pro detoxikaci vybrat skutečně dobrý olej, měli byste vědět, co se za jednotlivými často tajuplně znějícími názvy skrývá.
Nativní neboli přírodní pokrmové tuky a oleje se získávají z výchozí suroviny lisováním bez zahřívání nebo jinými šetrnými mechanickými postupy. Mohou být promývány, filtrovány nebo odstřeďovány, ovšem jiné postupy nejsou povoleny. Zvláštní ustanovení přitom platí pro olivový olej (jako jediný lze nazývat panenský) a také pro kakaové máslo.
Nedoporučuji konzumovat rostlinné oleje ze semen, jako slunečnicový, sóový, kukuřičný, řepkový, bodlákový, makový apod.
David Frej