Olovo, jedno ze čtyř nejvíce nebezpečných těžkých kovů, zná lidstvo již od starověku. V antickém Římě se olovo používalo na části vodovodních potrubí a na výrobu kuchyňských nádob. Vynález střelných zbraní značně zvýšil poptávku po tomto kovu. I rozvoj knihtisku je spojen s olověnou liteřinou. Sloučeniny olova našly uplatnění i jako barviva. Oblíbené bylo červené minium a olověná běloba. Moderní doba ocenila hlavně antikorozivní miniové nátěry ocelových konstrukcí. Olovo bylo do nedávné doby běžně používáno instalatéry.

Na každém kroku se setkáváme s olověnými akumulátory a u všech čerpadel pohonných hmot se tankuje olovnatý benzin. Lze tedy bez nadsázky říci, že nás tento těžký kov provází téměř na každém kroku.

Olovo v potravinách a vodě

Do těla se olovo dostává hlavně potravou a vodou. Nejčastěji se vyskytuje v některých druzích ovoce, zeleniny, mase, obilninách, mořských plodech, sladkých limonádách, džusech a víně. Nejvyšší koncentrace olova byly podle jednoho výzkumu na Slovensku zjištěné v masových výrobcích, měkkých sýrech, uzeném mase a víně. Z hlediska nejvyšší spotřeby potravin se podílí ve stravě nejvíce brambory, pitná voda, pivo, ovocné šťávy a mouka.

Olovo v pitné vodě

Po dolování zbyly na mnoha místech ČR místa, bohaté na zbytky olověných rud. Galenit je ve vodě prakticky nerozpustný, ale větrá tím se z něho tvoří sekundární látky, jež mohou být vyplaveny do povrchových i podzemních vod. Kyselé deště tyto pochody urychlují. Olovo se dostává do pitné vody i z rezavějících trubek, zejména pokud je voda kyselejší.

Olovo v organismu

Další cestou je inhalace cigaretového kouře a prachu, bohatého olovem, např. při zpracovávání starého železa s antikorozními nátěry. Olovo se také částečně vstřebává pokožkou, což kdysi vedlo ke vzniku profesionálních intoxikací sazečů a instalatérů.
V těle olovo proniká do všech tkání, ale největší podíl se dlouhodobě deponuje v kostech (90%) a poločas vyloučení z kostí je 20 let. Z ostatních tkání se olovo vylučuje rychleji (poločas 20 dnů). Hlavní cestou vylučování je moč (asi 80%), zbytek se vylučuje zažívacím traktem.

Olovo a projevy

Vyšší množství olova způsobuje mnohé zdravotní potíže projevující se poruchou tvorby hemoglobinu a chudokrevností, nemocemi v oblasti zažívacího Malé koncentrace olova v pitné vodě nebo některých potravinách snižuje např. IQ , paměť a agresivitu s hyperaktivitou u dětí. Olovo proniká též placentou a může v těhotenství poškodit plod.

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.