Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami.
Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět. Zatímco dříve poměr Omega-6 a Omega-3 tvořil 1:1 až 4:1, současná západní strava dosahuje poměru až 20:1! Při zánětu se v buňkách nachází velké množství arachidonové omega-6 prozánětlivé kyseliny.
Základním faktorem v příčině civilizačních chorob je chronický zánět a ten je podpořen nevhodným poměrem zdravých a škodlivých tuků než jsme jedli v době, kdy jsme všichni žili jako sběrači a lovci.
1. Světlicový olej, kukuřičný olej, sójový olej, slunečnicový olej
Tyto oleje obsahují 12.7g na lžíci. Jejich množství omega-6 je velmi vysoké, což podporuje prozánětlivé účinky. Ještě větší problém s těmi to oleji je rychlá oxidace a přítomnost rostlinných sterolů, fytosterolů, které na rozdíl od cholesterolu podporují kornatění tepen.
2. Vlašské ořechy
Ořechy obsahují 10.8 gramů tuku na 30g, tzn. asi 14 půlek, omega-6 tuků, ale i nejvíce omega-3 tuků z ořechů ve vhodném poměru 4:1.
3. Slunečnicová semínka
Semínka obsahují vitamin E a magnesium, a také proteiny. Najdeme v nich 9.3 gramů omega-6 na 30g v nevhodném poměru k omega-3. Vhodnější jsou semínka bohatá na omega-3 jako lněná a chia semínka.
4. Tofu
Tofu má 3 gramy omega-6 na ½ šálku. Obsahují proteiny, důležité pro vegany. Ryby, maso i vejce jsou vhodnějšími zdroji bílkovin a omega-3 tuků.
6. Vejce a maso
Jedno velké vejce obsahuje bílkoviny a omega-3 tuky, též vitaminy a minerály. Pokud ale kupujete vejce z klecového chovu, pak obsahuje více omega-6 než omega-3. Méně příznivý poměr se týká masa z konvenčních jatek, kdy zvěřina a hovězí z pastvy má výrazně vyšší zastoupení zdravých tuků a lepší poměr omega-3 mastných kyselin než konvenční maso. Přesto je z hlediska zdraví (nikoli etického) lepší sníst konvenční maso a vejce než jíst rostlinné bílkoviny.
7. Majonéza
Majonéza je bohatá na tuky, a též ve lžíci najdete 5g omega-6, a jen méně omega-3 tuky. Lze například kombinovat s rybami.
8. Mandle
Mandle loupané jsou zdravé pro mozek a srdce, ale obsahují 3.7g omega-6 na 30g, což je asi asi 24 mandlí. Nejvhodnější z ořechů jsou vlašské ořechy a směsi, kde přidáme mandle.