Pálení žáhy, která se ve skutečnosti nevztahuje k srdci, je běžný zažívací problém, který nastane, když se žaludeční kyselina, ve směsi s částečně stráveným jídlem nebo tekutinami, vrací do jícnu a způsobuje podráždění (tzv. reflux).

Mnozí lidé si stěžují na příznaky pálení žáhy alespoň jednou týdně . Zatímco občasné pálení žáhy není důvodem k obavám, mohou dlouhodobé obtíže vést k poruchám zažívacího systému . Bez ohledu na frekvenci, s jakou se tyto obtíže opakují, existují přírodní způsoby, jak najít úlevu.

1. Žvýkejte – ale lépe přírodní žvýkačky

Při žvýkání se více slin vytváří. Sliny jsou alkalické, a mohou pomoci neutralizovat kyseliny z potravin, které se konzumují opakovaně a tím snížit pocit pálení na hrudi, což je nepříjemný příznak pálení žáhy .

2. Vypijte sklenici vody

Místo toho, abyste sáhli po lécích, pomůže voda. Pacienti v nedávné řecké studii, kteři vypili sklenici vody, když se objevovalo pálení žáhy, pocítili úlevu. Pitná voda pomáhá zvýšit pH v těle a snižuje příznaky pálení žáhy.

3. Správné držení těla

Hrbení a postoj s ohnutými zády stlačuje žaludek, snižuje jeho kapacitu a vyvíjí tlak na něj. Jiným způsobem, jak poskytnout žaludku dostatečný prostor pro trávení jídla je poloha ve spánku buď na pravé nebo levé straně , ale ne na žaludku. Vzpřímený postoj, se zvednutou hlavou a rovnými rameny také pomáhá lidem snížit výskyt pálení žáhy .

4. Dýchejte hluboko a často

Hluboké dýchání se nabízí jako způsob, jak zklidnit nervy. Nicméně, jedná se také o účinný způsob na snížení množství vzduchu, který se polyká. Kromě toho, hluboké dýchání může napomoci posílit svaly, které obklopují svěrač , který je umístěn v dolním úseku jícnu. To může sloužit jako nástroj při snižování příznaků z refluxu kyseliny. Tato technika je rychlá a snadná, a může být prováděna kdekoliv a kdykoliv .

5. Změna stravy

Existuje celá řada potravin, které jsou známé svou úlohou v pálení žáhy. Z některých těchto potravin a nápojů jmenujme maso, kávu, čokoládu, mátu, mléčné výrobky, kořeněná jídla, kyselá jídla, citrusy, rajčata, kořeněná jídla a slazené nápoje. Vyhnout se těmto potravinám znamená významně snížit pravděpodobnost pálení žáhy.

6. Jezte jídla s vyšším obsahem bílkovin

Po konzumaci jídla, které obsahují více bílkovin, bylo prokázáno, že se zvyšuje tlak svěrače, který je umístěn v jícnu. To může pomoci bránit návratu žaludečních šťáv do jícnu. Smažené potraviny mají opačný účinek a zvyšují pravděpodobnost pálení žáhy .

Těchto několik jednoduchých změn, týkajících se zejména jídla, spánku a dýchání, může významně pomoci snížit pálení žáhy.

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.