Pálení žáhy, která se ve skutečnosti nevztahuje k srdci, je běžný zažívací problém, který nastane, když se žaludeční kyselina, ve směsi s částečně stráveným jídlem nebo tekutinami, vrací do jícnu a způsobuje podráždění (tzv. reflux).
Mnozí lidé si stěžují na příznaky pálení žáhy alespoň jednou týdně . Zatímco občasné pálení žáhy není důvodem k obavám, mohou dlouhodobé obtíže vést k poruchám zažívacího systému . Bez ohledu na frekvenci, s jakou se tyto obtíže opakují, existují přírodní způsoby, jak najít úlevu.
1. Žvýkejte – ale lépe přírodní žvýkačky
Při žvýkání se více slin vytváří. Sliny jsou alkalické, a mohou pomoci neutralizovat kyseliny z potravin, které se konzumují opakovaně a tím snížit pocit pálení na hrudi, což je nepříjemný příznak pálení žáhy .
2. Vypijte sklenici vody
Místo toho, abyste sáhli po lécích, pomůže voda. Pacienti v nedávné řecké studii, kteři vypili sklenici vody, když se objevovalo pálení žáhy, pocítili úlevu. Pitná voda pomáhá zvýšit pH v těle a snižuje příznaky pálení žáhy.
3. Správné držení těla
Hrbení a postoj s ohnutými zády stlačuje žaludek, snižuje jeho kapacitu a vyvíjí tlak na něj. Jiným způsobem, jak poskytnout žaludku dostatečný prostor pro trávení jídla je poloha ve spánku buď na pravé nebo levé straně , ale ne na žaludku. Vzpřímený postoj, se zvednutou hlavou a rovnými rameny také pomáhá lidem snížit výskyt pálení žáhy .
4. Dýchejte hluboko a často
Hluboké dýchání se nabízí jako způsob, jak zklidnit nervy. Nicméně, jedná se také o účinný způsob na snížení množství vzduchu, který se polyká. Kromě toho, hluboké dýchání může napomoci posílit svaly, které obklopují svěrač , který je umístěn v dolním úseku jícnu. To může sloužit jako nástroj při snižování příznaků z refluxu kyseliny. Tato technika je rychlá a snadná, a může být prováděna kdekoliv a kdykoliv .
5. Změna stravy
Existuje celá řada potravin, které jsou známé svou úlohou v pálení žáhy. Z některých těchto potravin a nápojů jmenujme maso, kávu, čokoládu, mátu, mléčné výrobky, kořeněná jídla, kyselá jídla, citrusy, rajčata, kořeněná jídla a slazené nápoje. Vyhnout se těmto potravinám znamená významně snížit pravděpodobnost pálení žáhy.
6. Jezte jídla s vyšším obsahem bílkovin
Po konzumaci jídla, které obsahují více bílkovin, bylo prokázáno, že se zvyšuje tlak svěrače, který je umístěn v jícnu. To může pomoci bránit návratu žaludečních šťáv do jícnu. Smažené potraviny mají opačný účinek a zvyšují pravděpodobnost pálení žáhy .
Těchto několik jednoduchých změn, týkajících se zejména jídla, spánku a dýchání, může významně pomoci snížit pálení žáhy.