Pame na fame….olivový olej, zelenina, retsina a siesta. Řekové znají slovní hříčku: „Jez olivový olej a přijď ke mně dnes v noci, nebo jez máslo a usni ve své posteli.“ Řekové se řídí přirozeně stylem stravování, který odborníci již řadu let zkoumají a nazývají ho středomořskou stravou. Tato strava, která je příčinou pevného zdraví a dlouhověkosti obyvatel středomoří spočívá na několika základních principech.

Středomořská strava

Pame na fame znamená v řečtině pojďme se najíst. Jídlo patří k významným společenským událostem. Obyvatelé Kréty patří mezi lidi těšící se nejdelšímu věku a nejlepšímu zdraví na světě. Řecká kuchyně je pestrou, chutnou a zdravou kombinací turecké, italské a arabské kuchyně. Pestrá je svou skladbou jídel, bohatých na zeleninu, grilované ryby, drůbež, dezerty z ovoce. Chutná je především proto, že k masu se podává tzatziki (nastrouhaná okurka s jogurtem), rajčata, vše dokořeněné bylinami (kopr, česnek, paprika, oregano, petržel).
V Řecku vidíte mnoho starých lidí ve věku 90 let a více, zdravých, popíjejících frappé nebo ouzo. Je ale také pravdou, že v městech již mladí lidé dávají přednost stravě fast foodu, skládající se z hamburgeru a hranolek. Výskyt obezity a civilizačních nemocí tak zákonitě narůstá i zde.

Principy středomořské stravy

Starší generace Řeků se řídí přirozeně stylem stravování, který odborníci již řadu let zkoumají a nazývají ho středomořskou dietou. Tato strava, která je příčinou pevného zdraví a dlouhověkosti obyvatel středomoří spočívá na několika základních principech:
1. Základem tuků je olivový olej. Řekové donedávna nepoužívali máslo nebo margarín, a dodnes tvoří olivový olej z 80 procentní (!) spotřebu tuků v řecké kuchyni. Olivový olej je vhodný na smažení i do čerstvých salátů, nebo místo másla na chleba (pokapáním krajíce chleba nebo si můžete vyrobit pastu z olivového oleje, kterou můžete mazat na chleba). Olivový olej obsahuje mononenasycené tuky, pro naše zdraví nejprospěšnější, dále vitamíny A a E, či antioxidanty, bránící rakovině. Pozor! Používejte pouze extra panenský olivový olej, který jediný obsahuje veškeré látky, neboť se vyrábí prvním lisováním za studena z oliv, nejlépe bio.
2. Hojně je zastoupena zelenina (saláty, přílohy k masu).
3. Maso se konzumuje libové drůbeží či ryby. Červené maso jí Řekové méně a pokud ano, tak libové z ovcí, nepřikrmovaných antibiotiky a hormony.
4. K jídlu se pije menší množství zdraví prospěšného červeného vína či retsiny (víno s příchutí borovicové pryskyřice), bez barviv a konzervačních látek.
5. Konzumuje se jen malé množství mléčných výrobků.
6. Ovoce se často podává jako moučník.
7. Potravina se často konzumuje ta, která roste v daném ročním období. Čerstvé ovoce a zelenina se připravuje především takové, které zraje a sklízí se v sezóně.

Tolik k základním principům středomořské diety. Existuje ještě jeden bod, který je velmi důležitý.

Středomořská siesta

Je jím způsob, jak Řekové obědvají. Na oběd si vyhradí dostatek času, jí v uvolněné atmosféře, beze spěchu a po obědě následuje siesta, odpočinek. Tento způsob je v ostrém kontrastu s uspěchaným obědem a sytou večeří v západním světě. Nejdelší délka života na světě právě ve středomořských státech ukazuje na správnost stravy v této oblasti.

Typická středomořská strava

K typicky řeckým pokrmům patří z předkrmů pasta z jiker (taramosalata), řecký salát, melitzanosalata (salát z lilku), mousaka, pasticio (obdoba lasagní), grilované ryby (mečoun, red mullet, gavras-malé rybičky), souvlaki (masový špíz), gyros (jídlo rychlého občerstvení-maso z otáčejícího grilu v pitta chlebu), rajčata nebo papriky grilované a plněné rýží nebo sýrem. Nejznámějším sýrem je feta sýr, z ovčího nebo kozího mléka. Z dezertů kromě ovoce patří baklava (medový ořechový koláč), řecký jogurt s medem a halva.

MUDr. David Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.