Tipy na správnou podzimní stravu…
Strava a podzim
Zima vysušuje chladem a suchem půdu. Naše tělo se také vysušuje a cítíme to v krku a dutinách. Prvním příznakem ohlašujícím změnu a chladné období je škrábání v krku a suchost v dutinách. Na obranu proti podráždění způsobené alergeny a látkami znečišťujícími ovzduší tvoří organizmus hlen. Bohužel právě hlen poskytuje vhodné podmínky bakteriím a způsobují množení chřipkových virů. Přirozená strava s množstvím bílkovin a tuku chrání tělo proti zimní suchosti v podobě teplých, zemitých, mastných jídel, které zvlhčují organizmus. To znamená, že bychom měli jíst zemitější jídla jako jsou maso, avokádo, ořechy, ryby, vejce, ovčí produkty.
Vyhledáváme jídla slaná, sladká a kyselá. Proč zrovna tyto chuti? Za každých okolností příroda nabízí to, co tělo potřebuje ke zmírnění vlivu změny ročního období. Víme, jak sůl rozpouští v zimě zmrzlý sníh na chodnících a silnicích. Sůl také zahřívá tělo, proto můžeme zvýšit příjem slaných jídel.
Zahříváním organizmu sůl přenáší minerální látky a živiny hluboko do orgánů. Většina koření je na zimu též vhodná, neboť svou horkostí brání chladu. Sladké potraviny, zavařeniny nebo sladké brambory otevírají a vyživují tkáně, chrání před suchostí a lehkostí v zimě. Tyto potraviny zklidňují tělo, zvláště za zimního větrného počasí. Kyselá jídla zahřívají tělo a stimulují zažívání. Před jídlem podněcují trávicí proces nakládaným citrónem a zázvorem.
Co jíst na podzim?
Základem stravy je maso, vejce, ryby, některá zelenina, na podzim podušená, nejlépe nad párou.
Nejsem odpůrce mléčných výrobků, přestože lidský organizmus geneticky není (jak prokázáno) způsoben v dospělosti využívat laktázu, enzym trávící mléko. Mléčné výrobky v malé míře konzumovat můžeme, problém spočívá v procesu zvaném homogenizace měnící tuk v nestravitelný a ve způsobu, jakým mléko chladíme. V zimě lze, pokud chcete, pít kefír, se špetkou zázvoru nebo kardamomu, což uklidňuje nervový systém, hlavně před spaním (účinný lidový lék). Lepší z mléčných výrobků jsou ale kvalitní ovčí a kozí tvrdé sýry, jogurt, tvaroh, z kravských parmezán, buvolí mozzarella.
Ořechy a semena se sklízejí na podzim. Pro vysoký obsah minerálních látek, tuku a bílkovin patří k vynikajícím potravinám ke konzumaci na podzim a v zimě. Posilují nervový systém a rozmnožovací orgány podporují tvorbu svalů, kostí a krvetvorbu. Ořechy by se neměly jíst na noc.
Z masa lze jíst nejlépe hovězí, zvěřinu, krůtí maso, masové vývary, případně bio kuřecí a ryby, vejce.
Obiloviny nejezte, případně nejlépe jen bezlepkové. Čím méně sacharidů jíme, tím jsme zdravější.
Podzimní ochlazení
Lidé spojují jablka a hrušky s podzimem, protože se hojně objevují v obchodech. V tu samou dobu listy na stromech rudnou a žloutnou. Zvyšující se teplo hromadící se ve stromech během měsíců (proces „termální akumulace“) způsobuje hýřivou barvu listů. Ocitneme-li se v zimním období bez předchozího ochlazení, kombinace letního horka a suché zimy může způsobit velké zdravotní obtíže. Iluze, že ovoce na konci léta obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá čistit střeva a vylučovacími orgány, je iluzí. Ovoce není obecně příliš vhodné, kromě bobulí.
S blížící se zimou konzumujte na podzim více bílkovin a tuku, polévek, semen, ořechů a masa.
Obecně:
1. Dávejte přednost teplé, těžší a tučnější stravě, zejména živočišné potraviny.
2. Jezte více sladkých, kyselých a slaných potravin. Omezte hořká a trpká jídla, která jsou lehká, studená a zvyšují tyto vlastnosti.
3. Jezte větší porce, které ale lehce strávíte. Více jídla poskytne tělu horkost za chladného počasí.
David Frej