Hlavní výhoda cvičení spočívá v nahrazení nesprávných stravovacích návyků. Při stravování, kdy se škroby nebo nadbytek bílkovin změní v cukr, je třeba z důvodu prevence vysokých hladin inzulinu a hormonu regulující hlad leptinu nutné cvičit. Tak pouze snížíte škodlivý dopad nezdravé stravy. Je vhodnější se vyhnout konzumaci špatných potravin. Pohyb totiž není tak důležitý jako strava, i když mírný pohyb vás posune dále než jen na stravě.

Mnozí pacienti mi vyprávěli, jak cvičili do úmoru, nezhubli ani deko a měli neforemnou postavu. Pro to existuje jednoduché vysvětlení. Cvičení bez metabolismu zaměřeného na spalování tuku a tvorby svalů přináší jen zklamání. Správná strava obnovuje citlivost na leptin a inzulin a navozuje metabolickou rovnováhu pro dosažení optimálních výsledků z pohybu.

Strava představuje základní kámen; pohyb je méně důležitý. Cvičení a pohyb je samozřejmě vhodné zařadit do denního režimu. Pokud ho máte rádi, cvičte s rozumem a s mírnou intenzitou, abyste zabránili zranění nebo nepřiváděli tělo do stresu. Cvičení snižuje hladinu krevního cukru a leptin a zvyšuje citlivost na inzulin. Zlepšuje krevní oběh, který přenáší potřebné živiny do buněk. Navozuje pocit pohody. Pro tyto účinky cvičení doporučuji. Doplňuje stravu a usnadňuje hubnutí. Cvičení je výborný „doplněk“. Zařazujte pohyb do života, ale strava většinou účinkuje i bez něho, pokud pozorně dodržujete principy správné stravy.

Pohyb dostačuje mírný

Nepřeceňuji cvičení také proto, aby lidé nepovažovali pohyb za základ hubnutí, neboť nemůže nahradit správnou stravu. Navíc jen málo lidí se během cvičení zlepšuje.
Cílem je usnadnit pohyb. Doporučení pro pohyb? 15 až 20 minut pohybu denně – což dostačuje – se zaměřením na to, co vás baví. Nejvhodnější dobou pro pohyb je čas po večeři, abyste spálili veškerý cukr, než půjdete spát. Bez ohledu na stravu se vždy najde cukr, který by mělo tělo spálit. Dokonce i brokolice obsahuje cukr! Snažte se proto odbourat sacharidy, než si půjdete lehnout. (Pamatujte, že byste neměli jíst nejméně tři hodiny před spaním.) Tak se organismus může zaměřit na spalování tuků během spánku. Pokud si nenajdete čas večer, zařaďte 15 minut pohybu přes den. V žádném případě NEJEZTE večer velkou porci jídla s tím, že pak usnete. Tak bude tělo spalovat cukr přednostně a neodbourá tukové zásoby.

Jediný požadavek, který se vztahuje k cvičení , je zařadit posilování zahrnující velké svalové skupiny (nohy a břicho zejména). Toto cvičení zahrnuje i aerobní způsob, posilující srdce a srdečně-cévní systém. Například rychlá chůze v kopcovitém terénu zatěžuje vhodně velké svalové skupiny a patří k aerobnímu způsobu pohybu. Nebo si nastavte chůzi na stroji či ortoped s režimem do kopce na 15 minut nebo po tuto dobu provádějte před televizí sklapovačky, dřepy a zvedání lehkých činek. Každý den můžete měnit druh cvičení. Nerozhoduje druh cvičení, ale pohyb mírné intenzity 15 minut denně.

Jak poznáte, že cvičíte přiměřeně? Měli byste dýchat rychleji, ale cítit se v pohodě a bez vyčerpání. Lehké pocení nevadí, ale nevhodný je pocit horka nebo pocení s vyčerpáním. Při rychlém tlukotu srdce, vyčerpání nebo pocitech závrati cvičíte příliš intenzivně. (Při bolesti na hrudi, nucení na zvracení nebo pocitu nemoci během cvičení ihned zavolejte lékaře.)

Pohyb bez stresu

Cvičení nesmí být stresující. Správné cvičení navozuje zklidnění. Mnoha pacientům doporučuji jógu, kde se spolu se strečinkem naučí relaxační techniky. Jóga vznikla před mnoha tisíci lety. Zahrnuje ásany, procvičující každou část těla, zejména protahuje a posiluje svaly a klouby. Jogínské dýchání, nazývané pránajáma, navozuje zklidnění a regeneraci organismu.

Existuje několik druhů jógy, včetně takzvané power jógy s intenzivním cvičením. Doporučuji vám věnovat se tradiční józe s mírným protahováním, relaxací a hlubokým dýcháním na rozdíl od agresivnějších druhů.

Jóga nabízí kromě pocitu pohody také zdravotní účinky. Nedávné studie potvrzují, že jóga snižuje krevní tlak, srdeční frekvenci a zlepšuje artritidu.

Pamatujte si, že nemusíte hodiny intenzivně cvičit v posilovně pro vypracování postavy. Příjemná procházka po večeři s vnímáním vůní zcela postačuje.

Zdroj a literatura: Ron Rosedale, Rosedale diet

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.