Zdraví je založeno na rovnováze tří životních energií neboli dóš a rovnováze těla, mysli a duchovna. Podstata onemocnění je dána nerovnováhou. Tělo ji vyjadřuje prostřednictvím příznaků provázejících nemoc. Pokud známe naši vrozenou a současnou konstituci, můžeme vhodnou dietou, denním režimem či bylinnou léčbou odstranit škodlivý účinek vnějších vlivů a obnovit narušenou rovnováhu.

Naše zdraví závisí na několika hlavních principech. Kromě výživy k nim Ájurvéda řadí spánek, zdravý sex a správné dýchání (pránájáma).

Strava

Je známo, že některé potraviny jsou pro určité lidi vhodné a pro jiné neplnohodnotné. Vše závisí na druhu potravy (zda zvyšuje energii Váty, Pitty nebo Kaphy, a jak ovlivňuje mysl) a na vrozené tělesné konstituci jedince (prakruti). Známe-li svou konstituci, můžeme vybírat vhodné potraviny, které posilují rovnováhu.
Volba potravin je velmi důležitá, ale o zdraví rozhoduje silné trávení (agni), dále též kombinace potravin (určité potraviny se nedoporučuje jíst společně (např. mléko a ryby, vařené a syrové, horké a studené, ovoce s jinými potravinami atd.), doba, kdy jíme (hlavní jídlo dne má být mezi 11-13 hodinou, kdy je nejsilnější trávení-agni) a způsob, jakým přistupujeme k jídlu (pomalu žvýkat, jíst v klidu s koncentrací na jídlo). Co se týká množství jídla, Ájurvéda doporučuje naplnit třetinu žaludku potravou, třetinu tekutinami a třetinu ponechat prázdnou. Po jídle se vyhněte cvičení. Nejvhodnější relaxací po jídle je několikaminutové ulehnutí na levý bok s následující krátkou procházkou.

Spánek
Spánek je velmi důležitou součástí života a zdraví. Je přirozenou regenerační funkcí organismu. Vydatný spánek zajišťuje zdravé tělo, sílu, plodnost, správnou funkci smyslů a dlouhověkost, nedostatečný a krátký spánek přináší mnohé problémy a vážné choroby. Ájurvéda doporučuje, abychom usínali mezi 22-23 hodinou s hlavou orientovanou na východ.

Zdravý sex
Káma znamená milostnou touhu, přeneseně sex. Tvoří jeden ze čtyř cílů lidské existence a má dva hlavní účely- rozmnožování a požitek. V rozmnožování a zplození zdravého dítěte hraje roli prostředí, konstituce, strava, věk a časové období. Přiměřenou sexuální aktivitou (2-3krát týdně) lze vhodně usměrňovat výdej energie. Nadměrný sex však lidskému zdraví škodí.

Dýchání
Podle jógínů je délka života určena počtem dechů. Čím rychleji a povrchověji dýcháme, tím více si zkracujeme život. Správně dýchat znamená dýchat pomalu, pouze nosem a do břicha (nikoli do hrudníku).

MUDr. David Frej, lékař a odborník na přírodní léčbu a výživu

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.