Zdraví je založeno na rovnováze tří životních energií neboli dóš a rovnováze těla, mysli a duchovna. Podstata onemocnění je dána nerovnováhou. Tělo ji vyjadřuje prostřednictvím příznaků provázejících nemoc. Pokud známe naši vrozenou a současnou konstituci, můžeme vhodnou dietou, denním režimem či bylinnou léčbou odstranit škodlivý účinek vnějších vlivů a obnovit narušenou rovnováhu.

Naše zdraví závisí na několika hlavních principech. Kromě výživy k nim Ájurvéda řadí spánek, zdravý sex a správné dýchání (pránájáma).

Strava

Je známo, že některé potraviny jsou pro určité lidi vhodné a pro jiné neplnohodnotné. Vše závisí na druhu potravy (zda zvyšuje energii Váty, Pitty nebo Kaphy, a jak ovlivňuje mysl) a na vrozené tělesné konstituci jedince (prakruti). Známe-li svou konstituci, můžeme vybírat vhodné potraviny, které posilují rovnováhu.
Volba potravin je velmi důležitá, ale o zdraví rozhoduje silné trávení (agni), dále též kombinace potravin (určité potraviny se nedoporučuje jíst společně (např. mléko a ryby, vařené a syrové, horké a studené, ovoce s jinými potravinami atd.), doba, kdy jíme (hlavní jídlo dne má být mezi 11-13 hodinou, kdy je nejsilnější trávení-agni) a způsob, jakým přistupujeme k jídlu (pomalu žvýkat, jíst v klidu s koncentrací na jídlo). Co se týká množství jídla, Ájurvéda doporučuje naplnit třetinu žaludku potravou, třetinu tekutinami a třetinu ponechat prázdnou. Po jídle se vyhněte cvičení. Nejvhodnější relaxací po jídle je několikaminutové ulehnutí na levý bok s následující krátkou procházkou.

Spánek
Spánek je velmi důležitou součástí života a zdraví. Je přirozenou regenerační funkcí organismu. Vydatný spánek zajišťuje zdravé tělo, sílu, plodnost, správnou funkci smyslů a dlouhověkost, nedostatečný a krátký spánek přináší mnohé problémy a vážné choroby. Ájurvéda doporučuje, abychom usínali mezi 22-23 hodinou s hlavou orientovanou na východ.

Zdravý sex
Káma znamená milostnou touhu, přeneseně sex. Tvoří jeden ze čtyř cílů lidské existence a má dva hlavní účely- rozmnožování a požitek. V rozmnožování a zplození zdravého dítěte hraje roli prostředí, konstituce, strava, věk a časové období. Přiměřenou sexuální aktivitou (2-3krát týdně) lze vhodně usměrňovat výdej energie. Nadměrný sex však lidskému zdraví škodí.

Dýchání
Podle jógínů je délka života určena počtem dechů. Čím rychleji a povrchověji dýcháme, tím více si zkracujeme život. Správně dýchat znamená dýchat pomalu, pouze nosem a do břicha (nikoli do hrudníku).

MUDr. David Frej, lékař a odborník na přírodní léčbu a výživu

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.