Ženám před menopauzou a v perimenopauze (ve věku 30 až 40 let), nedoporučuje FDA (Americký úřad pro kontrolu léčiv a potravin) žádnou z dostupných metod západní medicíny, zejména ne léky  a hormony na osteoporózu jako Fosamax a syntetické hormony, protože pro ně nejsou vhodné, i když se mnoho žen v tomto věku dozví, že trpí osteopenií (stavem snížené hustoty kostí; ne osteoporózou). 

Nízká hustota kostí-nepanikařte

Podle nedávné studie byla v USA zjištěna osteopenie u 28 až 45 % žen středního věku – podle toho, jaké metody bylo užito při diagnóze. Jde o padesátileté ženy, kterým jsou předepisovány léky na zvýšení hustoty kostí. Ve studii Mercku se uvádí léčba osteopenie u třetiny žen trpících touto poruchou.Vzhledem k tomu, že není dost věrohodných informací o dlouhodobém účinku léků, nedoporučují odborníci ženám mladšího věku, aby braly léky nebo hormonální terapii. Vzhledem k věkovému omezení, doporučenému FDA, a pochybnostem odborníků je bezpochyby nutné nabídnout jim novou alternativu.

Tak tedy – především nepanikařte. Nízkou hustotu kostí můžete vylepšit změnou stravy a cvičením víc, než dokáže hormonákní terapie nebo užívání léků! Zítra si nohu ještě nezlomíte, a na nové životní návyky pro zdravější a silné kosti máte dost času. Ale dlouho to neodkládejte!
Léky nebo hormony nechrání bezpečně před zlomeninami v pozdějším věku. Estrogeny nezabrání dvěma třetinám zlomenin a Fosamax pravděpodobně neochrání před žádnou zlomeninou ve vyšším věku. Účinnost léků, předepsaných lékařem na sníženou hustotu kostí nebo „osteopenii“, není prokázána výzkumem, a odborníci, jako je například dr. Bruce Ettinger z Kaiser Permanente Medical Program v severní Kalifornii, užívání těchto léků nedoporučují. Co ženám ve věku 40 – 50 let s diagnostikovanou osteopenií doporučují, je přírodní léčba bez léků a hormonů.
MUDr. Ettinger uvádí: „Léky na osteoporózu by měly být předepisovány ženám ohroženým nejvyšším rizikem, a ne zdravým padesátiletým ženám s osteopenií“. Alendronát (genetický název pro Fosamax, hlavní lék v této skupině) se hromadí v kostech a zůstává tam navždy. Jedná se o pozitivní nebo negativní záležitost? – Nevíme. Pěti až sedmileté studie s alendronátem jsou varovné: „Mladé ženy v rizikové skupině by se měly léčit bez chemických léků.“

Přírodní léčba kostí

Bez ohledu na věk nabízí přírodní léčba potraviny obsahující sóju, dostatek vápníku, vitaminu D, a patří k ní i cvičení. Nabízí preventivní zlepšování hustoty kostí o mnoho let dřív, než budou hrozit zlomeniny z osteoporózy. Tato doporučení můžete navíc dodržovat po celý život bez nežádoucích účinků.

Sójové produkty
Existuje vědecký důkaz, že sójové produkty a izoflavony, fytoestrogenní složky v sóji, zvyšují hustotu kostí v páteři. Výzkum ale neprokázal zvýšení hustoty v kyčlích, a účinky sójových produktů v prevenci zlomenin je nuto ještě prokázat. Tablety s koncentrovanými izoflavony jsou méně účinné než sója, ale mají silný estrogenní účinek a mohou mít stejné nežádoucí účinky jako estrogeny. Sójové bílkoviny a potraviny jako tofu, sójové mléko a tempeh jsou bezpečnější. Obsahují mnoho vápníku a na kosti působí jemně estrogenovým účinkem. Počkáme si ještě na prokazatelné výsledky výzkumu vlivu sóji na kosti v následujících letech.

Vápník v přípravcích

Dostatečný přísun vápníku je pro zdravé kosti důležitý a měli bychom ho přijímat v potravinách, a přírodních přípravcích. Příjem vápníku vyžaduje rovnováhu mezi tím co jíte, a co vylučujete. Při stravě bohaté na bílkoviny, zejména živočišné, dochází k vylučování většího množství vápníku ledvinami.

V nedávné studii dr. Sellmeyera a jeho kolegů z University of California v San Franciscu se zjistilo, že u žen starších 65 let, konzumujících stravu bohatou na rostlinné bílkoviny s nízkým obsahem živočišných bílkovin (např. u vegetariánské stravy), dochází k odbourávání kostí pomaleji a riziko zlomeniny kyčle se snižuje, ve srovnání s ženami konzumujícími vyšší množství živočišných bílkovin. Kofein v kávě a černém čaji, fosfor ve slazených limonádách a sodík (v soli nebo skrytý v průmyslově upravovaných potravinách) způsobují vylučování vápníku a oslabují pevnost kostí. Omezení potravin podporujících oslabování pevnosti kostí a rostlinná strava přispívají k přirozené ochraně zdravých kostí.

Jaké množství vápníku je dostačující?
V současné době je celkové doporučené množství vápníku 1500 mg denně. To znamená celkové množství vápníku, obsažené v potravě a potravních doplňcích. Ženy se domnívají, že by měly užívat 1500 mg v přípravcích ke stravě, což může být spíš nebezpečné. Po menopauze ani těch 1500 mg vápníku denně – při dobrém trávení a vstřebávání – nebudete potřebovat. Stude ukázaly, že čínské a argentinské ženy z venkova, u nichž je osteoporóza vzácností, konzumují hlavně v rostlinné stravě kolem 400 mg vápníku denně. Aktivní životní styl a dobrý metabolizmus, a v čínské stravě snad i sója, přispívají ke zdraví kostí.

U žen, které na radu lékaře konzumují 1500 mg vápníku denně, se zvyšuje nebezpečí předávkování vápníkovými přípravky. Během tří měsíců lze cítit únavu, zvláštní kovovou příchuť v ústech a nutkání ke zvracení. Krevní testy ukázaly zvýšenou hodnotu vápníku. Hrozí arytmie a porucha ledvin. Naštěstí se vápník rychle vyplavuje vysokým příjmem vody. Je to sice extrémní případ, ale ukazuje, jak nebezpečné mohou být vápníkové přípravky, jsou-li užívány ve vyšším množství, a jak nepřirozené je konzumovat vysoké dávky izolované látky. Lepší je zajistit si přísun potřebných látek z potravy.

Při nedostaku vápníku ve stravě buďte při jeho doplňování formou přípravků opatrní. Zvolte přírodní produkt bez chemických látek.

Vitamin D – sluneční vitamin

Další látkou důležitou pro normální metabolizmus kostí je vitamin D. Potřebné denní množství si zajistíte ze stravy nebo z přípravků, které budete užívat velmi opatrně. Vystavte pokožku slunečním paprskům, například obličej a paže, asi na 20 minut denně. Vitamin D je rozpustný v tuku a tělo si ho ukládá na několik měsíců, takže dostatek slunce v teplých měsících zabezpečí dostatek vitaminu i pro zimní měsíce.

Bojíte-li se vystavovat kůži slunci bez ochrany, pak vězte, že filtry snižují tvorbu vitaminu D v kůži. Přijatelným řešením je užívání přípravku obsahujícího 400 až 800 mezinárodních jednotek (IU) vitaminu D denně. Mnoha ženám postačuje procházka před 9 nebo 10 hodinou ráno, kdy slunce ještě tak nepálí. Hodně vitaminu D je v rybím tuku.

Zdroj: dr.Nancy Lonsdorf, Nestránoucí žena, nakl. Triton

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.