Naše zdraví začíná ve střevech. Lidé v dřívějších dobách konzumovali živiny v půdě a mikrobi v jídle. Pesticidy a herbicidy v posledních 60 letech narušily rovnováhu mikroorganismů, stejně tak průmyslově zpracované potraviny.

Zažívací trakt ovlivňuje zdravotní stav a rovnováhu, a proto jsou probiotika vhodnou alternativou zejména pro ty, co nejí pravidelně fermentované potraviny.

Ve střevech nám žije 1500 bakterií, a prozkoumaných druhů je jen asi 200. Množství prospěšných střevních bakterií se snižuje při užívání antibiotik, některých léků (analgetika, na překyselení žaludku), hormonální léčbě, stresu, vyčerpání, nadměrné konzumaci alkoholu, přejídání, špatné kombinaci potravin, nesprávném časovém rozložení jídel, večeři pozdě večer a před spaním, časté konzumaci potravin s konzervanty apod.

Probiotika a jejich účinky

Jako probiotika se označují živé mikroorganizmy, které se v různém množství dostávají do těla společně s potravou, a předpokládá se o nich, že jsou schopny příznivě ovlivnit naše zdraví zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry.

Probiotika jsou součástí zdravé střevní mikroflory, které brání množení škodlivých bakterií ve střevech, podporují trávení, posilují imunitní systém a organismus proti infekcím. Obnovují střevní mikroflóru při užívání antibiotik. Zvyšují příjem živin, vitaminů, minerálů a stopových prvků, trávících enzymů. Blokují účinek zánětlivých cytokinů, které urychlují zanikání buněk střevní výstelky.

Hlavní indikace probiotik:
pro správnou činnost trávení

pro odstranění zažívacích obtíží

po užívání ATB k obnově střevní mikroflory

ke stimulaci imunity

při detoxikaci-brání množení patogenních bakterií

při očistných kůrách

Druhy bakterií

Nejznámějšími probiotickými bakteriemi jsou bifidobakterie a laktobacily produkující látky jako kyselinu mléčnou, peroxid vodíku a zastavují růst bakterií. Všechny známé bakterie, které mají probiotický účinek, nepatří ale jen do skupiny bakterií mléčného kvašení, která v tomto smyslu zahrnuje druhy (v abecedním pořadí) Bifidobacterium, Enterococcus, Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus a Streptococcus. K nim se ještě řadí kvasinky rodů Saccharomyces a Torulopsis a také velmi důležité bakterie přímo žijící v půdě, odrážející mikroflóru bakterií vyskytující se v přírodní a paleolitické stravě, například skupinu kmenů bakterií Bacillus: B. brevis, B. macerans, B. pumilus, B. polymyxa, B. subtilis.

Vědci objevili, že mikroorganismy kolem nás podporují dozrávání imunitního systému. Studie ukazují, že příliš sterilní prostředí a malá trénovanost imunity při nedostatečném vlivu mikrobů způsobuje epidemii alergií, nemocí střev, chronické únavy. Podle studií z Wisconsinu, neznámé mikroorganismy tvoří až 99.9% mikrobů v půdě, gram půdy obsahuje 10 000 kmenů, které věda ani neprozkoumala. Podle některých odborníků mohou tyto mikroorganismy pomáhat v léčbě mnoha nemocí, a  National Cancer Institute sponzoruje výzkum zvaný Homeostatic Soil Organisms, zaměřený na půdní mikroorganismy.

Některé z probiotických mikroorganismů, které jsou komerčně dostupné, se nacházejí v půdě. V angličtině se nazývají soil-based organisms (SBO), vyskytující se v půdě, a jsou mnohdy účinnější kombinací mikroorganismů, odolnější vůči nepříznivým, pro mnohé bakterie doslova drsným podmínkám v kyselém prostředí ve střevech. Výhodou těchto bakterií je, že vytvářejí směs, která odpovídá přirozenému výskytu bakterií ve střevech a jejich rozmanitosti.

Přirozeně se vyskytující komplexní cukry neumí naše enzymy rozložit, a kvalitní probiotika mají obsahovat fruktooligosacharidy (FOS) s insulinem, které patří mezi prebiotika, a slouží jako strava pro bakterie ve střevech. Podle analýzy z časopisu Journal of Nutrition zvyšují inulin a FOS vstřebávání vápníku ze střev. Metabolizací FOS se tvoří kyselejší prostředí ve střevech, kde se vápník stává rozpustnější a probiotika tak zvyšují jeho vstřebávání. Prebiotika je ideálně vhodné konzumovat s probiotiky či kvašenou zeleninou. Prebiotika způsobují diskomfort u lidí s dráždivým tračníkem, stavem zvaným SIBO, ankylozující spondylitidou či intolerancí na sacharidy.

Jaká probiotika vybrat

Probiotika najdeme v potravinách, zejména v jogurtech, které mohou být hůře stravitelné a zhoršují imunitu. Často jsou v nich probiotika jen v mizivém množství. Další možností se nabízí kvašená zelenina, jako kysané zelí, kvašáky a kimchi.

Vědci prokazují, že dlouhodobé užívání probiotik několik let je bezpečné. Jedná se o přírodní léčbu a prevenci která posiluje protektivní schopnosti organismu bez nežádoucích účinků.

Probiotika musí obsahovat mnoho kmenů, nejméně 8, v dávce přes 20 miliard na jednu kapsli, a musí bát testována, že bakterie přežijí skladování. Nová probiotika Probiomix v kapslích, s mnoha kmeny jako bifidobakterie, laktobacily, Streptococcus thermophilus, a zejména cenné půdní bakterie, které se v probioticích na našem trhu vyskytují výjimečně, v dávce 30 miliard v jedné dávce, jsme vyvinuli pro Ecce Vita jako standardizovaný přípravek ve spolupráci s francouzskou laboratoří.

David Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.