Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy. V analýzách jako zde se uvádí, že lepek je pro běžnou populaci důležitý…

Existují data potvrzující pozitivní vliv stravy bez pšenice na zdravotní stav zejména autoimunitních nemocí jako zánět štítné žlázy, lupenka ři revmatoidní artiritida, uvádí se zlepšení až 20% dětí s autismem, a též snížení váhy, pokud vyloučíte pšenici. Presto opakující se mantrou je tvrzení o důležitosti celozrnných obilovin a vlákniny. Argumentuje se snížením rizika kardiovaskulárních nemocí pro prospěšný účinek vlákniny. Decentně se zamlčuje, že mnohé studie sponzorují výrobci obilovin.

Spánek, trávení, či psychické obtíže se zlepšují na bezlepkové, ale zejména bezpšeničné stravě. Sám z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, jak se upraví trávení. U dětí s bolestmi břicha, zácpou či průjmy, kde se celý rok neřešilo, zda obtíže nezpůsobuje lepek, způsobuje vynechání lepku či pšenice výrazné změny k lepšímu. Intolerance lepku bez celiakie je relativně nový termín. U dětí i dospělých se projevuje podobnými příznaky jako celiakie, ale bez histologických změn a rizik jako neplodnost, či osteoporoza.

Intolerance lepku zodpovídá za mnoho obtíží, jako jsou:

  •  chronický nebo intermitentní průjem
  •  úbytek na váze
  •  růstová stagnace
  •  opoždění puberty
  •  amenorea
  •  nauzea a zvracení
  •  bolesti břicha
  •  křeče v břiše
  •  distenze břicha/meteorizmus
  •  obstipace
  •  chronická únava
  •  recidivující afty
  •  exantém – dermatitis herpetiformis
  •  fraktury bez adekvátního úrazového mechanizmu
  •  osteoporóza/osteopenie

Za poslední dvě dekády stoupl počet dětí s poruchou autistického spectra o neuvěřitelných 600 procent. Podle některých odborníků vlivem propustného střeva procházejí prozánětlivé látky střevem do mozku, kde způsobují u geneticky predisponovaných dětí zánět a autismus.

Ve studiích se ukazuje, že pšenice, zejména gliadin, lektiny a další látky nezpůsobuje jen alergii, ale take zánět a propustné střevo, jak ukazují studie. 
Propustné střevo vzniká vlivem alergenů, které spouštějí vylučování zonulinu, molekuly způsobující rozestup buněk tedy narušení těsného spojení buněk ve střevní sliznici. Jedním z hlavních faktorů způsobující propustné střevo je pšenice.

V jedné dvojitě slepé randomizované studii se 6 týdnů sledovali lidé trpící syndromem dráždivého tračníku bez celiakie, kde bezlepková strava zmírnila příznaky. Ti, co jedli pšeničný lepek (1 mufin a 2 plátky chleba), měli výraznější příznaky (bolest, nadýmání, poruchy stolice, únava) a zánět bez ohledu na genetickou predispozici HLA DQ2/8, což ukazuje na prozánětlivý účinek lepku.

Oblíbený argument proti bezlepkové stravě kromě vlákniny je nedostatek vitamin B, hořčíku, selenu, zinku, železa a některých dalších mikronutrientů. To by byla možná pravda, kdyby studie neukazovaly rozporuplné informace – děti s celiakií jedly vice vápníku, vitamiu B a zinku, ale méně vitaminu D než zdravé děti. Je nutná i osvěta ohledně složení výrobků obsahující prospěšné látky. Bezlepkové pečivo to často právě není.

Zdá se pravdou opak toho, co tvrdí zastánci obilovin a mléčných výrobků, že bezlepková či strava bez obilovin ochuzuje jídelníček o minerály. Obiloviny a mléčné výrobky patří mezi skupinu potravin s nejchudším zastoupením mikronutrientů. Pokud nahradíme pšenici bezlepkovým chlebem a sladkostmi bez lepku, tak bezlepková strava opravdu není zdravější. Ale pokud, jak doporučuji, nahradíme z větší části obiloviny a mléčné výrobky zeleninou, ořechy a některým ovocem spojené s konzumací zdravých tuků a bílkovin, pak bude tato nízkosacharidová strava rozhodně zdravější.

Zdroje:

1. Rose DR, et al., Differential immune responses and microbiota profiles in children with autism spectrum disorders and co-morbid gastrointestinal symptoms. Brain Behav Immun. 2018 May;70:354-368. doi: 10.1016/j.bbi.2018.03.025. 2018 Mar 20. PMID: 29571898; PMCID: PMC5953830

2. Biesiekierski, J.R.; Newnham, E.D.; Irving, P.M.; Barrett, J.S.; Haines, M.; Doecke, J.D.;
Shepherd, S.J.; Muir, J.G.; Gibson, P.R. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects
without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. Am. J. Gastroenterol.
2011, 106, 508-514.

3. Karin de Punder and Leo Pruimboom, The Dietary Intake of Wheat and other Cereal Grains and Their
Role in Inflammation, Nutrients 2013, 5, 771-787; doi:10.3390/nu5030771

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.
Nová studie uvádí, že roušky u dětí způsobí zdravotní obtíže

Nová studie uvádí, že roušky u dětí způsobí zdravotní obtíže

Německá a první studie svého druhu zahrnující 25,000 dětí ukazuje, že školáci trpí nejen fyzicky ale i psychicky při nošení roušek, a jejich nošení má negativní efekt na chování, soustředěnost a zájem o učení.