Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obiloviny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy. V analýzách jako zde se uvádí, že lepek je pro běžnou populaci důležitý…

Existují data potvrzující pozitivní vliv stravy bez pšenice na zdravotní stav zejména autoimunitních nemocí jako zánět štítné žlázy, lupenka ři revmatoidní artritida, uvádí se zlepšení až 20% dětí s autismem, a též snížení váhy, pokud vyloučíte pšenici. Presto opakující se mantrou je tvrzení o důležitosti celozrnných obilovin a vlákniny. Argumentuje se snížením rizika kardiovaskulárních nemocí pro prospěšný účinek vlákniny. Decentně se zamlčuje studie, která ukazuje škodlivost vlákniny a mnohé studie sponzorují výrobci obilovin.

Spánek, trávení, či psychické obtíže se zlepšují bez konzumace obilovin, minimálně na bezpšeničné stravě. Sám z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, jak se upraví trávení. U dětí s bolestmi břicha, zácpou či průjmy, kde se celý rok neřešilo, zda obtíže nezpůsobuje lepek, způsobuje vynechání lepku či pšenice výrazné změny k lepšímu. Intolerance lepku bez celiakie je relativně nový termín. U dětí i dospělých se projevuje podobnými příznaky jako celiakie, ale bez histologických změn a rizik jako neplodnost, či osteoporoza.

Intolerance lepku zodpovídá za mnoho obtíží, jako jsou:

  •  chronický nebo intermitentní průjem
  •  úbytek na váze
  •  růstová stagnace
  •  opoždění puberty
  •  amenorea
  •  nauzea a zvracení
  •  bolesti břicha
  •  křeče v břiše
  •  distenze břicha/meteorizmus
  •  obstipace
  •  chronická únava
  •  recidivující afty
  •  exantém – dermatitis herpetiformis
  •  fraktury bez adekvátního úrazového mechanizmu
  •  osteoporóza/osteopenie

Za poslední dvě dekády stoupl počet dětí s poruchou autistického spectra o neuvěřitelných 600 procent. Podle některých odborníků vlivem propustného střeva procházejí prozánětlivé látky střevem do mozku, kde způsobují u geneticky predisponovaných dětí zánět a autismus.

Ve studiích se ukazuje, že pšenice, zejména gliadin, lektiny a další látky nezpůsobuje jen alergii, ale take zánět a propustné střevo, jak ukazují studie. 
Propustné střevo vzniká vlivem alergenů, které spouštějí vylučování zonulinu, molekuly způsobující rozestup buněk tedy narušení těsného spojení buněk ve střevní sliznici. Jedním z hlavních faktorů způsobující propustné střevo je pšenice.

V jedné dvojitě slepé randomizované studii se 6 týdnů sledovali lidé trpící syndromem dráždivého tračníku bez celiakie, kde bezlepková strava zmírnila příznaky. Ti, co jedli pšeničný lepek (1 mufin a 2 plátky chleba), měli výraznější příznaky (bolest, nadýmání, poruchy stolice, únava) a zánět bez ohledu na genetickou predispozici HLA DQ2/8, což ukazuje na prozánětlivý účinek lepku.

Oblíbený argument proti bezlepkové stravě kromě nepotřebné vlákniny je nedostatek vitamin B, hořčíku, selenu, zinku, železa a některých dalších mikronutrientů. To by byla možná pravda, kdyby studie neukazovaly rozporuplné informace – děti s celiakií jedly vice vápníku, vitaminu B a zinku, ale méně vitaminu D než zdravé děti. Je nutná i osvěta ohledně složení výrobků obsahující prospěšné látky. Bezlepkové pečivo to často právě není.

Zdá se pravdou opak toho, co tvrdí zastánci obilovin, že bezlepková či strava bez obilovin ochuzuje jídelníček o minerály. Obiloviny patří mezi skupinu potravin s nejchudším zastoupením mikronutrientů. Pokud nahradíme pšenici bezlepkovým chlebem a sladkostmi bez lepku, tak bezlepková strava opravdu není zdravější. Ale pokud, jak doporučuji, nahradíme obiloviny vejci, rybami, masem, zeleninou, ořechy a některým ovocem spojené s konzumací zdravých tuků a bílkovin, pak bude tato nízkosacharidová strava rozhodně zdravější.

Zdroje:

1. Rose DR, et al., Differential immune responses and microbiota profiles in children with autism spectrum disorders and co-morbid gastrointestinal symptoms. Brain Behav Immun. 2018 May;70:354-368. doi: 10.1016/j.bbi.2018.03.025. 2018 Mar 20. PMID: 29571898; PMCID: PMC5953830

2. Biesiekierski, J.R.; Newnham, E.D.; Irving, P.M.; Barrett, J.S.; Haines, M.; Doecke, J.D.;
Shepherd, S.J.; Muir, J.G.; Gibson, P.R. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects
without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. Am. J. Gastroenterol.
2011, 106, 508-514.

3. Karin de Punder and Leo Pruimboom, The Dietary Intake of Wheat and other Cereal Grains and Their
Role in Inflammation, Nutrients 2013, 5, 771-787; doi:10.3390/nu5030771

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.