Léto je časové období, kdy se těšíme na slunce, opalování, koupání a dlouhé teplé letní večery. Teplé počasí má ale i své stinné stránky na organismus a zdravotní stav, pokud nevíme, jak se chránit před větším horkem. V létě podle východní medicíny zvyšuje slunečné a teplé počasí vnitřní horkou energii, a tedy tendenci k některým zdravotním potížím spojeným s horkem.
Pitný režim
Ledové nápoje jsou častou příčinou letní chřipky. Pijte něco teplého, přinejmenším v pokojové teplotě. Pak se vaše vnitřní horká energie nezvýší.
Dehydratace při špatném pitném režimu může dána též ztrátou tekutin a minerálů, zejména sodíku a draslíku, větším pocením a dlouhodobějším pobytem na slunci. K příznakům dehydratace patří tmaví moč, suchost v ústech, únava a malátnost, bolesti a točení hlavy. Někdy se objevuje výrazná žízeň, ale není to pravidlem.
Co pít?
V létě pijeme více – hlavně vodu, abychom se vyhnuli dehydrataci. Nejvhodnější je voda, nejlépe o pokojové teplotě. Lze pít vodu z kohoutku, pokud ji přefiltrujeme. U balené vody nevíte, v jakých podmínkách se ve skladu obchodu skladovala. Možná proto laboratorními testy většina balených vod neprošla.
Zkuste si v restauraci objednat nechlazenou vodu. Jsme zvyklí pít ledové nápoje a džusy, jednak tím restaurace ušetří a také vychlazené nápoje jako různé koly se dají pít jen vychlazené. V létě ale nápoje jako voda o pokojové teplotě nebo teplý čaj velmi vhodně snižuje vnitřní horkost. V čaji se nachází mimo jiné draslík a případně pomáhá v pocení. Čaj Tulsi mátový, tulsi heřmánkový nebo čaj fenyklový snižují také vnitřní teplotu. Čaj ale nenahrazuje vodu. Z alkoholu si lze v teplých dnech dát příležitostně v malé míře pivo ,lépe nepříliš chlazené. Víno je ale zdravější. Vyhněte se nadměrné konzumaci kofeinu v zeleném a černém čaji, kávě, a horké čokoládě.
Strava
V letním počasí udržujeme rovnováhu chutí sladkou, trpkou a hořkou, vyhněte se slaným, pálivým a kyselým potravinám (citrusy, lilkovité, chilli, cibule, česnek). Riziko letních průjmů snížíte tím, že se vyhnete majonézám a salátům, které ji obsahují jako vlašský, chlebíčkům, uzeninám. Strava by se měla skládat z ochlazujících jídel a nápojů. K vhodným nepříliš kořeněným potravinám patří: zelenina dušená a zeleninové saláty, lesní ovoce, maso, ovčí a kozí mléčné výrobky.
Pokrmy by měly být teplé a výživné, tedy převaha vařené stravy platí i v létě s tím, že v létě lze jíst sezonní listovou zeleninu jako saláty. Připravujte pokrmy na páře, dušením, vařením nebo na grilu. Vyhněte se smažení. K přípravě jídel používat nejvíce extra panenský olivový olej, též ghí nebo olej kokosový.
Cvičení a jóga
Ideální doba na cvičení je nejen při úplňku, ale také kterýkoliv jiný den, i když ideální doba je odpoledne až podvečer. Lze cvičit kdekoliv, denní cvičení za úplňku má ještě silnější účinek na mysl i tělo. Vhodné jsou sporty a cvičení které ochlazují vnitřně. Procházka v přírodě, plavání, jízda na kole dopoledne nebo v podvečer jsou vhodné nejen v prevenci vnitřní horkosti, ale také na imunitu.
Masáže, kdy si nanášíte na tělo kokosový nebo olivový olej, vhodně ochlazuje a regeneruje tělo. Nahřejte olej v mističce nad svíčkou a nanášejte od krku přes ramena, lokty, ruce, hrudník, břicho i dolní končetiny táhlými pohyby nahoru a dolů na dlouhých kostech a ve směru hodinových ručiček na hrudníku, břiše a kloubech jako ramena, lokty a kolena.
Před spaním lze nejlépe kokosový olej také nanášet na chodidla, což posílí správný spánek.
MUDr.David Frej