Léto je časové období, kdy se těšíme na slunce, opalování, koupání a dlouhé teplé letní večery. Teplé počasí má ale i své stinné stránky na organismus a zdravotní stav, pokud nevíme, jak se chránit před větším horkem. V létě podle východní medicíny zvyšuje slunečné a teplé počasí vnitřní horkou energii, a tedy tendenci k některým zdravotním potížím spojeným s horkem.

Pitný režim

Ledové nápoje jsou častou příčinou letní chřipky. Pijte něco teplého, přinejmenším v pokojové teplotě. Pak se vaše vnitřní horká energie nezvýší.
Dehydratace při špatném pitném režimu může dána též ztrátou tekutin a minerálů, zejména sodíku a draslíku, větším pocením a dlouhodobějším pobytem na slunci. K příznakům dehydratace patří tmaví moč, suchost v ústech, únava a malátnost, bolesti a točení hlavy. Někdy se objevuje výrazná žízeň, ale není to pravidlem.

Co pít?

V létě pijeme více – hlavně vodu, abychom se vyhnuli dehydrataci. Nejvhodnější je voda, nejlépe o pokojové teplotě. Lze pít balenou nesycenou, často je ale voda z kohoutku, pokud ji přefiltrujeme případně převaříme, zdravější. U balené vody nevíte, v jakých podmínkách se ve skladu obchodu skladovala. Možná proto laboratorními testy většina balených vod neprošla.

Zkuste si v restauraci objednat nechlazenou vodu nebo džus. Jsme zvyklí pít ledové nápoje a džusy, jednak tím restaurace ušetří a také vychlazené nápoje jako různé koly se dají pít jen vychlazené. V létě ale nápoje jako voda o pokojové teplotě nebo teplý čaj velmi vhodně snižuje vnitřní horkost. V čaji se nachází mimo jiné draslík a případně pomáhá v pocení. Čaj Tulsi mátový, tulsi heřmánkový nebo čaj fenyklový snižují také vnitřní teplotu. Čaj ale neharazuje vodu. Z alkoholu si lze v teplých dnech dát příležitostně v malé míře pivo ,lépe nepříliš chlazené. Víno je ale zdravější. Vyhněte se časté konzumaci kofeinu v zeleném a černém čaji, kávě, a horké čokoládě.

Strava

V letním počasí udržujeme rovnováhu chutí sladkou, trpkou a hořkou, vyhněte se slaným, pálivým a kyselým potravinám (citrusy, lilkovité, chilli, cibule, česnek, kefír, jogurty, niva, červené maso). Riziko letních průjmů snížíte tím, že se vyhnete majonézám a salátům, které ji obsahují jako vlašský, chlebíčkům, uzeninám. Strava by se měla skládat z ochlazujících jídel a nápojů. K vhodným nepříliš kořeněným potravinám patří: některé obiloviny jako oves a quinoa, zelenina dušená a zeleninové saláty, sladké ovoce, fazole, bílé maso, v malé míře mléčné výrobky, tedy pokrmy a potraviny s protikladnými (ochlazujícími) vlastnostmi.

Pokrmy by měly být teplé a výživné, tedy převaha vařené stravy platí i v létě s tím, že v létě lze jíst sezonní listovou zeleninu jako saláty. Připravujte pokrmy na páře, dušením, vařením nebo na grilu. Vyhněte se smažení. K přípravě jídel používat nejvíce extra panenský olivový olej, též ghí, bio řepkový olej nebo olej kokosový.

Cvičení a jóga

Ideální doba na cvičení je nejen při úplňku, ale také kterýkoliv jiný den, i když ideální doba je odpoledne až podvečer. Lze cvičit kdekoliv, denní cvičení za úplňku má ještě silnější účinek na mysl i tělo. Vhodné jsou sporty a cvičení které ochlazují vnitřně. Procházka v přírodě, plavání, jízda na kole dopoledne nebo v podvečer jsou vhodné nejen v prevenci vnitřní horkosti, ale také na imunitu.

Masáže, kdy si nanášíte na tělo kokosový nebo olivový olej, vhodně ochlazuje a regeneruje tělo. Nahřejte olej v mističce nad svíčkou a nanášejte od krku přes ramena, lokty, ruce, hrudník, břicho i dolní končetiny táhlými pohyby nahoru a dolů na dlouhých kostech a ve směru hodinových ručiček na hrudníku, břiše a kloubech jako ramena, lokty a kolena.

Před spaním lze nejlépe kokosový olej také nanášet na chodidla, což posílí správný spánek.

MUDr.David Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.