Osteoporóza je chronická choroba charakterizovaná slabou kostní hmotou a hustotou. To vede k oslabeným, křehkým kostem a k silně zvýšenému riziku zlomenin kostí. Osteoporóza se může vyvinout jak u žen, tak u mužů, ale je pětkrát častější u žen. To je způsobeno skutečností, že ženy mají nižší maximální kostní hmotu než muži a tím, že ženy většinou ztrácejí kost rychleji během prvních několika let po menopauze.

Osteoporóza a tvorba kostí

V kostech probíhá neustálá přestavba. Určité buňky do kosti vstupují, aby ji tvořily. To je důsledek osteoplastické aktivity. A pak jsou opotřebované, osteoklastické buňky, kde kost odbourávají. Pokud vezmeme problém, který je například velmi častý po menopauze a to je řídnutí kostí, zjišťujeme, že mohou být dva důvody, proč k tomu řídnutí dochází. Jedním z důvodů je, že není dost buněk, které nově do kosti vstupují a druhým, že se kost rychle odbourává. Například léky, které patří do skupiny léků bisfosfonátů, zpomalují nebo brání odbourávání kostí. Tím ale zdravé kostí nezískáme. Asi před 10ti lety proběhla v Evropě studie ohledně této skupiny léků a výsledky studie ukázaly, že pokud se lék bere 5 let, tak je zřejmé, že se kvalita kosti zhoršuje. Bisfosfonáty se používají v poměrně malých dávkách na osteoporózu, ale používají se ve vyšších dávkách k léčení jiných nemocí. A to, co se stává, když se užívají větší dávky těchto léků, jsou určité nezvyklé vedlejší účinky jako osteonekróza (odumírání čelistní kosti).

Příčiny osteoporózy

Cílem přírodní léčby je, že se nesnažíme zastavit viditelné důsledky problémů, ale naopak zjistit proč dochází k nerovnováze. Osteoporóza se vztahuje k menopauze a úbytku estrogenů, ale pravou příčinou je nadbytek studené, suché energie, která kosti oslabuje, nebo nedostatečná výživa a překyselení, tedy nezdravá strava s nadbytkem překyselujících, zejména živočišných potravin, mléčných výrobků, bílého cukru, stolních rostlinných olejů, kofeinu a pečiva. Taková překyselující strava podporuje vyplavování vápníku z kostí nebo špatné vstřebávání živin, minerálů a vitaminů.

Osteoporóza a strava

Jak pevné budou kosti je určováno do jisté míry dědičností, přesto velkou roli hraje také výživa, pestrá strava s dostatečným přísunem přirozeně se vyskytujícího vápníku. Vápník je potřebný pro mnohé funkce v těle, např. pro správnou srdeční činnost, svalové stahy apod. Pokud je v potravě nedostatek vápníku, odbourává se z kostí. Během prvních 30 let života je zejména důležitý jeho přísun a tato doba určuje jak pevné budou kosti po celý život. Rozemletá mletá lněná semínka s množstvím omega-3 mastných kyselin přidávat do polévky, salátů, obilnin, těstovin apod. Z mléčných výrobků, které ve velkém množství mohou způsobit překyselením organismu osteoporozu, je vhodné jíst nikoli ale každý den bio tvaroh, rikota sýr, kozí sýry, žervé, mozzarella, podmáslí. Příprava pokrmů nejlépe napařování nad párou, dušení, restování. Jezte osm až deset oloupaných mandlí několikrát týdně. Přes noc je namočte do vody a odstraňte slupky, aby byly lépe stravitelné. Mandle obsahují mnoho vápníku a vyživují kosti. Je vhodné omezit košťálovou zeleninu (kapusta, zelí, brokolice, květák).
Alkohol ve větším množství zvyšuje riziko osteoporózy. Kofein a nealko sycené a kofeinové nápoje bohaté na fosfor též působí negativně. Kofein vč. černého a zeleného čaje je u osteoporózy nevhodný – váže vápník.

Pohyb a osteoporóza

Důležitý je pohyb a celková životospráva. Cvičení 4 x týdně posiluje kosti a je dobrou prevencí osteoporózy.
U osteoporózy doporučuji jednoduchou olejovou masáž. Olej je nejúčinnější harmonizující prostředek. Zvýší se vstřebávání a kosti se posílí každodenní aplikací oleje na tělo. Pro další posílení kostí přidejte osm kapek čistého esenciálního oleje z máty.

Byliny a osteoporóza

V přírodní medicíně se používá několik bylin s fytoestrogenními účinky a obsahem přírodního vápníku, které se předepisují u osteoporózy. Chřest hroznovitý neboli šatavari harmonizuje hormonální systém a tím posiluje kosti. Triphala, směs tří bylin na detoxikaci, zlepšuje trávící systém a vstřebávání živin, minerálů a stopových prvků včetně vápníku. Cissus quadrangularis je unikátní bylina nabízející vysoké množství přírodního vápníku, fosforu, vitaminů a aminokyselin. Pomáhá podporovat hojení zlomenin, růst a hustotu kostní tkáně u zdravých osob i u řídnutí kostí. Pomáhá posilovat zuby a klouby. Podporuje vstřebávání vápníku. U osteoporózy ji kombinuji se Šatavari a indickým ženšenem Ašvagandou.

MUDr. David Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.