
Alergie či intolerance lepku v případě, že se nebere v úvahu, může způsobit léčbu jinou než omezení lepku. Lékařské testy (krevní odběry, histologie) jsou často negativní, avšak lidé, kteří lepek nesnášejí nadále trpí nepřeberným množstvím symptomů.
Různé druhy lepku
To, že testování ukazuje negativní výsledek, ale je způsoben krevními testy, které zkoumají pouze jeden ze šesti polypeptidů v pšenici, gliadin. Existuje pět dalších: aglutinin v pšeničných klíčcích, glteomorphin, gltueinin, prodynorphin, a omega gliadin. Jedna nebo více kombinací těchto pěti polypeptidů může vyvolat reakci na pšenici.
Příznaky samy mohou ukazovat i na jiné obtíže než jen lepek a na druhé straně, lidé s intolerancí lepku nebo celiakií trpí řadou různých příznaků. Existuje šest příznaků a je vhodné se ujistit, že je vyvolán reakcí organismu na lepek. Někdy se tyto příznaky objevují hned po jídle a netrvají dlouho. V ostatních případech mohou příznaky trvat i několik týdnů, nebo dokonce být chronické, což pak často vede k diagnóze autoimunitního onemocnění místo nesnášenlivosti lepku. Lepek a zdravotní obtíže v článku zde.
Šest příznaků nesnášenlivosti lepku
(1) Gastrointestinální obtíže (GI), zejména potíže se žaludkem. Ty mohou zahrnovat jeden nebo některé z následujících: plynatost, nadýmání, nevolnost, křeče v břiše, zácpa, průjem, nebo střídání zácpy a průjmů – SDT (syndrom dráždivého tračníku).
(2) Bolesti hlavy a / nebo migrény.
(3) Fibromyalgie je syndrom. Fibro = pojivové tkáně; Myo = svaly; algia = bolest. Tak fibromyalgie.
(4) Emocionální projevy týkající se chronické podrážděnost a velká náladovost.
(5) Neurologické problémy, včetně závratí, potíže s vyvažováním, a periferní neuropatie postihující nervy mimo centrální nervový systém vedoucí k bolesti, slabosti, brnění nebo znecitlivění v končetinách.
(6) Únava, ať už chronická nebo téměř po každém jídle. Chronický únavový syndrom (CFS) je, stejně jako fibromyalgie, syndrom, není to nemoc. Pokud máte tuto diagnózu, znamená to, že lékař nenašel příčinu únavy.
Ano, všechny tyto příznaky mohou znamenat i další zdravotní problémy a nemoci.
Jak udělat konečné rozhodnutí
1. Za prvé, napište si každý symptom, který se vás týká, jedno zda je sporadický nebo chronický a nesnažte si příznak vysvětlovat, jen ho napište.
2. Pak přejděte na bezlepkovou dietu po dobu 60 dnů. Pokud máte pocit, že již dále tuto dietu nechcete držet, může to značit, že jste závislí na lepku. Často jsme závislí na věcech, na které jsme alergičtí. Při bezlepkové dietě bychom měli vyloučit pšenici, žito, ječmen, pšenici špaldu, kamut, oves, tritikale. Quinoa, pohanka, jáhly, čirok a rýže jsou bezlepkové. Balené potraviny mohou obsahovat lepek. Čtěte si obaly. Zde je odkaz na můj článek o celiakii.
3. Po 60-ti denní dietě se vraťte k poznámkám a zjistit, kolik z vašich symptomů přetrvává. Pokud většinou zmizely, můžete se rozhodnout zůstat na bezlepkové dietě. Pokud si nejste jisti, vraťte se ke své původní stravě, zda se tyto příznaky vrátí.
4. Po šestiměsíční bezlepkové dietě, je možné postupně při individuální konzultaci začlenit některé z potravin, které jste vynechali, aniž to vyvolá potíže.