Typický příklad úzkého vztahu mezi psychikou a ročním obdobím je podzimní a zimní splín až deprese.

Podzimní deprese

Nedostatek světla v uměle osvětlených místnostech, kancelářích a bytech spolu se sedavým způsobem života bez dostatku denního světla vyvolává sezonní afektivní porucha. Světlo může ovlivnit natolik závažnou nemoc jako je deprese. Světlo totiž působí na metabolismus v mozku.

Od října do března se zvyšuje počet lidí trpících touto poruchou. Výskyt se pohybuje mezi 2-10% v populaci. Je možné, že že částečně tato porucha pramení z minulosti, kdy v zimních měsících v severních zemích přežívali lidé bez pohybu a na malém přísunu stravy.

Nízká potřeba pohybu, chutí k jídlu a sexu souvisí s nízkou hladinou serotoninu, který v zimních měsících klesá. Modení doba ale prohlubuje tuto poruchu a zimní deprese a jedná se na rozdíl od minulosti spíše o závažný psychologický i společenský problém.

Nemoc je nebezpečná, a často vyústí v silné deprese až pokusy o sebevraždu. Sezonní porucha je druhem deprese, bez vnějšího projevu žalu nebo úzkosti, často se měnící na jaře v manickou fázi. K příznakům patří smutek, snížené libido, spavost, úzkost a chuť na sladké. Spousta lidí má mírnější projevy, které nejsou diagnostikované. často se projevují poruchy spánku.

Terapie světlem

Velmi účinná u sezonních afektivních poruch je terapie světlem. Světelná terapie se začala aplikovat na základě informací o přenosu informací světla za pomoci melatoninu. Zejména je nutné doržet načasování terapie, protože aplikace světla později ráno a delší dobu po probuzení mělo jen částečný účinek.

Terapie často spočívá v aplikaci bílého nebo modrého LED světla, které mají v důsledku působení v oblasti neviditelného světla menší intenzitu než fluorescent. Přirozené ranné sluneční světlo v oblasti 500nm má též vysoký účinek. Světelná terapie zvyšuje nejen hladinu serotoninu, ale také dopaminu. Oba neuropřenašeče ovlivňují deprese, na tomto principu fungují antidepresiva.

Terapie trvá 30 minut denně po celou zimu při vystavení nejčastěji bílému světlu asi 40 minut po východu slunce. Světelný box lze postavit na vzdálenost 100 cm, během terapie lze snídat, číst si, a jednou za minutu se podívat do světelného zdroje.

David Frej

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.