Během roku jsou lidé vystaveni virózám a bakteriálním infekcím. S nastupujícím jarem se objevují nejen nachlazení, ale také jarní alergie na pyly a prach, například senná rýma. Následující rady se týkají posílení imunity nejen na jaře, ale na celý rok.

Druhy imunity

Rozlišujeme imunitu vrozenou, danou při narození a tvořící bariéru proti mikrobům. Získaná imunita představuje sekundární ochranu proti škodlivým choroboplodným zárodkům a lze ji získat proděláním infekčního onemocnění, po kterém si imunitní buňky pamatují daného mikroba a při příštím setkání již signalizují imunitnímu systému, že je nutné proti těmto malým vetřelcům vyrábět protilátky, které je zneškodní. Také očkování patří k získané imunitě, ale některá očkování lze řadit ke zbytečným a zatěžujícím organismus, nedoporučuji například očkování proti pneumokokům, tuberkulóze nebo chřipce. Většina civilizačních nemocí je způsobena špatným životní stylem, nevhodným jídelníčkem a vnějšími negativními vlivy, jako jsou toxiny v ovzduší a v potravě. K hlavním faktorům, který snižuje imunitu, patří též stres. Nepravidelná životospráva, nezdravá strava, a stres hluboce ovlivňují náš organizmus a způsobují ukládání škodlivin v tkáních, čímž se vytvářejí podmínky pro nemoc. Po letech tento stav vyústí v různá chronická onemocnění, dokonce i v rakovinu nebo cukrovku.

Příčiny a projevy oslabené imunity

Z hlediska přírodní medicíny lze považovat za příčiny imunitních nemocí znečištěné ovzduší, stres, metabolická onemocnění, nesprávné životní návyky, oslabující imunitní systém, kdy bakterie a viry napadají organismus. Též genetické vlohy hrají určitou roli.

K nejčastějším projevům oslabené imunity patří:
-opakované infekční onemocnění
-únava bez patologického nálezu
-náchylnost k onemocnění
-nedostatek energie

Jak imunitu podpořit

Přírodní a zejména východní medicína předchází poruchám imunity správným životním přístupem, kdy vhodnou stravou, pohybem, spánkem, protistresovými technikami a relaxací a bylinami upraví nerovnováhu ještě v době, než nemoc naplno propukne. Při nevyvážené stravě, hromadění odpadních látek nebo stresu se imunita oslabuje a umožňuje patogenním organismům jako viry a bakterie, aby se projevily.

Strava a imunita

Potraviny snižující imunitu. Z hlediska stravy je vhodné vyloučit těžce stravitelné potraviny jako měkké a plísňové sýry, jogurty, vepřové maso, pšeničnou mouku, cukr a běžné levné rostlinné oleje jako je slunečnicový.
Vhodné potraviny na imunitu. Doporučuje se naopak konzumovat ořechy, česnek, cibuli, ryby, hrách, houby jako šitaké, citrusy, jablka, lněný olej, ghí (přepuštěné máslo), oliovvý olej, kefír a podmáslí, kysané zelí, kimchi, dušenou zeleninu.

Podpora detoxikace a imunita

Přerušovaný půst, speciální masáže, sauna a pravidelný režim nastavuji individuálně podle zdravotního stavu a metabolismu,
Vede výrazně k posílení a harmonizaci imunity a postupném zmírnění či odstranění alergií, rýmy, onemocnění dýchacích cest, průdušek, vorových onemocnění apod.

Byliny na posílení imunity

Amalaki (Emblica officinalis) – indický angrešt je nejznámějším tonikem a nejbohatším přírodním zdrojem vitaminu C, který se nezničí ani varem a úpravou do kapslí. Je to jeden z nejsilnějších antioxidantů. Amrita (Tinospora cordifolia) zvyšuje odolnost proti nemocím, posiluje imunitu. Má hořkou chuť, protizánětlivé a protikřečové účinky. Ašvaganda (Withania somnifera) je jedna z hlavních bylin podporující tvorbu odžasu, tedy posilující imunitu. Zvyšuje odolnost a sílu. Kutki (Picrorhiza kurroa ) posiluje nejen imunitu, ale také játra. Tulsi je možné užívat v kapslích, a vhodné pít některý z čajů Tulsi ze svaté bazalky (Ocimum sanctum). Tulsi, elixír zdraví, má mnoho zdravotních účinků a mimo jiné posiluje imunitu a dýchací systém. Lze je pít v různých chuťových podobách. Chřest hroznovitý, Śatavari (Asparagus racemosus) , posiluje ženský organismus a imunitu. Echinacea je vhodná ke krátkodobému užívání při nachlazení. Ginkgo patří také k imunitu podporujícím bylinám, nejen na prokrvení. Též Aloe vera a česnek posilují imunitu. Unikátní jsou zelené potraviny, a směsi, zejména pro spirulinu a chlorellu, které výrazně posilují imunitu. Kalmegh nahrazuje ve svých účincích zakázaný Neem a působí nejen na játra, ale také na imunitní systém.

Velmi účinné jsou byliny jako echinacea a méně známý sadec prorostlý, extrajty z grepových jader či dračí krev.

Odpočinek a pohyb

Relaxace, autosugesce a meditace zvyšují imunitu. Cvičení zvyšuje tvorbu krvinek, zodpovědných za imunitu. Ve spánku se uvolňuje nejvíce aktivátorů imunity, zejména pokud chodíme spát před půlnocí a spíme max. 7 hodin.

Jóga doporučuje na imunitu:
1.Širšásan (stoj na hlavě) – nevhodné pro začátečníky a při srdečně-cévních nemocích.
2.Sarvagnásan (stoj na ramenou)

dr.Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.