Vystavení pokožky slunci způsobuje nejen její nepříjemné začervenání, svědění, nebo úžeh, ale dlouhodobě přispívá i ke stárnutí pokožky a je významným faktorem vyvolávajícím různé typy nádorových onemocněni kůže.

Ochrana pokožky

Zvláště citlivá je kůže u osob světle pleti, která se rychle „spálí“. Prudkým sluncem mohou být poškozeny i tkáně oka. Proto je při cestách do tropů a subtropů, ale také kamkoli do hor, bezpodmínečně nutné používat kvalitní opalovací krémy, mléka, emulze a oleje s ochrannými faktory (filtry UV záření) a brýle chránící proti ultrafialovým paprskům.

K ošetření rtů se používají speciální tyčinky a emulze obsahující ochranné faktory. Nemoc z přehřátí (úpal) je stav, kdy selhává termoregulace vlivem nadměrné expozice horku (zejména při kombinaci horka a vysoké vlhkosti). Nemusí být pouze důsledkem nadměrného oslunění. Projevuje se slabostí, nevolností, bolestí hlavy a pocitem nesnesitelného horka. Později se objeví zmatenost, poruchy vědomi a křeče. Tělesná teplota stoupá přes 40 °C a přitom dochází k zástavě pocení. Prevenci je postupná adaptace na horké
klima, lehký oděv a občasné ochlazování pokožky koupáním a sprchováním.

Zásady pobytu na slunci

Prevence spočívá v omezování opalování, pobytu na slunci mezi 11 a 15 hod.

Aplikací krémů v dostatečném množství (nejméně 6 čajových lžiček u dospělého), s ochranným faktorem alespoň 30, která chrání proti ultrafialovému záření B (UVB), a zároveň chrání dostatečně proti UVA (takové krémy, které mají dostatečnou ochranu proti ultrafialovému A záření mají na obale v kroužku UVA). Číslo ochranného faktoru určuje čas, kdy je kůže chráněná v poměru k době za kterou bez krému zrudne. Faktor 25 umožní zůstat na slunci 4 hodiny, neboť bez krému zrudne pokožka za 10 min.

Krém naneste na kůži půl hodiny před tím, než jdete na slunce.

Mažte se každé 2 hodiny, pokud zůstáváte venku na slunci, po zpocení a koupání, nebo po utření ručníkem do sucha.

Noste sluneční brýle s UV 400.

Číslo ochranného faktoru určuje čas, kdy je kůže chráněná v poměru k době za kterou pokža bez krému zrudne. Faktor 25 umožní zůstat na slunci 4 hodiny, neboť bez krému zrudne pokožka za 10 min.

Pijte čistou nepříliš studenou vodu, doplňkově džusy, čaj a omezte kofeinové, vychlazené (s ledem) nápoje.

df

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.