Zánět je ozdravná reakce těla na nebezpečné infekce, poškození a poranění a je součástí reakce imunitního systému. Zánět signalizuje imunitnímu systému, aby začal vylučovat speciální buňky, které likvidují mikrobi a uzdravují poškozené tkáně. Jak uvádím v kniháchv článcích, chronický zánět zvyšuje riziko civilizačních nemocí, jako alergie, cukrovka, rakovina, autoimunitní nemoci např štítné žlázy a také nejčastější příčinu úmrtí, nemoci srdce a cév.

V mnoha studiích se zkouší integrativní medicína, propojení přírodní a konvenční medicíny, zejména v úpravě stravy a bylin v kombinaci s některými léky.

Jak vysvětluji v knize Tučné superpotraviny a oleje a také knihách o zánětu, kornatění tepen (ateroskleróza) není způsobena zvýšeným cholesterolem, ale zánětem. Metodou, jak snížit ischemickou chorobou srdeční či riziko infarktu tak je snížení zánětu. Existují dostatečně vědecké důkazy, např ve studii CANTOS (Canakinumab Anti-inflammatory Thrombosis Outcome Study) se vědci namísto cholesterolu zaměřili na zánět. Látka zvaná canakinumab, monoklonální protilátka neutralizuje prozánětlivou molekulu interleukin-1 beta a snižuje riziko opakovaného infarktu.

Zánět probíhá často skrytě, pokud na něj nemyslíme. Například lidé často zcela zdraví s rodinnou anamnézou mohou mít vysoké riziko nemoci srdce, protože mají vysoké protilátky např. proti myokardu. Pokud se protilátky nezjistí, může nastat závažná srdeční příhoda i bez jiných patologických krevních testů i EKG.

Některé zásady, které blíže rozvádím ve svých knihách o zánětu:

  • Protizánětlivá strava : potraviny bohaté na zdravé tuky jako ryby či zvěřina, semínka, ořechy, antioxidanty v koření a ovoci, zelenina…

Vyhněte se prozánětlivým potravinám: ztuženým tukům, polotovarům, cukru, rostlinným olejům s nadbytkem omega-6 mastných kyselin jako slunečnicový olej, margarínům, těstovinám, bramborům, tedy škrobům, pšeničnému lepku

  • Stabilní hladina krevního cukru a tlaku: protizánětlivá strava s přiměřeným množstvím bílkovin, bez rafinovaných sacharidů a pšenice (těstoviny, pečivo z pšenice)
  • Pohyb: 150 minut týdně jen středně intenzivního pohybu dostačuje, aerobní pohyb jako jízda na kole, běh, chůze ale nestačí, nutné je mírné posilování a relaxace s dechovými cviky.
  • Nadváha: nadváha může být přítomna u  štíhlých lidí s nadměrným množstvím zásobního tuku, zejména vlivem větší konzumace sacharidů v pečivu. Viscerální tuk vylučuje zánětlivé cytokiny.
  • Stres: jedna z příčin zánětu a nemocí srdce. Vhodné jsou dechové cviky, relaxace u hudby nebo v přírodě, aktivní relaxace s vizualizací apod.

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.