Správný výběr potravin a optimální chování při jídle posílí seberegulační síly organismu. Vyrovnané a dobře strávené jídlo vytvoří v celém člověku tak silný pocit blaha, že budete sami od sebe chtít tento zážitek opakovat.

Popišme si několik doporučených základních potravin, které by měly být často konzumovány, aby se zajistilo optimální zdraví.

Několik zásad výběru potravin

1. Potraviny, které jsou vypěstovány tam, kde člověk bydlí, jsou všeobecně
stravitelnější než dovážené jídlo. Kromě toho by mělo být jídlo dle
možnosti konzumováno v době, ve které roste.

2. Jídlo, na které je člověk již po generace zvyklý, je příznivější než „cizí“.

3. Nejezte a nepijte nic, co přijde rovnou z lednice. Nic neoslabí dlouhodobě více trávení.

4. Dobře uvařené teplé jídlo podporuje trávení. Jezte proto přednostně
teplé jídlo.

5. Strava by měla být čerstvě připravena. Nepoužívejte, pokud možno,
především ne konzervy.

6. Ohřáté jídlo je nezdravé. Hromadí se v něm volné radikály, urychlí
stárnutí těla a zkalí mysl.

7. Místo bílého rafinovaného cukru používejte dle možnosti palmový cukr, hnědý třtinový cukr nebo za studena odstředěný kvalitní med. Víc než tři čajové lžičky sladidla navíc tvoří toxiny!

8. Potraviny, jež silně blokují kanálky, jsou: zkysané mléčné výrobky (sýr,
tvaroh, kefír, jogurt), kyselé potraviny (nakládaná zelenina a okurky,
citrony bez sladidla), čokoláda, kakao a příliš mnoho sladkostí. Používejte
je co nejméně, a když, tak v poledne .

9. Požívání masa není odmítáno. Zásadně ale platí za
potravinu, která je těžce stravitelná a tím zatěžuje tělo a podporuje jeho
rozklad. Kdo jí maso, musí mít silné trávení; lépe jíst maso v poledne a ne více než 3xtýdně.
Místo vepřového a hovězího masa jezte raději drůbež nebo zvěřinu. Ryby jsou lehce stravitelné, ale jezte více sladkovodní.

10. Kvalitativně méně hodnotnou potravu, jako je rozvařené jídlo, můžete
zlepšit: přidejte trochu zázvoru a ghí.

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.