Správný výběr potravin a optimální chování při jídle posílí seberegulační síly organismu. Vyrovnané a dobře strávené jídlo vytvoří v celém člověku tak silný pocit blaha, že budete sami od sebe chtít tento zážitek opakovat.

Popišme si několik doporučených základních potravin, které by měly být často konzumovány, aby se zajistilo optimální zdraví.

Několik zásad výběru potravin

1. Potraviny, které jsou vypěstovány tam, kde člověk bydlí, jsou všeobecně
stravitelnější než dovážené jídlo. Kromě toho by mělo být jídlo dle
možnosti konzumováno v době, ve které roste.

2. Jídlo, na které je člověk již po generace zvyklý, je příznivější než „cizí”.

3. Nejezte a nepijte nic, co přijde rovnou z lednice. Nic neoslabí dlouhodobě více trávení.

4. Dobře uvařené teplé jídlo podporuje trávení. Jezte proto přednostně
teplé jídlo.

5. Strava by měla být čerstvě připravena. Nepoužívejte, pokud možno,
především ne konzervy.

6. Ohřáté jídlo je nezdravé. Hromadí se v něm volné radikály, urychlí
stárnutí těla a zkalí mysl.

7. Místo bílého rafinovaného cukru používejte dle možnosti palmový cukr, hnědý třtinový cukr nebo za studena odstředěný kvalitní med. Víc než tři čajové lžičky sladidla navíc tvoří toxiny!

8. Potraviny, jež silně blokují kanálky, jsou: zkysané mléčné výrobky (sýr,
tvaroh, kefír, jogurt), kyselé potraviny (nakládaná zelenina a okurky,
citrony bez sladidla), čokoláda, kakao a příliš mnoho sladkostí. Používejte
je co nejméně, a když, tak v poledne .

9. Požívání masa není odmítáno. Zásadně ale platí za
potravinu, která je těžce stravitelná a tím zatěžuje tělo a podporuje jeho
rozklad. Kdo jí maso, musí mít silné trávení; lépe jíst maso v poledne a ne více než 3xtýdně.
Místo vepřového a hovězího masa jezte raději drůbež nebo zvěřinu. Ryby jsou lehce stravitelné, ale jezte více sladkovodní.

10. Kvalitativně méně hodnotnou potravu, jako je rozvařené jídlo, můžete
zlepšit: přidejte trochu zázvoru a ghí.

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.