Začnu známou frází: „Jste tím, co jíte.“ Bohužel stále přetrvává, ačkoliv je nepřesná a neúplná. Jste též tím, co nejíte. Existuje mnoho omylů. To, co jíte a nejíte ovlivňuje vaše tělo a mysl.
Dříve se učili medici tomu, že „pokud mozek dostane dostatek glukózy a kyslíku, vytvoří si ostatní potřebné látky sám“. Tato poučka nebrala v potaz kvalitu výživy přiváděnou tělu a stupeň účinné metabolizace živin.

Pokusy nezvratně prokázaly, že to, co snídáte, obědváte a večeříte ovlivňuje činnost mozkových neuronů (nervových buněk). Neuropřenašeče jsou chemickými posly, přenášejícími rychlostí blesku signály z jedné nervové buňky na druhou. Nejíte-li dostatek potřebných potravin, mozek nevytváří rychle potřebné neuropřenašeče. Vaše myšlení se zpomaluje.

Dr. Edith Cohenová krmila krysy velkými dávkami B vitamínu cholinu a tvorba neuropřenašeče acetylcholinu se zvýšila. Později došli vědci ke zjištění, že při příjmu cholin obsahujícího lecitinu, látky získané z vaječného žloutku, mléka, sojových bobů a kukuřice se tvoří více cholinu než při podávání cholinu samotného. Vysoká hladina cholinu přetrvávala u subjektů delší dobu než při konzumaci samotného cholinu.

Jídlem ke zvýšené duševní činnosti nebo ospalosti

Fascinujícím objevem zjistil Wurtman a jeho tým, že při příjmu jídla bohatého na bílkoviny, jako jsou vejce, maso nebo ryby jste více duševně svěží než při příjmu sacharidů, například ovoce, zeleniny či cereálií. Posledně zmiňované potraviny sbližují myšlenkové procesy a přivádějí ospalost, nevítaný stav v dnešním soutěživém světě. Proč? Esenciální aminokyselina – kterou tělo neumí vyrobit-tryptofan se obtížně vstřebává a přivádí do mozku.

Tryptofan, který se nachází v krůtím mase, mléku, v menším množství v neloupané rýži, čočce, arašídech, dýni a sezamových semíncích se obtížně při bílkovinné stravě dostává do mozku. Jiné aminokyseliny obsazují dříve místa na přenašečích. Při konzumaci jídla s převažujícími sacharidy nemusí tryptofan soutěžit s ostatními aminokyselinami a snadněji se přenáší.

Vědci zjistili vliv množství tryptofanu v krvi a mozku na tvorbu serotoninu, neuropřenašeče v mozku. Ten navozuje ospalost, liknavost a snižuje citlivost k bolesti. Účinek teplého mléka před spaním dříve mnoha lékaři doporučovaného, se přisuzoval vápníku. Nyní někteří vědci pokládají za hlavní látku tryptofan. Nedostatek některých známých živin též snižuje schopnost myšlení, například vitamín A a zinek.

Výživa dětí a IQ

Před několika lety testoval indonéský tým biochemiků platnost informace, že podvýživa malých dětí způsobuje trvalé poškození mozku. Tým z Indonéské univerzity vedený Pek Hien Liangem a MUDr. Tijook Tiauw Hiem měřil inteligenci 107 dětí ve věku 5-12 let. 46 bylo podvyživených, 17 trpělo nedostatkem vitamínu A. Ostatní byly zdravé.Inteligenci dětí měřili klinickými a laboratorními testy včetně sledování příjmu potravy. Pro větší validitu prošly děti inteligenčními testy.

Skupina s nedostatkem vitamínu A a jinými známkami podvýživy měla nejnižší počet IQ bodů. Jedním z nejzajímavějších aspektů studie bylo společné sledování celým týmem. Intelektuální a tělesný vývoj dětí „lze předvídat s velkou přesností na základě jejich výživy v předškolních letech. Studii uzavřeli vědci konstatováním, že podvyživené děti prokázaly nejnižší IQ, zatímco dobře živení vrstevníci měly IQ nejvyšší.

Zdroj: kniha Stephen Langer, Jak si zvýšit IQ, 2002

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.