Než začneme s očistou svého těla, měli bychom vědět, že nejdříve bychom měli očistit místo, kde žijeme. Je důležité vědět, jaké škodliviny nás obklopují. Mnohé toxiny v našem prostředí, doma či v práci, způsobují nebo se podílejí na mnoha civilizačních nemocích: rakovině, nemocích cév a srdce, cukrovky, demence, psychických nemocích, astmatu, alergiích, kožních vyrážkách, zažívacích obtížích, únavě, bolestech hlavy atd.

Toxické škodliviny v koupelně

Jakmile si ráno pustíte vodu z kohoutku, vysprchujete se, natřete se pleťovým mlékem, vyčistíte zuby zubní pastou, použijete krém na obličej, nastříkáte si deodorant-ve všec případech dostáváte do sebe dávku toxických látek, pokud nepoužíváte vše ve 100% přírodním stavu. Ve vodě je škodlivý chlor a fluorid, ve sprchovém gelu a šamponu je sodium lauryl sulfate, cocoamide DEA, parabeny, vstřebávající se pokožkou. V zubní pastě se nachází krysí jed pro mozek neboli fluorid, v deodorantu (DMDM Hydantoin, imidazolidinyl urea, limonen), v make-upu a řasence propyleneglycol, bronopol, formaldehyd), a v parfému isopropyl alcohol, phthaláty)….

V čistících prostředcích zase najdeme Triclosan, v osvěžovačích vzduchu limonen, linalool a šestimocný chrom v ochranných pracovních rukavicích!
Pokud pijete kávu nebo čaj, z nejvyšší pravděpodobností pijete též plísně a pesticidy, v běžném džusu cukr a barviva, v uzeninách dusitany, v džemu ovocný cukr či bílý cukr….
(O toxických látkách ve stravě se dočtete zde.)

Výrobci tvrdí, že škodliviny se nachází v limitních a jen v malých množstvích, ale stejně jako u potravin to znamená, že takové škodliviny by neměly výraznější vliv na zdraví, pokud by byly používány samostatně anebo jednou za čas. Pokud se ale tyto látky kumulují a působí společně při současném a každodenním používání různých přípravků, tak nikdo není schopen předvídat, k čemu dojde Samozřejmě se pak takové působení projeví negativně na zdravotním stavu, protože organismus je schopen metabolizovat a vylučovat toxiny jen po určitou dobu a jen do určitého množství.

Čtete-li obaly kosmetických a čistících prostředků, vonných svíček a osvěžovačů vzduchu, často tam najdete jen označení parfém. Celkem se můžeme přestavit pod tímto označením ale asi 3000 chemikálií . Vědci zjistili 300 chemikálií v krvi novorozenců, karcinogenní formaldehyd se nachází v osvěžovačích vzduchu, fluorid v pitné vodě způsobuje u tisíců lidí rakovinu. Ve vzduchu dýcháme až 100 000 toxinů, ftaláty v krémech, parfémech a opalovacích krémech zvyšují riziko cukrovky, opalovací krémy s ochranným faktorem zase zvyšují riziko rakoviny kůže.

V jedné studii se v tkáních u žen, které podstoupily operaci prsu, pro výskyt rakoviny našel u všech žen některý druh parabenu. Paraben je chemicky kyselina parahydroxybenzoová – používaná jako konzervant v noha kosmetických přípravcích od zubních past po sprchové gely. Parabely napodobují v účincích estrogeny a zvyšují riziko rakoviny prsu.

Diethanolamin (DEA) se nacházejí v mnoha přípravcích, šamponech, krémech, pěnách do koupele atd.Tato látka zvyšuje riziko rakoviny, zejména u dětí.

Formaldehyd je jedna z nejčastějších toxických látek. Nachází se v mnoha stavebních materiálech včetně dřeva, v překližkách, tapetách, malířských barvách a lepidlech, v dezinfekčních přípravcích,tiskařské černi, pesticidech, ústní vodě, v kobercích, nábytku, uretanu, v lacích na nehty. Dráždí oči, nos, způsobuje závratě, bolesti hlavy,
poruchy s dýcháním, rýmu, krvácení z nosu, dezorientaci.

Rozdělení toxinů

Jak bylo zmíněno, toxiny jsou látky poškozující buňky. Tvoří se v těle
(při metabolismu) anebo se dostávají do těla z vnějšího prostředí. Škodliviny, které dlouhodobě dýcháme nebo přijímáme v potravinách a nápojích, pronikají do krevního oběhu, přetěžují játra a ledviny a nakonec se usazují v orgánech.

K toxinům se řadí:
Odpadní látky při metabolismu. Hromadění těchto látek může vyvolávat poškození buněk a záněty.

Chemikálie a škodlivé látky ve vzduchu (výfukové plyny, elektrárny), v půdě (chemické postřiky) a vodě (saponáty, léky), rozpouštědla, konzervační látky, např. formaldehyd, pesticidy, hormonální terapie, některé léky a chemoterapie, vakcíny s cizorodým genetickým materiálem, formaldehydem, hliníkem a rtutí.

Znečištěná voda a konzumované potraviny obsahující chemikálie, např. pesticidy.

Mikroorganismy (bakterie, plísně, paraziti), jejichž toxické látky mohou kolovat v krvi a vyvolávat nepříznivou imunitní reakci a alergie.

Těžké a lehké kovy (např. rtuť, olovo, hliník).

Elektromagnetický smog (mobily, počítače, ozařování).

Mentální toxiny vznikající stresem a negativním myšlením. Velké množství informací, barev, zvuků působí negativně zejména na děti. Nepravidelný životní styl, spánek po půlnoci, noční směny a také nadváha navozují stres a mentální problémy.

z nové knihy dr. Freje Detoxikace pro dlouhý život

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?