Než začneme s očistou svého těla, měli bychom vědět, že nejdříve bychom měli očistit místo, kde žijeme. Je důležité vědět, jaké škodliviny nás obklopují. Mnohé toxiny v našem prostředí, doma či v práci, způsobují nebo se podílejí na mnoha civilizačních nemocích: rakovině, nemocích cév a srdce, cukrovky, demence, psychických nemocích, astmatu, alergiích, kožních vyrážkách, zažívacích obtížích, únavě, bolestech hlavy atd.

Toxické škodliviny v koupelně

Jakmile si ráno pustíte vodu z kohoutku, vysprchujete se, natřete se pleťovým mlékem, vyčistíte zuby zubní pastou, použijete krém na obličej, nastříkáte si deodorant-ve všec případech dostáváte do sebe dávku toxických látek, pokud nepoužíváte vše ve 100% přírodním stavu. Ve vodě je škodlivý chlor a fluorid, ve sprchovém gelu a šamponu je sodium lauryl sulfate, cocoamide DEA, parabeny, vstřebávající se pokožkou. V zubní pastě se nachází krysí jed pro mozek neboli fluorid, v deodorantu (DMDM Hydantoin, imidazolidinyl urea, limonen), v make-upu a řasence propyleneglycol, bronopol, formaldehyd), a v parfému isopropyl alcohol, phthaláty)….

V čistících prostředcích zase najdeme Triclosan, v osvěžovačích vzduchu limonen, linalool a šestimocný chrom v ochranných pracovních rukavicích!
Pokud pijete kávu nebo čaj, z nejvyšší pravděpodobností pijete též plísně a pesticidy, v běžném džusu cukr a barviva, v uzeninách dusitany, v džemu ovocný cukr či bílý cukr….
(O toxických látkách ve stravě se dočtete zde.)

Výrobci tvrdí, že škodliviny se nachází v limitních a jen v malých množstvích, ale stejně jako u potravin to znamená, že takové škodliviny by neměly výraznější vliv na zdraví, pokud by byly používány samostatně anebo jednou za čas. Pokud se ale tyto látky kumulují a působí společně při současném a každodenním používání různých přípravků, tak nikdo není schopen předvídat, k čemu dojde Samozřejmě se pak takové působení projeví negativně na zdravotním stavu, protože organismus je schopen metabolizovat a vylučovat toxiny jen po určitou dobu a jen do určitého množství.

Čtete-li obaly kosmetických a čistících prostředků, vonných svíček a osvěžovačů vzduchu, často tam najdete jen označení parfém. Celkem se můžeme přestavit pod tímto označením ale asi 3000 chemikálií . Vědci zjistili 300 chemikálií v krvi novorozenců, karcinogenní formaldehyd se nachází v osvěžovačích vzduchu, fluorid v pitné vodě způsobuje u tisíců lidí rakovinu. Ve vzduchu dýcháme až 100 000 toxinů, ftaláty v krémech, parfémech a opalovacích krémech zvyšují riziko cukrovky, opalovací krémy s ochranným faktorem zase zvyšují riziko rakoviny kůže.

V jedné studii se v tkáních u žen, které podstoupily operaci prsu, pro výskyt rakoviny našel u všech žen některý druh parabenu. Paraben je chemicky kyselina parahydroxybenzoová – používaná jako konzervant v noha kosmetických přípravcích od zubních past po sprchové gely. Parabely napodobují v účincích estrogeny a zvyšují riziko rakoviny prsu.

Diethanolamin (DEA) se nacházejí v mnoha přípravcích, šamponech, krémech, pěnách do koupele atd.Tato látka zvyšuje riziko rakoviny, zejména u dětí.

Formaldehyd je jedna z nejčastějších toxických látek. Nachází se v mnoha stavebních materiálech včetně dřeva, v překližkách, tapetách, malířských barvách a lepidlech, v dezinfekčních přípravcích,tiskařské černi, pesticidech, ústní vodě, v kobercích, nábytku, uretanu, v lacích na nehty. Dráždí oči, nos, způsobuje závratě, bolesti hlavy,
poruchy s dýcháním, rýmu, krvácení z nosu, dezorientaci.

Rozdělení toxinů

Jak bylo zmíněno, toxiny jsou látky poškozující buňky. Tvoří se v těle
(při metabolismu) anebo se dostávají do těla z vnějšího prostředí. Škodliviny, které dlouhodobě dýcháme nebo přijímáme v potravinách a nápojích, pronikají do krevního oběhu, přetěžují játra a ledviny a nakonec se usazují v orgánech.

K toxinům se řadí:
Odpadní látky při metabolismu. Hromadění těchto látek může vyvolávat poškození buněk a záněty.

Chemikálie a škodlivé látky ve vzduchu (výfukové plyny, elektrárny), v půdě (chemické postřiky) a vodě (saponáty, léky), rozpouštědla, konzervační látky, např. formaldehyd, pesticidy, hormonální terapie, některé léky a chemoterapie, vakcíny s cizorodým genetickým materiálem, formaldehydem, hliníkem a rtutí.

Znečištěná voda a konzumované potraviny obsahující chemikálie, např. pesticidy.

Mikroorganismy (bakterie, plísně, paraziti), jejichž toxické látky mohou kolovat v krvi a vyvolávat nepříznivou imunitní reakci a alergie.

Těžké a lehké kovy (např. rtuť, olovo, hliník).

Elektromagnetický smog (mobily, počítače, ozařování).

Mentální toxiny vznikající stresem a negativním myšlením. Velké množství informací, barev, zvuků působí negativně zejména na děti. Nepravidelný životní styl, spánek po půlnoci, noční směny a také nadváha navozují stres a mentální problémy.

z nové knihy dr. Freje Detoxikace pro dlouhý život

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.