Kvalitní a zdravé tuky jsou s bílkovinami nejdůležitější živinou, v minulosti vychvalovanou i haněnou, doporučovanou i zakazovanou.
Nedostatek zdravých tuků
Většina civilizačních chorob – nemoce srdce, záněty, rakovina, cukrovka a kožní nemoce – je způsobena zánětem, z pohledu stravy nadbytkem nezdravých tuků a nedostatkem zdravých tuků a bílkovin, pramenící z našeho příliš pomalu se měnícího genomu a rychlých změn kolem nás. Nikoli cholesterol či nasycené tuky ve stravě, ale nadbytek sacharidů, konzumace zejména rostlinných olejů a ztužených tuků, spolu se sníženým příjmem omega-3 v rybách, nedostatek antioxidantů, vitaminů a minerálů, málo spánku, hodně stresu a sedavý způsob života stojí za epidemií civilizačních chorob.
Nezdravá strava je příčinou mnoha nemocí spolu s nedostatkem pohybu, nadměrným pitím alkoholu a kouřením. Lidé vždy jedli velké množství tuků, nejen v době před zemědělskou revolucí, kdy naši předkové jako sběrači a lovci jedli maso, vejce, bobule, byliny, kořeny a hlízy, zeleninu. V době před dvanácti tisíci lety jsme se zemědělskou revolucí začali pěstovat pšenici a jíst sýry a objevovaly se civilizační nemoci. Nicméně potraviny samozřejmě nebyly průmyslově upravované.
Velké změny se odehrály až s průmyslovou revolucí před sto lety, kdy na samém konci 19. století započala výroba rafinovaných potravin jako bílé mouky, cukru, margarínu či rostlinných olejů, a začaly se používat také chemikálie. Na rozdíl od cukru, který byl až do roku 1850 pro běžné lidi celkem vzácný a rostlinných olejů, se tuky v másle, sádle a mase jedly po tisíciletí.
Zdravé tuky jsou nutné pro růst, vývoj a zdraví. Jsou nezbytné pro správnou funkci buněčných membrán, tvorbu prostaglandinů, regulaci cholesterolu atd. V našem chladnějším klimatickém pásmu se vždy jedlo maso a vařilo na sádle.
Nedostatek tuků – epidemie nemocí
Epidemie obezity a cukrovky vypukla koncem sedmdesátých let minulého století, příznačně právě v době, kdy lékaři započali tažení proti potravinám, které byly po staletí nedílnou součástí našeho jídelníčku – masu, sádlu, máslu a vejcím. A místo nich doporučovali zařadit na jídelníček nové potraviny, o kterých neměli naši předkové ani tušení – slunečnicový či sójový olej, škroby v těstovinách, rafinovaný cukr v cereáliích, polotovary, umělá másla.
Nízkotučná strava selhala v prevenci civilizačních nemocí, a co hůře, odstartovala epidemii nemocí. Potravinářský průmysl vydělává na nezdravých nízkotučných poravinách, kde musí nahrazovat tuk, bez něhož je chuť výrobků velmi špatná, cukrem. Velké množství sacharidů (pečivo, brambory, sladké ovoce, sladkosti) zvyšuje hladinu inzulinu, který působí prozánětlivě, chronické i mírně zvýšené hladiny krevního cukru zvyšují riziko cukrovky a nemocí srdce. Studie ukazují, že čím více jíte sacharidů a cukru (nikoli tuku), tím kratšího života se dožijete.
Epidemii civilizačních nemocí způsobily různé faktory, ale dva zásadní důvody v posledních padesáti letech jsou nízkotuční strava s převahou nezdravých tuků, jako jsou rostlinné oleje a margaríny, a nadbytek sacharidů a cukrů v obilovinách, ovoci a luštěninách.
Zatím ze zjištěných faktů vyplývá, že chcete-li zhubnout, je nejvhodnější zvýšit příjem zdravých tuků a omezit konzumaci sacharidů a nezdravých tuků.
Tuky (argument vyššího množství kalorií na gram nedává smysl) ale působí na metabolismus jinak: snižují chuť k jídlu, urychlují metabolismus, nezvyšují hladinu inzulinu, takže nezpůsobují ukládání tuku v břiše. Naopak cukry, přestože mají méně kalorií na gram, působí opačně, zvyšují inzulin, tím vedou k ukládání tuku v břiše a kolem orgánů a zvyšují chuť k jídlu. Zdravé tuky patří do první linie boje proti rakovině, protože snižují zánět.
Základem je jíst nutričně vyvážené jídlo se všemi živinami, při současném omezení příjmu kalorických
potravin, zejména polotovarů, cukrů, pečiva, ovoce, luštěnin a nezdravých tuků zejména v rostlinných olejích.
Tučné superpotraviny
Hlavní téma této knihy jsou tuky, a proto prvním a nejdůležitějším principem je zařadit do stravy více zdravých tuků a omezit tuky nezdravé. Naše tělo je z 97 % složeno s mononenasycených a nasycených tuků, pouze 3 % tvoří omega-3 a omega-6 tuky. Pokud budete jíst dostatek tuků, více než se běžně doporučuje, tak jako na Krétě, kde se lidé dožívají vysokého věku, snížíte tak výrazně riziko alergií, infarktu, mrtvice, cukrovky i rakoviny.
Jedna kapitola v knize Tučné superpotraviny a oleje se týká cholesterolu a jeho skutečného významu. Chcete mít vyšší cholesterol a dožít se ve zdraví vysokého věku, nebo nízký cholesterol a umřít na rakovinu?
Chcete mít zdravé srdce, udržet si normální váhu, nezapomínat jména přátel? Pak jsem pro vás v mé nové knize připravil seznam potravin, které by ještě před několika lety výživoví poradci a lékaři bez milosti vykázali na černou listinu.
Vyvážená strava složená ze zdravých tuků, živočišných bílkovin, a omezeného množství sacharidů a rostlinných olejů, vám zajistí zdraví a dlouhověkost.