Kvalitní a zdravé tuky jsou nejdůležitější živinou, v minulosti vychvalovanou i haněnou, doporučovanou i zakazovanou.

Nedostatek zdravých tuků

Většina civilizačních chorob – nemoce srdce, záněty, rakovina, cukrovka a kožní nemoce – je způsobena poruchami metabolismu tuků, nadbytkem nezdravých tuků a nedostatkem zdravých tuků, pramenící z našeho příliš pomalu se měnícího genomu a rychlých změn kolem nás. Nikoli cholesterol či nasycené tuky ve stravě, ale nadbytek sacharidů, konzumace zejména rafinovaných omega-6 a ztužených tuků, spolu se sníženýmpříjmem omega-3 v rybách, nedostatek antioxidantů, vitaminů a minerálů, málo spánku, hodně stresu a sedavý způsob života stojí za epidemií civilizačních chorob.

Špatná strava je příčinou více nemocí než nedostatek pohybu, alkohol a kouření dohromady. Lidé vždy jedli velké množství tuků, nejen v době před zemědělskou revolucí, kdy naši předkové jako sběrači a lovci jedli maso, vejce, bobule, byliny, kořeny a hlízy, zeleninu. V době před dvanácti tisíci lety jsme se zemědělskou revolucí začali pěstovat pšenici a jíst sýry. Nicméně potraviny samozřejmě nebyly průmyslově upravované.

Velké změny se odehrály až s průmyslovou revolucí před sto lety, kdy na samém konci 19. století započala výroba rafinovaných potravin jako bílé mouky, cukru, margarínu či rostlinných olejů, a začaly se používat také chemikálie. Na rozdíl od cukru, který byl až do roku 1850 pro běžné lidi
celkem vzácný a drahý, se tuky v másle, sádle a mase jedly po tisíciletí.

Zdravé tuky jsou nutné pro růst, vývoj a zdraví. Jsou nezbytné pro správnou funkci buněčných membrán, tvorbu prostaglandinů,
regulaci cholesterolu atd. V našem chladnějším klimatickém pásmu se vždy jedlo maso a vařilo na sádle.

Nedostatek tuků – epidemie nemocí

Epidemie obezity a cukrovky vypukla koncem sedmdesátých let minulého století, příznačně právě v době, kdy lékaři započali tažení proti potravinám, které
byly po staletí nedílnou součástí našeho jídelníčku – masu, sádlu, máslu a vejcím. A místo nich doporučovali zařadit na jídelníček nové potraviny, o kterých neměli naši předkové ani tušení – slunečnicový či sójový olej, škroby v těstovinách, rafinovaný cukr v cereáliích, polotovary, umělá másla.

Nízkotučná strava selhala v prevenci civilizačních nemocí, a co hůře, odstartovala epidemii nemocí. Potravinářský průmysl vydělává na nezdravých nízkotučných poravinách, kde musí nahrazovat tuk, bez něhož je chuť výrobků velmi špatná, cukrem. Velké množství sacharidů (pečivo, brambory, sladké ovoce, sladkosti) zvyšuje hladinu inzulinu, který působí prozánětlivě, chronické i mírně zvýšené hladiny krevního cukru zvyšují riziko cukrovky a nemocí srdce. Studie ukazují, že čím více jíte cukru (nikoli tuku), tím kratšího života se dožijete.

Epidemii civilizačních nemocí způsobily různé faktory, ale dva zásadní důvody v posledních padesáti letech jsou nízkotuční strava s převahou nezdravých tuků, jako jsou rostlinné oleje a margaríny, a nadbytek sacharidů a cukrů.

Zatím ze zjištěných faktů vyplývá, že chcete-li zhubnout, je nejvhodnější zvýšit příjem zdravých tuků a omezit konzumaci sacharidů a nezdravých tuků.

Tuky přes vyšší množství kalorií v gramu ale působí na metabolismus jinak: snižují chuť k jídlu, urychlují metabolismus, nezvyšují hladinu inzulinu, takže nezpůsobují ukládání tuku v břiše. Naopak cukry, přestože mají méně kalorií na gram, působí opačně, zvyšují inzulin, tím vedou k ukládání tuku v břiše
a kolem orgánů a zvyšují chuť k jídlu. Zdravé tuky patří do první linie boje proti rakovině, protože snižují zánět.

Základem je jíst nutričně vyvážené jídlo se všemi živinami, antioxidanty, při současném omezení příjmu kalorických
potravin, zejména polotovarů, cukrů, pečiva a nezdravých tuků.

Tučné superpotraviny

Hlavní téma této knihy jsou tuky, a proto prvním a nejdůležitějším principem je zařadit do stravy více zdravých tuků a omezit tuky nezdravé. Naše tělo je z 97 % složeno s mononenasycených a nasycených tuků, pouze 3 % tvoří omega-3 a omega-6 tuky. Pokud budete jíst dostatek tuků, více než se
běžně doporučuje, tak jako na Krétě, kde se lidé dožívají vysokého věku, snížíte tak výrazně riziko alergií, infarktu, mrtvice, cukrovky i rakoviny.

Jedna kapitola v knize Tučné superpotraviny a oleje se týká cholesterolu a jeho skutečného významu. Chcete mít vyšší cholesterol a dožít se ve zdraví vysokého věku, nebo nízký cholesterol a umřít na rakovinu?

Chcete mít zdravé srdce, udržet si normální váhu, nezapomínat jména přátel? Pak jsem pro vás v mé nové knize připravil seznam potravin, které by ještě před několika lety výživoví poradci a lékaři bez milosti vykázali na černou listinu.

Vyvážená strava složená ze zdravých tuků, bílkovin, omezeného množství sacharidů, vitaminů, minerálních látek a fytonutrientů vám zajistí zdraví a dlouhověkost.

Z knihy David Frej, Tučné superpotraviny a oleje

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.