Epidemioložka K. Michels z Harvardské univerzity, která tvrdí, že kokosový olej je čiré zlo a nejhorší potravina, by se měla omluvit za své nevědecké tvrzení. To je názor britského kardiologa A.Malhotry, který uvedl: „Po zrevidování všech vědeckých důkazů kategoricky prohlašuji, že toto tvrzení je čirá lež a vědecký nesmysl. Žádám prof. Michels, aby odvolala tvrzení a omluvila se. Jinak bude ohrožena reputace Harvardské univerzity“. Zajímavý byl komentář k článku, kde uživatel uvádí, že v USA se kdejaký asistent nazývá profesorem….

Nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, například v kokosovém oleji, patří mezi nejzdravější mastné kyseliny, rychle se vstřebávají, poskytují energii a neukládají se v těle jako tuk. Kyselina kaprylová, laurová  a některé s delším řetězcem jako kyselina stearová nacházející se například v mateřském mléku a kakau, působí neutrálně či prospívají zdraví

Unikání složení dělá z kokosového oleje zdravou potravinu. Ve složení převažují nasycené mastné kyseliny z 92%, ale důležitou roli zaujímají prospěšné mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. 50% tvoří laurová kyselina, které se v těle mění na monolaurin, obsažený v mateřském mléku. (Mateřské mléko obsahuje 42% nasycených tuků! Podle těch, co tvrdí o kokosovém oleji, že škodí, pak tvrdí totéž o mateřském mléku. Není to absurdní?)

Výsledky studií naposledy z roku 2017 ukazují, že nasycené tuky nezvyšují riziko nemocí srdce ani mrtvice a nahrazení nenasycenými tuky nemá vliv a navíc mastné kyseliny v kokosovém oleji a například másle mají zcela rozdílný účinek.

Podstatné v ovlivnění tuků, metabolismu a zdraví není obecné dělení na nasycené či nenasycené tuky, ale profil jednotlivých mastných kyselin, zpracování tuků a olejů a jiné podmínky jako složení stravy apod. Nasycené mastné kyseliny v kokosovém oleji, ale ani sádle nepředstavují žádné riziko nemocí srdce a cév ani jiných nemocí.

Tyto zdravé masné kyseliny se metabolizují jinak než většina mastných kyselin v jiných tucích. Oproti doporučovaným toxickým rostlinným olejům, například slunečnicovému a řepkovému, které podporují zánět, rychle po vstřebání míří do jater, kde se přeměňují na metabolity, poskytující mozku energii spolu s glukózou.

Neexistuje jediná kvalitní studie, která potvrzuje, že kokosový olej  a nasycené tuky škodí zdraví. Tvrzení odborníků,  že nasycené tuky škodí a doporučují například škodlivý slunečnicový olej, je nebezpečné a zdraví škodlivé.

MUDr. Frej

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?