Epidemioložka K. Michels z Harvardské univerzity, která tvrdí, že kokosový olej je čiré zlo a nejhorší potravina, by se měla omluvit za své nevědecké tvrzení. To je názor britského kardiologa A.Malhotry, který uvedl: “Po zrevidování všech vědeckých důkazů kategoricky prohlašuji, že toto tvrzení je čirá lež a vědecký nesmysl. Žádám prof. Michels, aby odvolala tvrzení a omluvila se. Jinak bude ohrožena reputace Harvardské univerzity”. Zajímavý byl komentář k článku, kde uživatel uvádí, že v USA se kdejaký asistent nazývá profesorem….
Nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, například v kokosovém oleji, patří mezi nejzdravější tuky, rychle se vstřebávají, poskytují energii a neukládají se v těle jako tuk. Kyselina kaprylová, laurová a některé s delším řetězcem jako kyselina stearová nacházející se například v kakau, působí neutrálně či prospívají zdraví
Unikání složení tuků dělá z kokosového oleje zdravou potravinu. Ve složení převažují nasycené tuky z 92%, ale důležitou roli zaujímají prospěšné mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. 50% tvoří laurová kyselina, které se v těle mění na monolaurin, obsažený v mateřském mléku. (Mateřské mléko obsahuje 42% nasycených tuků! Podle těch, co tvrdí o kokosovém oleji, že škodí, pak tvrdí totéž o mateřském mléku. Není to absurdní?)
Výsledky studií naposledy z roku 2017 ukazují, že nasycené tuky nezvyšují riziko nemocí srdce ani mrtvice a nahrazení nenasycenými tuky nemá vliv a navíc tuky v kokosovém oleji a například másle mají zcela rozdílný účinek.
Podstatné v ovlivnění tuků, metabolismu a zdraví není obecné dělení na nasycené či nenasycené tuky, ale profil jednotlivých mastných kyselin, zpracování tuků a olejů a jiné podmínky jako složení stravy apod. Nasycené tuky v kokosovém oleji, ale ani sádle v přiměřeném množství nepředstavují žádné riziko nemocí srdce a cév ani jiných nemocí.
Tyto zdravé masné kyseliny se metabolizují jinak než většina mastných kyselin v jiných tucích. Oproti doporučovaným rostlinným olejů, napříkald slunečnicovému, které podporují zánět, rychle po vstřebání míří do jater, kde se přeměňují na metabolity, poskytující mozku energii namísto glukózy.
Neexistuje jediná kvalitní studie, která potvrzuje, že kokosový olej a nasycené tuky v přiměřeném množství škodí zdraví. Tvrzení odborníků, že nasycené tuky škodí a doporučují například škodlivý slunečnicový olej, je nevědecké.
MUDr. Frej