Epidemioložka K. Michels z Harvardské univerzity, která tvrdí, že kokosový olej je čiré zlo a nejhorší potravina, by se měla omluvit za své nevědecké tvrzení. To je názor britského kardiologa A.Malhotry, který uvedl: „Po zrevidování všech vědeckých důkazů kategoricky prohlašuji, že toto tvrzení je čirá lež a vědecký nesmysl. Žádám prof. Michels, aby odvolala tvrzení a omluvila se. Jinak bude ohrožena reputace Harvardské univerzity“. Zajímavý byl komentář k článku, kde uživatel uvádí, že v USA se kdejaký asistent nazývá profesorem….
Nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, například v kokosovém oleji, patří mezi nejzdravější mastné kyseliny, rychle se vstřebávají, poskytují energii a neukládají se v těle jako tuk. Kyselina kaprylová, laurová a některé s delším řetězcem jako kyselina stearová nacházející se například v mateřském mléku a kakau, působí neutrálně či prospívají zdraví
Unikání složení dělá z kokosového oleje zdravou potravinu. Ve složení převažují nasycené mastné kyseliny z 92%, ale důležitou roli zaujímají prospěšné mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. 50% tvoří laurová kyselina, které se v těle mění na monolaurin, obsažený v mateřském mléku. (Mateřské mléko obsahuje 42% nasycených tuků! Podle těch, co tvrdí o kokosovém oleji, že škodí, pak tvrdí totéž o mateřském mléku. Není to absurdní?)
Výsledky studií naposledy z roku 2017 ukazují, že nasycené tuky nezvyšují riziko nemocí srdce ani mrtvice a nahrazení nenasycenými tuky nemá vliv a navíc mastné kyseliny v kokosovém oleji a například másle mají zcela rozdílný účinek.
Podstatné v ovlivnění tuků, metabolismu a zdraví není obecné dělení na nasycené či nenasycené tuky, ale profil jednotlivých mastných kyselin, zpracování tuků a olejů a jiné podmínky jako složení stravy apod. Nasycené mastné kyseliny v kokosovém oleji, ale ani sádle nepředstavují žádné riziko nemocí srdce a cév ani jiných nemocí.
Tyto zdravé masné kyseliny se metabolizují jinak než většina mastných kyselin v jiných tucích. Oproti doporučovaným toxickým rostlinným olejům, například slunečnicovému a řepkovému, které podporují zánět, rychle po vstřebání míří do jater, kde se přeměňují na metabolity, poskytující mozku energii spolu s glukózou.
Neexistuje jediná kvalitní studie, která potvrzuje, že kokosový olej a nasycené tuky škodí zdraví. Tvrzení odborníků, že nasycené tuky škodí a doporučují například škodlivý slunečnicový olej, je nebezpečné a zdraví škodlivé.
MUDr. Frej