Epidemioložka K. Michels z Harvardské univerzity, která tvrdí, že kokosový olej je čiré zlo a nejhorší potravina, by se měla omluvit za své nevědecké tvrzení. To je názor britského kardiologa A.Malhotry, který uvedl: „Po zrevidování všech vědeckých důkazů kategoricky prohlašuji, že toto tvrzení je čirá lež a vědecký nesmysl. Žádám prof. Michels, aby odvolala tvrzení a omluvila se. Jinak bude ohrožena reputace Harvardské univerzity“. Zajímavý byl komentář k článku, kde uživatel uvádí, že v USA se kdejaký asistent nazývá profesorem….

Nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, například v kokosovém oleji, patří mezi nejzdravější tuky, rychle se vstřebávají, poskytují energii a neukládají se v těle jako tuk. Kyselina kaprylová, laurová  a některé s delším řetězcem jako kyselina stearová nacházející se například v kakau, působí neutrálně či prospívají zdraví

Unikání složení tuků dělá z kokosového oleje zdravou potravinu. Ve složení převažují nasycené tuky z 92%, ale důležitou roli zaujímají prospěšné mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. 50% tvoří laurová kyselina, které se v těle mění na monolaurin, obsažený v mateřském mléku. (Mateřské mléko obsahuje 42% nasycených tuků! Podle těch, co tvrdí o kokosovém oleji, že škodí, pak tvrdí totéž o mateřském mléku. Není to absurdní?)

Výsledky studií naposledy z roku 2017 ukazují, že nasycené tuky nezvyšují riziko nemocí srdce ani mrtvice a nahrazení nenasycenými tuky nemá vliv a navíc tuky v kokosovém oleji a například másle mají zcela rozdílný účinek.

Podstatné v ovlivnění tuků, metabolismu a zdraví není obecné dělení na nasycené či nenasycené tuky, ale profil jednotlivých mastných kyselin, zpracování tuků a olejů a jiné podmínky jako složení stravy apod. Nasycené tuky v kokosovém oleji, ale ani sádle v přiměřeném množství nepředstavují žádné riziko nemocí srdce a cév ani jiných nemocí.

Tyto zdravé masné kyseliny se metabolizují jinak než většina mastných kyselin v jiných tucích. Oproti doporučovaným rostlinným olejů, napříkald slunečnicovému, které podporují zánět, rychle po vstřebání míří do jater, kde se přeměňují na metabolity, poskytující mozku energii namísto glukózy.

Neexistuje jediná kvalitní studie, která potvrzuje, že kokosový olej  a nasycené tuky v přiměřeném množství škodí zdraví. Tvrzení odborníků,  že nasycené tuky škodí a doporučují například škodlivý slunečnicový olej, je nevědecké.

MUDr. Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.